دستیابی محققان ایرانی به روش جدید نفوذ در حالت جامد برای جلوگیری از خوردگی فولاد
دانش آموختگان دانشگاه صنعتی امیر کبیر موفق به طراحی روش جدید نفوذ در حالت جامد برای پوشش دهی فولاد و چدن با روی شدند.
به گزارش خبرگزاری مهر، عبدالخالق حسن زاده فارغ التحصیل کارشناسی ارشد دانشکده مهندسی معدن متالوژی با اعلام این خبر گفت : محدودیت های روشهای کنونی در پوشش دهی فلزات پایه آهن مانند فولاد و چدن، آلایندگی محیط زیست، ضعف در پوشش دهی قطعات دارای منفذ و شیار و همچنین عمر مفید کمتر در مقایسه با روش جدید ذکر کرد و گفت : در این شیوه که نخستین بار در سال 2000 میلادی ثبت شده، پودر روی مخلوط با چند ماده کمکی دیگر در درجه حرارت معین و بدون نیاز به ذوب شدن در سطوح فولاد نفوذ کرده و پوشش محافظ تشکیل می شود .
وی افزود : پیچیدگی این روش در تعیین میزان مواد کمکی، حرارت مورد نیاز و سرعت چرخش قطعات برای پوشش دهی به شمار می رود.
این محقق افزود : پیچیدگی این روش در تعیین میزان مواد کمکی، حرارت مورد نیاز و سرعت چرخش قطعات برای پوشش دهی به شمار می رود.
حسن زاده با اشاره به آزمایشهای انجام شده در این پژوهش گفت : نرخ خوردگی در آهن پوشش داده شده با روش غوطه وری گرم (گالوآنیزه) به طور متوسط 350 میکرون است در حالی که در نمونه به دست آمده، این میزان به 15 میکرون رسیده است.
وی گفت : در این طرح پوشش هایی با ضخامت 60 تا 95 میکرون داده شده و نتایج هم با استفاده از میکروسکوپ نوری، میکروسکوپ رویشی (STM) و همچنین با کمک اشعه ایکس (XRD) بررسی و صحت سنجی شد.
بر اساس این گزارش، با توجه به ضعف فولاد در برابر خوردگی، فلز روی که در سطح فلز قرار می گیرد، خورده شده و محصولات خوردگی آن با تشکیل لایه ای متراکم و چسبنده نفوذ خوردگی به فولاد را بسیار کند می کنند.
مجری طرح در ادامه گفت : فلزاتی که به روش جدید پوشش داده می شوند از جمله در صنایع موتور و خودروسازی ، مترو و راه آهن ، صنایع دریایی ، کشاورزی و باغبانی و همچنین ساخت بست ها ، واشرها و قطعات ریز استفاده می شوند . استفاده از این قطعات در برخی صنایع از جمله خودروسازی به تدریج به صورت اجباری درمی آید.
١٣:٥٥ ٢٢/٠٣/١٣٨٦