پيش از گشايش نمايشگاه "گزيدهاي از 10هزار سال هنر و تمدن ايران" مطرح شد:
شرايط برپايي نمايشگاهي با استانداردهاي جهاني در فضاهاي فرهنگي وجود ندارد
مدير موزهي ملي ايران با هدف ارايهي گزارش عملكرد سال 1385 اين موزه، تبيين سياستهاي امسال، توضيح برنامههاي گسترش و بازسازي موزه به بيان خلاصهي فعاليتهاي موزهي ملي ايران در دو محور داخل و خارج كشور پرداخت.
به گزارش خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، محمدرضا كارگر كه بعدازظهر امروز (هفتم خردادماه) پيش از گشايش نمايشگاه «گزيدهاي از 10 هزار سال هنر و تمدن ايران» در موزهي دوران اسلامي سخن ميگفت، با اشاره به آغاز فعاليتهاي بينالمللي موزههاي ملي ايران از شش سال گذشته، آغاز اين كار را از نظر انسجام، هماهنگي با دستگاههاي مربوط، افكار عمومي، رسانهها، ضمانت سلامت اشيا، سرقتها، حفاظت و اعتماد به چگونگي نگهداري اشيا ازسوي كشورهاي ديگر با مشكلات زيادي روبهرو دانست.
وي با اشاره به نتايج نمايشگاههاي بينالمللي برگزارشده در كشورهاي مختلف با همكاري موزهي ملي ايران، تاثيرات آنرا در عرصههاي علمي، سياسي، اقتصادي و فرهنگي آشكار ارزيابي كرد.
او اظهار داشت: با توجه به تغيير مديريتها در كشور، اين نتايج بهعنوان يكي از استراتژيكترين حمايتهاي تمدن بهشمار ميآيند.
كارگر با اشاره به آغاز اين فعاليتها با افتتاح نمايشگاه هفتهزار سال هنر ايران، افزود: اكنون بيش از 20 كشور در دنيا، برگزاري اين نمايشگاه را در كشورهاي خود ميخواهند.
مدير موزهي ملي ايران اضافه كرد: قراردادي با موزهي لوور پاريس در زمينهي برگزاري نمايشگاههايي ازسوي دو موزه در دو كشور ايران و فرانسه بسته شده است.
وي نمايشگاه نخست ازسوي ايران را در موزهي لوور بهعنوان فرهنگ، تمدن و هنر ايران در عصر صفوي در مهرماه و نمايشگاه دوم را در سال 2010 ميلادي با هدف معرفي فرهنگ، هنر و تمدن ايران در عصر هخامنشي اعلام كرد.
او گفت: نمايشگاه لوور پاريس در ايران معرف فرهنگ و تمدن فرانسه خواهد بود.
وي از ديگر نتايج برگزاري اين نمايشگاههاي بينالمللي را بهكار بردن نام درست خليج فارس دانست و افزود: تاكنون بيشتر از نظر سياسي به اين موضوع پرداخته شده، اين درحالي است كه فقط و فقط از اين قضيه بايد نتيجهي موزهيي گرفت و نه چيز ديگر.
كارگر در بخش ديگري از سخنان خود مهمترين شرط قرارداد با موزهي لوور را اصلاح نام خليج فارس در نقشههاي اين موزه دانست و با اشاره به كمكهاي چندصد ميليون دلاري كشورهاي عربي براي ايجاد بخش اسلامي موزهي لوور پاريس، بيان كرد: امارات كشوري است كه هيچ تاريخ يا هنر مشخصي ندارد و فقط براي مشاورههاي موزهيي خود حدود يك ميليارد يورو هزينه ميدهد، هرچند دربرگيرندهي يكسري مسايل سياسي نيز است.
او با اشاره به برگزاري نمايشگاه هنر جيرفت در آمستردام، اظهار داشت: اميدواريم اين نمايشگاه كه به معرفي آثار جيرفت ميپردازد، به برگرداندن آثار سرقتشدهي اين شهر تاريخي كمك كند.
كارگر با اشاره به اينكه هنوز هيچ كار جدي ازسوي دولت براي گسترش موزهي ملي انجام نشده است، ادامه داد: امروز، نمايشگاهي براي نخستينبار با عنوان گزيدهاي از دههزار سال هنر و تمدن ايران بازگشايي ميشود. اين نمايشگاه معرف و ثابتكنندهي توانايي و قدرت بالاي كارشناسان موزهداري ايران است كه بيش از 150 شيء از مهمترين دورههاي ايران قبل و بعد از اسلام تا زمان قاجار در آن بهنمايش درميآيند.
وي اضافه كرد: چنانچه طرح گسترش موزهي ملي ايران تا ميدان مشق به بهرهبرداري برسد، فقط قادر خواهيم بود، 10 درصد از اشياي داخل مخازن خود را بهنمايش بگذاريم. اين درحالي است كه هنوز بيش از 30 هزار شيء تاريخي كه بيشتر آنها تاكنون بهنمايش درنيامدهاند، در مخازن موزهي ملي وجود دارند.
مدير موزهي ملي ايران با اشاره به اين موضوع كه در هيچيك از فضاهاي فرهنگي كشور شرايط برگزاري نمايشگاهي تاريخي با استانداردهاي جهاني وجود ندارد، افزود: اميدوارم اين نمايشگاه تا دوسال آينده با داشتن استانداردهاي نور، فضا، درجهي حرارت و همهي استانداردهاي قابل استفاده در يك موزه به بهرهبرداري برسد.
وي در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا دربارهي استانداردهاي موجود در كشور براي حمل و نقل اشياي كشورهاي ديگر براي شركت در نمايشگاههاي داخلي، گفت: اصولي مانند بستهبندي اشيا، بيمهي آنها و حمل و نقل با توجه به استانداردهاي بينالمللي وجود دارند. بيمههاي جهاني نيز اشيا را بيمه ميكنند و حمل و نقل آنها مانند ديگر كشورها، استانداردهاي خاصي دارد كه رعايت ميشوند.
به گفتهي او تنها مشكل ازسوي ايران از نظر حفاظتهاي شيميايي اشيا مانند نور، رطوبت و درجهي حرارت است كه اين بحث نيز با توجه به ساخت فضاي موزهي ملي تا دوسال آينده با استانداردهاي كامل حل ميشود.
به گزارش ايسنا، پيش از افتتاح نمايشگاه «گزيدهاي از 10 هزار سال هنر و تمدن ايران»، قائم مقام سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري اظهار داشت: اگر كشور را بررسي كنيم، به حوادث زيادي ميرسيم؛ انسانهايي كه آمده و رفتهاند، از زمان هخامنشيان تا قاجار كه همگي روشنكنندهي عظمت الهياند و اثراتي كه آنها از خود به جا گذاشتهاند، تاثيرات زيادي بر آيندگان دارند.
حميد بقايي افزود: مديريت در تاريخ چيز كمي نيست. وقتي به آثار نگاه ميكنيم، به تمدني كه ارزشمندترين تمدنهاست، ميرسيم. همچنين حركت بشر بهسوي وحدت و يگانگي، مرزها را شكسته است و هيچ دولتي با آن نميتواند مقابله كند.
وي با اشاره به جهتگيري بشريت بهسوي وحدت و يگانگي، گفت: آثار تاريخي در هر كشور فقط متعلق به آن كشور نيستند، بلكه به همهي بشريت تعلق دارند؛ چون همهي آنها در تمدن بشري نقش داشتهاند.
او دربارهي خريد و فروش اشياي عتيقه و آثار تاريخي ايران در مرزهاي كشورهاي ديگر، تصريح كرد: اين كار بايد يك ننگ و عار بهشمار آيد؛ چون آثار تاريخي، يك تعامل فرهنگي كلان هستند، تا كسي جرات نكند، آنها را به حراج بگذارد.
بقايي با اشاره به اهميت و ارزش آثار تاريخي ايران، اضافه كرد: اين آثار بايد آنقدر اهميت و تقدس ميان ايرانيان پيدا كنند كه مردم حافظ آنها باشند.
در ادامهي مراسم گشايش نمايشگاه «گزيدهاي از 10 هزار سال هنر و تمدن ايران»، 17 نفر از بازنشستگان موزهي ملي ايران تقدير شدند. سپس با حضور اسفنديار رحيممشايي ـ رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري ـ حسن فاضلي نشلي ـ رييس پژوهشكدهي باستانشناسي ـ، سيدطه هاشمي ـ رييس پژوهشگاه سازمان ـ و حميد بقايي ـ قائم مقام سازمان ـ اين نمايشگاه افتتاح شد.
١٧:٣٨ ٠٧/٠٣/١٣٨٦