٢٠:١٠ ٠٥/٠٩/١٤٠٣
اخبار ديگر رسانه ها
رييس هيات مديره انجمن ترويج وآموزش كشاورزي:
براي افزايش توليد بايد دانش ومهارت كشاورز تغييركند

رييس هيات مديره انجمن ترويج و آموزش كشاورزي با اعلام برگزاري جشنواره کتاب برتر علوم ترويج و آموزش کشاورزي و آغاز برنامه ريزي براي جشنواره كتاب برتر در علوم ترويج و آموزش كشاورزي گفت: ترويج و آموزش کشاورزي از طريق نشر فناوري‌ها و نوآوري‌ها و توسعه منابع انساني متخصص و بهره‌بردار کشاورزي، به ويژه در برنامه چهارم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي به عنوان يکي از مهمترين برنامه‌هاي توسعه بخش کشاورزي ايران، شناخته شده است.
دكتر فتح‌الله آقاسي زاده در گفت‌وگو با خبرنگار كشاورزي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: طي كردن اين مسير و نائل شدن به جايگاه شايسته ترويج و آموزش در بخش كشاورزي، مرهون مجاهدت علمي و جهد و سختكوشي در غناي ادبيات ترويج و آموزش كشاورزي خواهد بود كه از همين روي به منظور ارج نهادن به مقام شامخ انديشه‌ورزي و تقدير از تلاش‌هاي دانشمندان و متخصصان ترويج و آموزش کشاورزي و علوم وابسته، ارتقاي كمي و كيفي دانش نظري و كاربردي علوم ترويج و آموزش كشاورزي و نيز پاسداري از نهال پربار دانش و پژوهش ميهن اسلاميمان، انجمن ترويج و آموزش کشاورزي برنامه برگزاري "جشنواره انتخاب کتاب برتر علوم ترويج و آموزش کشاورزي" در هفته پژوهش 1386 را پيش‌بيني کرده است.
وي با بيان اينكه ترويج رهيافت و الگويي است كه اعتقاد دارد براي حصول توسعه مناسب در بخش كشاورزي، بايد به سراغ تغيير در دانش، بينش و مهارت كشاورزان برويم، بر ضرورت ترويج در بخش كشاورزي تاكيد و با ذكر دلايلي، اهميت ترويج در اين بخش را تشريح كرد و گفت: براساس آمار و اطلاعات منتشر شده از سوي سازمان خواروبار كشاورزي (FAO) كشور ما از لحاظ توليد با كشورهاي دنيا فاصله دارد و در ميان 14 محصول مهم و بررسي شده كه ايران توليد مي‌كند، از رتبه و جايگاه قابل قبولي از جهت ميزان توليد در جهان برخوردار نيستيم.
وي منظور از ميزان توليد را عملكرد در هكتار عنوان كرد و ادامه داد: از جهت عملكرد در هكتار، ايران در غالب موارد، در ميانه كشورهاي آسيا و آفريقا قرار دارد و به عبارتي ايران در توليد بالفعل خود با نيمي از كشورهاي منطقه آسيا و آفريقا فاصله دارد.
آقاسي‌زاده افزود: به اعتقاد يكي از صاحبنظران، نسبت به عملكرد قابل دسترس در محصولات اساسي زراعي، كشور ما 55 درصد و نسبت به عملكرد محصولات باغي حدود 30 درصد توفيق داشته و فاصله زيادي با عملكرد بالقوه‌اي كه بايد داشته باشيم، داريم.
وي تاكيد كرد: اگر ما بخواهيم فاصله توليدمان را با دنيا يا با كشورهاي هم ترازمان كم كنيم، لازم است كه دانش، بينش و مهارت كشاورزان را تغيير دهيم.
رييس هيات مديره انجمن ترويج و كشاورزي در ادامه با اشاره به اينكه ظرفيت‌هاي زيادي در بخش كشاورزي وجود دارد كه از آنها غافل شده‌ايم، گفت: مطالعات نشان مي‌دهد كه از منابع و عوامل توليدي كه در بخش كشاورزي داريم بين 5/28تا 8/87 درصد استفاده مي‌شود كه در اين راستا نيز براي استفاده از تمام ظرفيت‌هاي بخش، بايد به تغيير دانش، بينش و مهارت كشاورزان اهتمام داشته باشيم.
وي با بيان اينكه براساس مطالعات انجام شده 30 درصد از محصولات كشاورزي دركشور ضايع مي‌شود و اين تلفات در محصولات مختلف چشمگير است، ادامه داد: علاوه بر موارد ذكر شده، تخريب‌هاي صورت گرفته در منابع آب، خاك و ايجاد فرسايش نيز بر اهميت تغير دانش كشاورزان تاكيد مي‌كند.
آقاسي زاده خوداتكايي را نيز يكي از موضوعاتي دانست كه ضرورت ترويج را نشان مي‌دهد و گفت: در سال‌هاي اخير به جاي رويكرد مزيت نسبي در كشور سعي شده كه به سراغ رويكرد خوداتكايي برويم و مواد غذايي مورد نيازمان را از منابع داخلي تامين كنيم.
وي افزود: صرف نظر از برخي بحث هاي علمي، خوداتكايي از جهات سياسي براي كشور ما مي‌تواند بسيار مفيد باشد، ولي در برخي محصولات خوداتكايي روند خوبي را طي نكرده؛ به‌طوريكه در روغن نباتي تنها حدود 10 درصد به منابع داخلي متكي هستيم و در محصولاتي مثل قند، شكر و برنج نيز وضعيت مناسبي را نداريم كه در اين زمينه نيز براي ارتقا خوداتكايي در كشور نيز بحث ترويج ضرورت پيدا مي‌كند.
آقاسي‌زاده با يادآوري اينكه 4/45 درصد كشاورزان بيسواد مطلق هستند، ادامه داد: 5/34 درصد كشاورزان داراي تحصيلات ابتدايي و كمتر، 17 درصد متوسط و راهنمايي و 8/0 درصد فوق ديپلم و بالاتر كشاورزي و 3/2 درصد فوق ديپلم و بالاتر غيركشاورزي هستند كه اين شرايط نشان مي‌دهد از جهت سواد نيز كشاورزانمان نيازمند ارتقاي دانش، بينش و مهارت هستند.
وي يادآور شد: مراحل اجرايي برگزاري جشنواره انتخاب کتاب برتر علوم ترويج و آموزش کشاورزي از هم اكنون آغاز شده است كه در آغاز،جهت تشكيل شوراي مديريت جشنواره كه نقش اجرايي خواهد داشت، مكاتبه لازم صورت گرفته و همزمان مكاتبه براي تشكيل هيات عالي داوران آغاز شده است و بزودي فراخوان عمومي براي اين مهم منتشر خواهد شد.

١٠:٢٠ ١١/٠٤/١٣٨٦
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد