رييس هيئت مديره پيشگامان فرهنگ گيلان:
يکي از 7 مزيت نسبي گيلان بحث گردشگري است
رئيس هيئت مديره شرکت پيشگامان فرهنگ گيلان گفت: هدف از تشکيل مؤسسه پيشگامان فرهنگ گيلان، وجود خلاء بسيار عميقي بود که در زمينه گردشگري و صنايع دستي احساس ميشد.
مهندس کسايي در گفتوگو با خبرنگار ايسنا اظهار داشت: از خود پرسيديم چرا ما پيشگام توسعه در اين خصوص نباشيم؟ همين امر موجب شد که از سال 83 و پس از ادغام سازمان ميراث فرهنگي با سازمان ايرانگردي و جهانگردي با يکديگر و تشکيل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، ما نيز به عنوان مشاور آموزشي سازمان شروع به کار نموديم و از اهداف اصلي ما در موسسه پيشگامان فرهنگ گيلان بيشتر بسط و گسترش فرهنگ توريسم و احياي
جاذبههاي گردشگري و ارائه اطلاعات مثبت با بحث ايرانگردي و جهانگردي است. در اولين گام متوجه شديم که در بحث گردشگري کارهاي کمي صورت گرفته است.
وي گفت: پيشنهادي به سازمان ميراث فرهنگي گيلان تقديم کرديم که يک کتاب را با عنوان راهنماي گردشگري استان در مرحله اول و به صورت جامع که خلاصه اي از مجموعه جاذبههاي گردشگري 16 شهرستان گيلان بود و نيز هر آنچه که يک گردشگر را به جاذبه هاي استان نزديک ميکند، جمع آوري کنيم. خوشبختانه اين کتاب هم در ايام نوروز و هم پس از آن با استقبال زيادي مواجه شد که سبب گرديد ما براي امسال خيلي بهتر و جامع تر کار کنيم.
کسايي گفت: در يک مجموعه 16 جلدي به معرفي جاذبههاي گردشگري هر شهرستان به طور جداگانه پراختيم و مجموعه داشتهاي فرهنگي هر شهر، مزيت تاريخي، اجتماعي، طبيعي، اقتصادي و چهرههاي ماندگار هر شهر را در اختيارعموم قرار داديم. يکي ديگر از اهداف ما در موسسه پيشگامان فرهنگي گيلان که در راستاي معرفي هر شهرستان به طور جداگانه بوده است، بحث تمرکز زدايي و توزيع مناسب گردشگري در استان است، زيرا در گذشته نقاط گردشگري استان فقط محدود به لاهيجان و انزلي و باريکه اي از سواحل خزر و ماسوله بوده است در صورتي که ما در تمام شهرستانهاي استان جاذبههاي فراواني داريم و چون معرفي نشده بودند، از ديد گردشگران و مردم بومي گيلان نيز پنهان بوده است.
وي افزود: اين امر سبب شده که گيلانيها هم نتوانند اطلاعات خوبي را به گردشگران بدهند و حتي خود نتوانند از آن بهره مند شوند، پس از اجراي طرح مطلب مهم و اساسي بوده و در اين خصوص کم شدن ترافيک بسيار سنگين در مکانهاي خاص و حل شدن مسائل بهداشتي و اجتماعي و غيره بوده است و به نوعي به اين امر نيز پرداخته شده که درآمدهاي حاصل از صنعت گردشگري و توريسم را در تمامي شهرها توزيع کنيم و اين مهم در گام نخستين تا حدودي تحقق پيدا کرده است پس از مطالعه اين کتاب اين فرهنگ در بين گيلاني ها نيز رواج پيدا کرده و آنها به اتفاق خانوادههايشان به نقاط جديد و زيباي استان خود سفر ميکنند.
کسايي تصريح کرد: ما بايد قبول کنيم که يکي از حداقل 7 مزيت نسبي استان همان مزيت بحث گردشگري آن است که با اندک سرمايه گذاري مي توان بيشترين و بهترين بهره برداري را داشت و به هدفهاي عالي دست پيدا کرد و براي بهبود سرمايه گذاري و جذب گردشگر بايد در زمينه صنايع دستي و سوغات استان گام هاي اساسيتر برداشته شود، زيرا اين بخش ضعيف واقع شده است.
وي گفت: يکي از اهداف بسيار مهم ديگر ما در بحث جاذبههاي گردشگري، احياي صنايع دستي و سوغات استان گيلان است، زيرا استان ما با توجه به هنرمندان بسيار خوبي که دارد، از صنايع دستي بسيار عالي برخودار است ولي متاسفانه اين هنرمندان در وضعيت معيشتي بسيار بدي هستند و اين هم به دليل عدم برنامه ريزي صحيح در اين بخش و عدم حمايتهاي بخش دولتي و بخش خصوصي بوده است.
رئيس هيئت مديره موسسه پيشگامان فرهنگي گيلان گفت: با توجه به اين موضوع تصميم داريم با يک سري برنامهها هم به توليد کننده کمک کنيم و هم به مصرف کننده. در مرحله اول تصميم بر اين است که مانند گذشته سوقات و صنايع دستي خود را در خانههاي خودمان مصرف کنيم و اين خلاء ايجاد شده در اين دهه آخر را پر کرده و به مردم آموزش دهيم که براي هديه به دوستان و اقوام خود از صنايع دستي خود استان استفاده کنند تا به کمک اين امر فرهنگ گذشته را دوباره احيا کرده و به توليد صنايع دستي کمک شاياني صورت گيرد و نيز يک گردش مالي و اقتصادي موفقي در استان به وجود آيد.
کسايي گفت: تعداد زيادي از افراد در زمينه سوغات و صنايع دستي ما مشغول فعاليت هستند ولي به دليل نداشتن سود اقتصادي کار خود را رها کرده و به جمع بيکاران پيوستهاند، در صورتي که بسياري از آنها هنرمندان توانمندي در زمينه اختصاصي خود بودهاند. ما و همه همکارانمان در زمينه گردشگر بايد سعي کنيم اين مسئله را بهبود بخشيده و در اين راه نيازمند ياري همه مسئولان استان مي باشيم. زدودن هالههاي غبار نشسته بر روي سينههاي فرهنگي مردمي که داراي پيشينه فرهنگي بسيار قوي هستند، کار بسيار ارزشمندي است که همه بايد با هم انجام دهيم.
وي گفت: بايد مراکز ارائه سوغات و صنايع دستيمان گسترش پيدا کنند، زيرا مردم مستعد اين جريان هستند و با اندک هزينهاي ميتوان به اين امر خطير پرداخت و اطلاع رساني در اين خصوص بسيار اهميت دارد. سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و نيز سازمان صنايع دستي استان در اين امر گامهاي همکاري خوبي برداشتهاند، ولي اين موضوع نيز وجود دارد و همه سازمانهاي دولتي به عنوان ناظر و حمايت کنندههاي کاري ميتوانند نقش مهم و خوبي داشته باشند.
کسايي افزود: سازمانهاي دولتي نميتوانند به دليل نداشتن بوروکراسي اداري شديد به عنوان اهرمهاي کاري و اقتصادي باشند، زيرا طرحها در طول زمان در اين سازمانها به صورت معوق باقي ميماند و يا انجام نميپذيرد و اين وظيفه بخش خصوصي است که با نظارت سازمانهاي دولتي طراحي در دست اقدام را انجام دهد.
وي گفت: يکي از آنها فراخوان مرتبط با سوغات و صنايع دستي است که از طريق آن هنرمندان مي توانند با ما ارتباط برقرار کرده و خود را معرفي نمايند، زيرا هدف از اين طرح حمايت و هدايت آنها به سمت رشد و توسعه
ميباشد. ما با توجه به سرمايه گذاري صورت گرفته ميتوانيم به آنها کمک کنيم تا آنها نيز هنرشان را در خانههاي فرهنگي مرتبط در معرض عموم و گردشگران قرار دهند و همچنين بتوانند صنايع دستي خود را با بسته بندي صحيح و زيبا ارائه نمايند. اين امر موجب توسعه صادرات صنايع دستي ما نيز ميگردد.
کسايي در پايان خاطرنشان کرد: ما در موسسه پيشگامان فرهنگ گيلان در حال تاسيس خانه فرهنگ جهت اين امر هستيم و نقش ما در واقع نقش يک کاتاليزور است به عنوان تسهيل کننده ارتباط بين جاذبههاي گردشگري با گردشگر، صنايع دستي با مردم و فرهنگ قديمي و سنتهاي گذشتگان که به دست فراموشي سپردهاند و يا خيلي کم رنگ گشتهاند و سبب کم رنگ شدن غناي فرهنگي ما و رشد و بالندگي گذشته ما ميشوند.
١٠:٠٤ ٠٧/١٢/١٣٨٤