روشهاي پژوهشي در دانشگاههاي كشور با استانداردهاي علمي همخواني ندارد
يك جامعه شناس معتقد است: روشهاي انجام پژوهش در دانشگاههاي كشور چندان با استانداردهاي علمي همخواني ندارد.
"علي نديمي" روز چهارشنبه در آستانه "روز پژوهش" به خبرنگار ايرنا در كرج گفت: اكنون شيوه پرس و جو يكي از بهترين روشهاي بنيادين براي پژوهش در جهان به شمار ميرود اما متاسفانه، استفاده صحيح از اين روش در ايران خيلي رايج نيست.
وي، اعمال نظر فراوان در طراحي پرسشها، وجود محدوديتهاي عرفي و سنتي در جامعه كه باعث حذف برخي سوالهاي اساسي از پرسشنامهها ميشود را از جمله دلايل اين روشهاي نادرست برشمرد.
بهزعم اين جامعهشناس، ديده شده كه اغلب، دانشجويان خود پاسخنامهها را جواب ميدهند و يا يك نفر چندين پاسخنامه را پر ميكند تا كار نظرسنجي هرچه زودتر پايان يابد و هدف اصلي نمره پايان نامه است.
در حقيقت با اين نحو پر كردن پاسخنامهها، پژوهشهاي اغلب دانشجويان شكل و شمايي از پيش تعيين شده به خود گرفته كه بالطبع نتايج سودمند و مفيدي در پي ندارد.
او به حاكميت نظام شاگرد و استادي در دانشگاههاي كشور اشاره ميكند و ميگويد: جاي تاسف است كه بسياري از دانشجويان بدون تامل گفتههاي استاد را ميپذيرند و تلاش نميكنند كه تجربيات و آموزههاي استادان را به چالش بكشند.
اين درحالي است كه دانشجويان بايد آنقدر ازآزادي انديشه، خلاقيت، ابتكار و توانايي برخوردار باشند تا بتوانند در جامعه پژوهشي كشور موثر واقع شوند.
نديمي، تقويت كارهاي پژوهشي و افزايش شمار پژوهشگران را منوط به سرمايه گذاريهاي كلان ملي در زير ساختهاي تحقيقي و پژوهشي كشور دانست.
وي تاكيد كرد: بايد با ايجاد نهادهاي حمايتي، كارهاي پژوهشي و تحقيقي در كشور را گسترش داد و بويژه از مشاركت بخش خصوصي در اين زمينه استقبال كرد.
هرچند كه به گفته اين جامعه شناس، درزمان حاضر به خاطر ضعف عملكرد و بيتوجهي مسئولان نهادها و سازمانهاي ذيربط، پژوهشگران كشور از همگرايي و وفاق لازم براي عرضه تواناييهاي خود برخوردار نيستند.
از چند سال پيش، روز ۲۵آذر ماه هر سال به عنوان "روز پژوهش" در كشور گرامي داشته ميشود.
١٧:١١ ٢٣/٠٩/١٣٨٤