رييس پژوهشگاه فرهنگ وانديشه اسلامي:
جاي جشنوارهاي در حوزه علوم انساني دركشور خالي بود
جشنواره«فارابي»ميتواندنقش مهمي درپيشبرد علوم انساني دركشورداشته باشد
رييس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي گفت: در صورتي كه جشنواره بينالمللي فارابي با اعمال استاندارهاي علمي قابل قبول و دقت انضباط برگزار شود، ميتواند نقش سرنوشتساز در پيشبرد علوم انساني داشته باشد.
به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر علياكبر رشاد، رييس پژوهشگاه و انديشه اسلامي با بيان اين مطلب خاطرنشان كرد: جاي چنين جشنواره علمي در كشور خالي بود زيرا ديگر جشنوارهها يا سطح علمي در خوري ندارند يا موضوع اصلي آنها علوم انساني و ديني نيست.
وي كه در حاشيه نخستين جلسه شوراي سياستگذاري جشنواره بينالمللي خوارزمي سخن ميگفت، ادامه داد: انگيزش در مديريت هر مقولهاي، كاركرد و نقش كارساز و بسيار تعيين كنندهاي دارد؛ طبقات نخبه از انگيزشهاي معنوي بيشتر متاثر ميشوند و تكريم نخبه و تجليل از طبقات فرهيخته نقش معجزهآسايي در ايجاد تحرك در اين طبقه دارد و تحرك در نخبگان، خود موجب تحول و تكامل موضوع كاري علمي آنها كه در اينجا علوم انساني، اجتماعي و اسلامي اسلامي، ميشود.
رشادي، علوم انساني را مرتبطترين دانشها و حوزههاي معرفتي به حيات، شخصيت و هستي انساني معرفي كرد و گفت: هر اندازه كه انسان اهميت داشته باشد، علوم مرتبط با آن هم اهميت خواهد داشت. از آنجا كه انسان اشرف مخلوقات، خليفه الهي و دست كم محور حياتي است كه ما ميشناسيم، علوم مرتبط به اين موجود هم از اهميت فوقالعاده و در خوري برخوردار است؛ ديگر علوم نسبت به زندگي انسان جنبه ابزاري دارند، اما علوم انساني نسبت به انسان جنبه معرفتي و در واقع توصيفي دارد.
رييس پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي بر حوصله، شكيبايي و دقت وسواس به خرج دادن و رايزني و مشورت با اهل نظر با هدف تدوين، تنظيم و تحقق چارچوبهاي دقيق براي برپايي جشنواره تاكيد كرد گفت: من به اعضاي شوراي سياستگذاري هم پيشنهاد كردم كه در برگزاري جشنواره تعجيل نكنيم و زمان در اختيار داشته باشيم تا بتوانيم كار را با دقت، رعايت موازين، انصاف و عدالت و توجه به حقوق محققان و فرهيختگان برگزار كنيم، طوري كه اين جشنواره بتواند از حلقه و مرحله اول و سرآغاز كار در ميان طبقات نخبه و اصحاب علوم انساني اعتبار درخور را كسب كند.
رشاد همچنين با تاكيد بر اينكه جشنواره فارابي بايد از تجربه ديگر جشنوارهها از جمله جشنواره خوارزمي، بهرهبرداري كند، گفت: با توجه به ويژگيهاي موضوع كار اين جشنواره كه موضوع خاصي است و در دوره متاخر و در عصر خودمان به رغم پيشينه غني و بسيار پربار تاريخي متاسفانه در كشورمان تجربه كمتري در آن داريم، بايد با احتياط هرچه بيشتر و با حوصله و شكيبايي اين جشنواره را برگزار كنيم.
اين عضو شوراي عالي انقلاب فرهنگي باور دارد كه اين شورا و پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي ميتوانند در كنار ديگر مجموعهها، جزو دستگاهي باشند كه در پيشبرد كارهاي جشنواره مساعدت ميكند.
وي در اين زمينه گفت: ما، مانند ديگر موسسات علمي كشور كه به حوزه علوم انساني و علوم ديني اشتغال دارند، ميتوانيم در زمينههاي مقدماتي برگزاري جشنواره و در معرفي آثار توليدي و تحقيقات علمياي كه در تشكيلات ما صورت گرفته، مساعدت و همكاري كنيم.
دكتر رشاد افزود: تجاربي كه دوستان ما دارند، مطالعات و بحثهايي كه در زمينه استانداردهاي علمي حوزه علوم انساني در پژوهشگاه صورت پذيرفته و شاخصهايي كه مورد مطالعه قرار گرفته، ميتواند در اختيار دبيرخانه جشنواره قرار بگيرد.
وي در پايان پيشنهاد كرد كه ديگر موسسات و سازمانهاي درگير علوم انساني نيز از طريق همكاري و مساعدت با جشنواره، به دوام و قوام آن كمك كنند تا جشنواره فارابي از بدو برگزاري، رسالت خود را با وجاهت علمي ارزشمندي آغاز كرده و جايگاه ارزشمند و درخوري را كه مورد قبول طبقات نخبه و جامعه علمي اين حوزه از حوزههاي معرفتي باشد، كسب كند.
١٢:٢٧ ٢٣/٠٦/١٣٨٦