دكترمنصوري:
تعدادمنجمان حرفهيي كشورازمنجمان زمان رصدخانه مراغه كمترست
رصدخانه ملي به شبكه رصدخانههاي2متري جهان ميپيوندد
طراحي تلسكوپ10ماهديگرآغازميشود
مجري طرح رصدخانه ملي ايران اظهار داشت: با طراحي به موقع، تلسكوپ رصدخانه ملي ايران نيز ميتواند در طرح شبكه تلسكوپهاي دو متري كه بيش از 30 تلسكوپ بوده و قرار است از كشور مراكش تا چين ساخته شود، قرار گيرد.
به گزارش خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ، دكتر رضا منصوري در نشست خبري رصدخانه ملي اظهار كرد: متاسفانه تعداد منجمان حرفهاي كنوني كشور كمتر از منجمان قرن پنجم رصدخانه مراغه در زمان آل بويه است و در اين شرايط كه شاهد توافق دولت و تصويب پروژه رصدخانه ملي هستيم اگر فرصت را غنيمت ندانسته و تلسكوپي در شان تاريخ كشور نسازيم، مقصر هستيم.
وي با اشاره به تلسكوپ بزرگ اروپا و رقم يك ميليارد يورويي هزينه آن و عدم توانايي بسياري از كشورها براي هزينه كردن چنين اعتباري افزود: تلسكوپ رصدخانه ملي سه متري (در كلاس تلسكوپهاي دو متري) بوده كه ضمن طراحي، دانش فني ساخت آن را وارد ميكنيم و در حال حاضر پس از سه سال اولين بودجه اين طرح به دست مسئولان ذيربط رسيد.
وي در ادامه گفت: طي پنج ماه آينده، اهداف تلسكوپ مشخص شده و تا 10 ماه ديگر طراحي آن را آغاز ميكنيم كه اتمام آن حداقل به پنج سال زمان نياز دارد و پس از راهسازي و مطالعات زمين شناختي، قله مورد نظر نهايي شده و بايد به تربيت نيروي انساني و كاربران متخصص براي بهره مندي از تلسكوپ بپردازيم.
همچنين مديريت دادههاي حاصل از آن از اهميت ويژهاي برخوردار است، زيرا حجم دادههاي توليدي در علم نجوم حدود 20 ترابايت در شبانه روز است كه دانشمندان هنوز در چگونگي ضبط اطلاعات و استفاده از آن با مشكل مواجه هستند.
به گزارش ايسنا، وي خاطر نشان كرد: كلاس تلسكوپهاي دومتري از بيشترين بازده اقتصادي برخوردار است، يعني با كمترين هزينه، بيشترين بازده علمي حاصل ميشود و اميدواريم با طراحي به موقع، تلسكوپ رصدخانه ملي ايران نيز بتواند در طرح شبكه تلسكوپهاي دو متري كه بيش از 30 عدد بوده و قرار است از كشور مراكش تا چين ساخته شود، قرار گيرد.
وي افزود: پس از ساخت اين تلسكوپ به سراغ طول موجهاي ديگر و ساخت تلسكوپهاي دقيقتر اپتيكي و غير اپتيكي ميرويم و حتي شايد با گام نهادن در دانش طراحي تلسكوپهاي فضايي تا 10 سال ديگر تلسكوپ كوچك ايراني را با ماهواره ايراني به فضا پرتاب كنيم.
دكتر منصوري در خصوص پژوهشكده رصدخانه ملي اظهار كرد: تهيه چارت سازماني و بودجه آن حداقل يك سال به طول ميانجامد و در حال حاضر حين تربيت نيروهاي داخلي، طي مذاكره با منجمان ايراني مقيم خارج در نظر داريم طي يك ماه آينده يك يا دو نفر از آنها را به كشور بازگردانده و از دانش آنها در پژوهشكده نجوم بهره مند شويم كه در اين مورد از تجربه 17 ساله پژوهشگاه دانشهاي بنيادي نيز استفاده ميكنيم.
وي خاطر نشان كرد: براي بهره مندي هرچه بيشتر از رصدخانه بايد سيستم نوردهي شهرها تغيير يابد كه تحقق آن به همكاري مديران و مردم نيازمند است.
دكتر منصوري در حاشيه اين نشست در پاسخ به خبرنگار ايسنا درباره محل دقيق رصدخانه ملي گفت: پروفسور آرنه آرد برگ، مدير پروژه تلسكوپ يورو50 كه براي بررسي مكانهاي پيشنهادي براي رصدخانه ملي به ايران آمده بود پس از بازديد از دو منطقه در ارتفاعات سه هزار و 200 متري منطقه عمومي را مناسب خواند و پيشنهاد كرد بررسيها بر روي قلههاي ديگر براي تعيين محل دقيق احداث رصدخانه ملي ادامه يابد.
١٦:١٣ ٣١/٠٥/١٣٨٦