/نظارت برپاياننامههاي دانشجويي، ضرورتها و راهكارها/
معاون آموزشي دانشگاه صنعتي سهند تبريز: بانك اطلاعات پاياننامههاي دانشجويي دانشگاههاي كشور تهيه شود
معاون آموزشي دانشگاه صنعتي سهند تبريز با بيان اينكه تعيين عناوين پايان نامههاي دانشجويي از سوي اساتيد راهنما مانع بروز تخلفات دانشجويي ميشود، گفت: با تهيه يك بانك اطلاعاتي از عناوين كل پايان نامه هاي دانشجويي دانشگاهها كشور ميتوان روند كنترل و نظارت بر پايان نامههاي دانشجويي را امكان پذير ساخت.
دكتر فرزان قاليچي در گفتوگو با خبرنگار صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اينكه در حال حاضر بانك اطلاعات مربوط به پروژههاي انجام شده رشتههاي مختلف دانشگاهي در دسترس نيست، اظهار كرد: متاسفانه دانشگاهها در ارتباط با پايان نامههاي دانشجويي به طور مجزا و مستقل عمل ميكنند كه اين مساله باعث تهيه پايان نامهها و پروژههايي بعضا تكراري شده است.
معاون آموزشي دانشگاه صنعتي سهند تبريز، تهيه فرم ارزشيابي پايان نامههاي دانشجويي را از ديگر راهكارهاي نظارت بر پايان نامهها دانست و گفت: با توجه به اينكه اين فرمها در پايان دوران تحصيل دانشجويان تكميل ميشود دانشجويان ميتوانند با آزادي عمل بيشتري نسبت به تكميل آنها اقدام كنند.
به گفته وي، استفاده از اين فرمها در دانشگاه صنعتي سهند تبريز آغاز شده و دانشجويان و اساتيد از اين طريق به ارزيابي عملكرد يكديگر ميپردازند.
دكتر قاليچي همچنين خاطرنشان كرد: ارزيابي به وسيله فرمهاي ارزشيابي هم شامل اساتيد راهنما و هم شامل دانشجويان ميشود و از اين طريق نحوه عملكرد هر دو آنها در طول انجام پروژه از طريق سوالاتي كه طي جلسات كارشناسي تهيه شده، ارزيابي ميشود.
دكتر قاليچي بر اهميت ارائه نتايج پاياننامههاي دانشجويي در قالب مقاله در كنفرانسهاي ملي و بينالمللي نيز تاكيد كرد و ادامه داد: با توجه به حضور متخصصان هر رشته در كنفرانسهاي علمي، ارائه نتيجه پايان نامهها در اين كنفرانسها ميتواند اهرم نظارتي مناسبي براي كنترل تازگي و كاربردي بودن پايان نامههاي دانشجويي باشد.
وي افزود: پايان نامههاي دانشجويي مقاطع تحصيلات تكميلي پس از تاييد استاد راهنما، در دانشكده مربوطه مطرح شده و سپس براي تصويب به شوراي تحصيلات تكميلي ارجاع داده ميشود.
دكتر قاليچي عنوان كرد: با توجه به صنعتي بودن دانشگاه سهند تبريز، عناوين پايان نامههاي دانشجويي، متناسب با آخرين فعاليتهاي صنعت انتخاب ميشوند و دقت خاصي بر كاربردي بودن عناوين پايان نامهها، در شوراي تحصيلات تكميلي دانشگاه صورت ميگيرد.
معاون آموزشي دانشگاه صنعتي سهند تبريز با اشاره به قراردادهاي مشترك اين دانشگاه با پتروشيمي، تراكتورسازي و ديگر كارخانجات صنعتي و تلاش دانشگاه جهت رفع مشكلات روز صنعت، اظهار كرد: تا كنون فقط يك مورد تخلف دانشجويي در مورد نوشتن پايان نامههاي دانشجويي گزارش شده است.
وي افزود: عدم گزارش تخلفات دانشجويي به معني نبود تخلف نيست و لذا دانشگاه چندين فيلتر كه شامل اساتيد راهنما، شوراي آموزش و پژوهش دانشگاه و شوراي تحصيلات تكميلي دانشگاه است را براي نظارت بر پايان نامههاي دانشجويي و نحوه كار دانشجويان در نظر گرفته است.
به گفته وي، دانشگاه اجازه نميدهد كه دانشجويان عناوين پايان نامهها را انتخاب كنند كه اين مساله ميتواند تا حدودي از خريد و فروش پاياننامهها و نوشتن پايان نامههاي تكراري جلوگيري كند.
معاون آموزشي دانشگاه صنعتي سهند تبريز با بيان اينكه راهنمايي پايان نامههاي كارشناسي ارشد را اعضاي هيات علمي دانشگاه با رتبه علمي استادياري به بالا عهده دارند، گفت: فقط در مورد بعضي پروژههاي خاص صنعتي از مربيان و آن هم به عنوان مشاور استفاده ميشود.
وي افزود: براي راهنمايي رسالههاي دكتري نيز از اعضاي هيات علمي با رتبه علمي استادياري به بالا استفاده ميشود ولي از لحاظ تعداد دانشجويان براي آنها محدوديت گذاشته ميشود و فقط اعضاي هيات علمي كه تا كنون 3 دانشجوي ارشد را هدايت كرده باشند ميتوانند اقدام به راهنمايي دانشجويان دكتري كنند.
دكتر قاليچي در خاتمه در مورد هدايت پروژههاي دانشجويي مقطع كارشناسي نيز اظهار كرد: بانك اطلاعات عناوين پروژههاي دانشجويي كارشناسي در دانشكدهها موجود است و تكراري نبودن اين پروژهها از طريق كميته پروژه هر دانشكده بررسي ميشود.
١٢:٥٤ ٠٩/٠٣/١٣٨٦