پژوهشگر ايراني به روش جديدي براي جداسازي كبالت از سوپرآلياژها دست يافت
دانش آموخته كارشناسي ارشد دانشكده مهندسي مواد دانشگاه صنعتي اميركبير با استفاده از روش الكتروليز پالسي موفق به جداسازي عنصر كبالت از ضايعات سوپر آلياژي نيروگاههاي توليد برق شد.
به گزارش سرويس پاياننامه خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اشرف قندچي، مجري طرح با اشاره به ارزش اقتصادي و كاربردهاي گسترده كبالت در صنايع هوايي، توربينهاي برق و همچنين صنايع شيميايي گفت: در روشهاي متداول بازيافت مواد از ضايعات سوپر آلياژي،فلزات نيكل و كبالت به علت نزديكي زياد خواص فيزيكي آنها، همراه با هم بازيافت ميشدند و در مقالاتي كه تاكنون در مجلات معتبر علمي به چاپ رسيده است، روش جداسازي كبالت با خلوصي كه در اين تحقيق به دست آمده است، ذكر نشده است.
وي افزود: در اين پژوهش موفق شديم با آزمايش و كنترل شرايط مختلف الكتروليز، به ويژه تغيير مسير جريان در فواصل زماني معين (روش پالس معكوس) كبالت را با خلوص 97 و 9 دهم درصد جداسازي كنيم.
قندچي اين يافته را با توجه به اين كه 53 و هفت دهم درصد وزن سوپر آلياژ مورد بررسي را كبالت تشكيل ميدهد با اهميت و داراي ارزش افزوده قابل توجه ذكر كرد و گفت: كبالت به دست آمده قابليت استفاده دوباره و ورود مجدد به صنايع استفاده كننده را به عنوان ماده اوليه دارد.
وي تصريح كرد: در روشهاي متداول كنوني مواد بازيافت شده از سوپرآلياژها در توليد فولاد ضد زنگ به كار رفته و كبالت آن كه ارزش بيشتري از نيكل دارد، به علت دشواري فرآيند جدا نميشود ولي در اين پژوهش كبالت با خلوص بالا جدا و بازيافت شده است.
١٥:٣٣ ٢٦/٠٦/١٣٨٦