رييس دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي:
مرگ 50 تا 70 ميليارد سلول در روز فرايند طبيعي بدن در برابر بيماريهاست
به گفته متخصصان در طول روز 50 تا 70 ميليارد سلول بدن دچار مرگ سلولي ميشود که اين امر فرايند طبيعي و بيولوژيک بدن براي مقابله با بيماري ها است.
دکتر زالي، رييس دانشگاه علوم پزشکي شهيد بهشتي ضمن بيان اين مطلب در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) واحد علوم پزشکي ايران گفت: مرگ طبيعي سلول ها مصداق افتادن برگ از درختان در فصل پاييز است که طي يک روند برنامه ريزي شده به بهبود وضعيت نباتي گياه منجر ميشود که در سلول اين امر (خودکشي سلولي) منجر به بهبود فرايند زيست شناختي بدن انسان مي گردد.
وي با اشاره به اينکه روزانه 100 هزار سلول در مرحله تقسيم سلولي قرار ميگيرند، افزود: در مقابل روزانه 50 تا 70 ميليارد سلول در بدن به دليل آنکه کفايت و شرايط لازم براي تقسيم سلولي را ندارند در فرايند مرگ سلولي قرار مي گيرند.
دکتر زالي، اين مرگ سلولي را مرگي هوشمند و به نفع بدن دانسته و تصريح کرد: اين مکانيزم ضامن بقاي بدن است که گاهي به دليل انحراف اين فرايند بيولوژيک بدن و کاهش مرگ سلولي شاهد بروز بيماري ها بالاخص سرطان در افراد هستيم.
وي ادامه داد: از اين رو دانشمندان در حال کشف روش هاي نوين در مسائل تشخيص مرگ و خودکشي سلولي هستند تا با پي بردن به عوامل تاثيرگذار بر آن بتوانند از بروز هر نوع بيماري لاعلاج يا صعب العلاج پيشگيري کنند.
دکتر زالي بيماري آلزايمر و پارکينسون را دو بيماري مهم دانست که دانشمندان در حال بررسي ارتباط آن با مرگ سلولي هستند و افزود: مطالعات نشان داده است برخي از ويروس هاي مزاحم و آسيب رسان نيز با دخالت در فرايندهاي مرگ سلولي منجر به آسيب هاي جدي به بدن مي شود به عنوان مثال در بيماران مبتلا به ايدز شاهد کشته شدن زودرس سلول هاي دفاعي بدن هستيم که در نهايت منجر به ضعف سيستم دفاعي بدن مي شود.
وي در پايان خاطر نشان کرد: امروزه موفقيت در اين حوزه نيازمند پژوهش و تحقيق در مباني کشت سلولي و علوم پايه است که خوشبختانه در چند سال اخير متخصصان علوم زيستي کشور توانسته اند در مراحل مختلف رشد و تمايز و بالندگي سلول مداخله کنند و به پيشرفت هاي فراواني در اين زمينه دست يابند.
٠٩:٤٥ ٢٩/٠٤/١٣٨٦