با تلاش محققان دانشگاه صنعتي اميرکبير
روش جديدي براي پوشش دهي و جلوگيري از خوردگي آلياژهاي آهن ارائه شد
دانش آموخته دانشگاه صنعتي امير كبير موفق به طراحي روش جديد نفوذ در حالت جامد براي پوشش دهي و جلوگيري از خوردگي فولاد و چدن با روي شد كه عمر قطعات ساخته شده با اين آلياژها را چند برابر ميكند.
به گزارش سرويس پايان نامه خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)،عبدالخالق حسن زاده، فارغ التحصيل كارشناسي ارشد دانشكده مهندسي معدن و متالورژي دانشگاه صنعتي اميرکبير در تشريح اهميت اين طرح به محدوديت ها و مشکلات روشهاي كنوني در پوشش دهي فلزات پايه آهن مانند فولاد و چدن از جمله آلايندگي محيط زيست، ضعف در پوشش دهي قطعات داراي منفذ و شيار و همچنين عمر مفيد كمتر در مقايسه با روش جديد اشاره كرد و گفت: در اين شيوه كه نخستين بار در سال 2000 ميلادي ثبت شده پودر روي مخلوط با چند ماده كمكي ديگر، در درجه حرارت معين و بدون نياز به ذوب شدن در سطوح فولاد نفوذ كرده و پوشش محافظ تشكيل ميشود.
وي افزود: پيچيدگي اين روش در تعيين ميزان مواد كمكي، حرارت مورد نياز و سرعت چرخش قطعات براي پوشش دهي به شمار ميرود.
حسن زاده با اشاره به آزمايش هاي انجام شده در اين پژوهش، گفت: نرخ خوردگي در آهن پوشش داده شده با روش غوطه وري گرم «گالوانيزه» به طور متوسط 350 ميكرون است در حالي كه در نمونه به دست آمده اين ميزان به 15 ميكرون رسيده است.
وي گفت: در اين طرح پوشش هايي با ضخامت 60 تا 95 ميكرون ايجاد شد و نتايج هم با استفاده از ميكروسكوپ نوري، ميكروسكوپ روبشي (STM) و همچنين با كمك اشعه ايكس (XRD) بررسي و صحت سنجي شد.
به گفته اين محقق،با توجه به ضعف فولاد در برابر خوردگي، فلز روي كه در سطح فلز قرار ميگيرد، خورده شده و محصولات خوردگي آن با تشكيل لايه اي متراكم و چسبنده نفوذ خوردگي به فولاد را بسيار كند مي كنند.
وي در ادامه گفت: فلزاتي كه به روش جديد پوشش داده ميشوند از جمله در صنايع موتور و خودروسازي، مترو و راه آهن، صنايع دريايي، كشاورزي و باغباني و همچنين ساخت بستها، واشرها و قطعات ريز استفاده ميشوند که استفاده از اين قطعات در برخي صنايع از جمله خودروسازي به تدريج به صورت اجباري در مي آيد.
١٢:١٠ ٢٢/٠٣/١٣٨٦