براي نخستين بار در كشور
پژوهشگران صنعت برق به فنآوري توليد نازل توربينهاي گازي دست يافتند
پژوهشگران صنعت برق كشورمان موفق به تهيه مشخصات فني، تدوين فن آوري و توليد يك دست نازل رديف اول توربين گازي فريم 5 شدند كه از اصليترين و گرانترين قطعات توربينهاي گازي است.
مهندس محمدرضا زماني ميقان، كارشناس ارشد مهندسي متالورژي و مدير اين پروژه در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ، اظهار كرد: نازل توربين گازي يكي از قطعات مقاوم در برابر عوامل مختلف تخريبي بوده و نقش زيادي در افزايش بازدهي توربين دارد.
با اجراي اين طرح در داخل كشور، بستر مناسبي براي ساخت اين نوع قطعات با شكل و جنس مشابه ايجاد شده كه با توجه به مصرفي بودن اين قطعات در توربين ميتواند مانع از خروج ارز از كشور شود.
وي افزود: در اين طرح با طراحي فن آوري مربوط به ساخت نازل توربين كه از 560 قطعه تشكيل شده، دسترسي به دانش فني ساير قطعات نيز ميسر شده است.
مهندس زماني ميقان، تدوين فنآوري ساخت سگمنت نازل چند ايرفويله - كه مهمترين بخش نازل توربين بوده و دقت در مونتاژ آن بسيار حائز اهميت است -، ريختهگري، ماشينكاري و عمليات حرارتي سوپرآلياژ پايه كبالت و ... را از جمله دستاوردهاي اجراي اين طرح عنوان كرد.
وي در خصوص كاربرد اين نازل اظهار كرد: اين نازل در توربينهاي گازي نيروگاههاي توليد برق، نفت و صنايع هوايي به كار ميرود و نقش هدايت گاز روي پرهها را دارد كه با كسب دانش فني آن در كشور، ميزان ارزبري را به ميزان 30 تا 40 درصد كاهش دادهايم.
مجري اين طرح كه رتبه دوم بخش پژوهشهاي كاربردي نوزدهمين دوره جشنواره بينالمللي خوارزمي را كسب كرده است، در پايان با اشاره به اين كه نمونه اين نازل در حال حاضر در نيروگاه گازي زاهدان مشغول به كار است، به ايسنا گفت: متاسفانه پس از جشنواره و ارائه ابتكارات و اختراعات مختلف و صرف هزينههاي بسيار براي ساخت نمونه اول، پيگيري و حمايت از آن براي ورود به خط توليد كم ميشود و زماني كه اولين نمونه مشغول به كار شد، سرمايهگذاري براي ساخت آن كاهش مييابد.
گفتني است اين طرح به همت محققان شركت سهامي برق منطقهيي سيستان و بلوچستان با همكاري شركت مديريت توليد قطعات توربين تجربه نور اجرا شده است.
١٣:٤٩ ٠٧/١٢/١٣٨٤