به همت يك دانشجوي حشره شناسي
دو گونه جديد کنههاي آبزي در سطح جهان در گيلان كشف و ثبت شد
يك دانشآموخته حشرهشناسي از كشف، نامگذاري و ثبت جهاني دو گونه جديد كنههاي آبزي در استان گيلان خبر داد.
عبدالله ديني پور، كارشناس ارشد مهندسي کشاورزي (حشره شناسي) از دانشگاه آزاد اسلامي اراک به خبرنگار پاياننامه خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه خزر گفت كه در تحقيقات پايان نامه خود علاوه بر شناسايي دو گونه جديد كنههاي آبزي و ثبت جهاني آن، دو گونه کنه آبزي ديگر را نيز که تاکنون در سطح كشور مشاهده نشده بود، شناسايي كرده است.
وي خاطرنشان كرد: تحقيقات پاياننامه من پيرامون فون استيک و پراکنش (گستردگي) کنه هاي آبزي در استان گيلان، اولين تحقيق جامع فون استيک (تعيين گونه هاي جانوري يک منطقه خاص) در اين استان است است که از تير ماه 85 تاكنون ادامه دارد.
وي افزود: طي اين تحقيق 21 گونه جديد در استان گيلان و دو گونه کنه جديد در سطح ايران و دو گونه جديد در سطح جهان در رودخانه شفارود و ناحيه اردجان رضوانشهر شناسايي و کشف شد.
ديني پور گفت: نخستين گونه به احترام درياي خزر، ATRACTIDES CASPICUS نام و ديگري HYGROBATES SP.NPV.AFF.NIGROMA CULATUS SENSU MARTIN نامگذاري شد که بعد از نمونه برداري، به صورت اسلايد درآمده و براي بررسي و تطبيق با گونه هاي موجود براي ثبت به مجله S.A.A ارسال و ثبت جهاني شد.
وي با اعلام اينکه کنهها به طور کلي به دو گونه آبزي و خشکيزي تقسيم ميشوند که کنه هاي جديد کشف شده از نوع کنه هاي آبهاي روان هستند، در خصوص اهميت چنين تحقيقاتي اظهار داشت: مطالعات فون استيک مطالعات پايهاي براي پي بردن به موجودات يک منطقه است و از آنجا که استان گيلان به لحاظ جغرافيايي قسمت باقي مانده از درياي سارماتي بوده، ميتوان با بررسي فون استيک آن و مقايسه با ساير مناطق همجوار به گونههاي جانوري موجود در يک منطقه در قياس با مناطق جغرافيايي مشابه پي برد.
دينيپور با بيان اينکه کنه هاي آبزي از شاخصه هاي تعيين ميزان آلودگي آب هستند، اضافه کرد: برخلاف تفکر معمول، کنههاي آبزي موجودات پاکيزهاي هستند که در آبهاي آلوده به ندرت ديده مي شوند و با تحقيق بر روي آنها مي توان وضعيت اکولوژيک، اکوسيستم و ميزان آلودگي تالاب انزلي را تعيين کرد.
ديني پور در رابطه با ديگر فوايد کنههاي آبزي گفت: مي توان از اين موجودات در مبارزه بيولوژيک عليه حشراتي چون پشه ناقل مالاريا و مگس بهره برد چرا که کنه ها در حالت انگلي به تعداد زياد به ميزبان خود مي چسبند و در نتيجه ضعيف شدن ميزبان؛ توانايي توليد مثل ميزبان به شدت کاهش يافته و يا عقيم مي شود.
اين محقق در خصوص ويژگيهاي ظاهري کنههاي آبزي اظهار داشت: کنههاي آبزي قرابت زيادي از نظر ظاهري و تکاملي با عنکبوتها دارند؛ کنهها قبل از بلوغ شش پا و در هنگام بلوغ، هشت پا دارند، مسيري که در حدود يک سال طول مي کشد و اين در حالي است که دشمن مستقيم نداشته و عموماً از طريق لقاح داخلي و گونههايي نيز به طريق جنسي (مذکر و مونث) جفت گيري مي کنند.
وي با اعلام اينکه بدليل جديد بودن اين شاخه علمي با مشکلات عديده اي در مسير تحقيق مواجه بوده است به ايسنا گفت: به دليل نبود امکانات آزمايشگاهي بسيار دقيق، نمونههاي جمع آوري شده براي تعيين گونه و جنس و خانواده به اروپا ارسال مي شود و از سوي ديگر جديد بودن اين علم در عرصه جهاني نيز باعث شده در کشورمان هيچ منبع فارسي در اين مورد وجود نداشته باشد.
ديني پور در پايان با بيان اين كه در تحقيقات پاياننامهاش از راهنمايي دکتر رضا وفائي شوشتري و عليرضا صبوري و مشاوره ولاديمير پسيک از دانشگاه مونتهنگرو بهره گرفته است، ابراز اميدواري كرد كه با کمک مسئولان دانشگاه گيلان شرايط لازم براي ادامه تحصيل در مقطع دکتري و ادامه اين تحقيقات را پيدا كند.
١٢:٥٧ ٢٩/٠٥/١٣٨٦