به همت محققان پژوهشگاه صنعت نفت
نخستين دوغاب سيمان فوق سبك با استفاده از فنآوري نانو در كشور توليد شد
پژوهشگاه صنعت نفت از موفقيت پژوهشگران اين پژوهشگاه در ساخت نخستين دوغاب سيمان فوق سبك با استفاده از فنآوري نانو خبر داد.
به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) ، مهندس حميد سلطانيان، مسئول پروژه در اين خصوص گفت: طبق تحقيقات انجام شده طراحي دوغاب سيمان با استفاده از فنآوري نانو با فرمولاسيون ابداعي پژوهشگاه هيچگونه سابقه در دنيا ندارد.
وي در ادامه افزود: در چنين دوغابي ضمن بهسازي خواص رئولوژيكي در سيمانكاري پشت لوله هاي جداري چاه، افزايش قابل توجه مقاومت تراكمي سنگ سيمان نيز حاصل مي شود و با تنظيم اندازه ذرات جامد، ضمن افزايش سطح ويژه دانه ها، چگالي مخلوط كمتر شده و براي طراحي سيمانهاي فوق سبك و با نرخ فشار پايين بسيار ايده آل خواهد بود.
سلطانيان خاطر نشان كرد: نانوافزودنيها خواص ويژهاي نظير پايداري و كيفيت به سيمان چاه نفت بخشيده و در حفاري چاههاي عميق و بسيار عميق و در مكانهاي بسيار سرد خواص مطلوبي از جمله تراكم پذيري اوليه و زمان بندش مناسب به سيمان مي دهد و انتظار براي حفاري مجدد كمتر شده و عمليات با سرعت بيشتري ادامه مي يابد.
وي تصريح كرد: علاوه بر موارد ياد شده، افزايش مقاومت تراكمي و كاهش تخلخل و تراوايي و نهايتاً كنترل و مهار مهاجرت گاز و سيال از درون ستون سيمان از مزاياي ديگر استفاده از نانو ذرات در طراحي دوغاب سيمان مي باشد.
سلطانيان افزود: سبك ترين دوغابي كه در پژوهشگاه صنعت نفت در مركز مطالعات اكتشاف و توليد واحد پژوهش حفاري با استفاده از نانو تكنولوژي فوق طراحي شده است 4/62 پوند بر فوت مكعب بوده كه در دماي 190 درجه فارنهايت داراي مقاومت تراكمي 24 ساعته حداقل psi 2000، تخلخل 36 درصد، نفوذپذيري 1% ميلي دارسي، آب آزاد صفر و زمان انتظار براي رسيدن به حداقل تراكمي psi 500 جهت شروع مجدد عمليات حفاري حداكثر 8 ساعت مي باشد.
مسئول پروژه در پايان يادآور شد: تستهاي آزمايشگاهي اين پروژه با موفقيت كامل به اتمام رسيده و آماده به كارگيري در مناطق عملياتي ميباشد و در حال حاضر تست ميداني آن در يكي از چاههاي منطقه مارون براي سيمانكاري لوله لاينر 7 اينچ به مرحله اجرا در آمده است.
١٤:٠٩ ٠٥/٠٦/١٣٨٦