رييس پايگاه ISC:
شش هزار و 400 مقاله ايراني تنها در سال 85 در ISC نمايه شد
محدوديت زباني مانعي جدي در انتشار بينالمللي توليدات علمي محققان ايراني است
رييس پايگاه استنادي علوم ايران و جهان اسلام(ISC) با اشاره به نمايهسازي شش هزار و 400 مقاله ايراني در سال 85 در اين پايگاه با اتكا بر 300، 400 نشريه علمي - پژوهشي معتبر وزارتين علوم و بهداشت مدعي شد در صورت الحاق اين پايگاه به ISI آمار مقالات نمايه شده محققان ايراني در ISI به حدود 17 هزار مقاله خواهد رسيد كه بسيار نزديك به آمار 18 هزار مقالهيي كشور تركيه، جديترين رقيب منطقهيي ايران در توليد علم، است.
به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) ، دكتر جعفر مهراد، رييس پايگاه ISC كه در سالگرد تاسيس اين پايگاه سخن ميگفت، اظهار كرد: براي اولين بار در تاريخ علم ايران، دانشگاه تهران در سال 65 موضوع توليد علم در سطح جهاني را مطرح كرد كه در آن مقطع فعاليت خاصي صورت نگرفت و در سال 72 دوباره اين طرح از سوي دانشگاه تهران براي فعاليتهاي علمي ايران و سوق دادن آن به سطح جهاني اعلام شد كه اگر اساتيد آن مقالات خود را در مجلات نمايه شده در ISI به چاپ رسانند، جوايزي دريافت ميكنند كه اين اقدام جهشي در فعاليتهاي سابق دانشمندان ايراني در ISC با قدمهاي كند داد.
رييس كتابخانه منطقهيي علوم و تكنولوژي شيراز افزود: در سال 79 وزارت علوم اين موضوع را در دستور كار خود قرار داد و تشويق مقالات منتشره در ISI را به تمامي دانشگاهها اعلام كرد كه تا امروز ادامه دارد و اين تشويق به مقالات ISC هم گسترش داده شده و از آن زمان رشد توليد علم ايران و حضور دانشمندان ايراني در عرصه توليد علم جهاني چشمگير شد.
وي در ادامه گفت: در سال 83 وزارت علوم به عنوان چهارمين فاز همگاني كردن توليد علم ايران اقدام به راه اندازي ISC كرد تا بذر پاشيده شده توليد علم را كه به نهالي تبديل شده بود، بر اساس استانداردهاي علم سنجي مورد تاييد جهان به درخت تنومندي تبديل كند و امروز ISC توانسته در چرخه و فرايند توليد علم كشور اثر گذارد.
رييس كتابخانه منطقهيي علوم و تكنولوژي شيراز خاطر نشان كرد: استنادهاي ISI به سه دسته نمايه استنادي علوم، نمايه استنادي علوم اجتماعي و نمايه استنادي هنر و علوم انساني تقسيم ميشود كه كل توليدات علمي ايران در بازه زماني 2007 – 1990، 32 هزار و 600 مقاله بوده كه شمار اين مقالات در نمايه استنادي هنر و علوم انساني حدود 300 تا 400 مقاله بوده است در حالي كه ظرفيت علمي دانشمندان ايران در حوزههاي علوم ديني، فلسفي و علوم انساني بيش از اين ميباشد.
دكتر مهراد افزود: در ISC تنها در سال 85، شش هزار و 400 مقاله مستند و مبتني بر خدمات تحليل استنادي با اتكا بر 300، 400 نشريه معتبر وزارتين علوم و بهداشت شناسايي شده است.
وي تاكيد كرد: اين آمار نشان ميدهد كه توليد علم در ايران وجود دارد اما محدوديتهاي زباني سبب شده پيام دانشمندان ايراني در سطح جهان مطرح نشود.
به گزارش ايسنا، دكتر مهراد خاطر نشان كرد: در اين مركز پايگاه Abstract ايجاد شده كه در آن چكيده انگليسي مقالات با رفرنسهايشان وجود داشته و به نمايههاي استنادي علوم، علوم اجتماعي، هنر و علوم انساني اضافه شده كه در صورت الحاق ISC به ISI ميتوانيم ادعا كنيم در كنار 18 هزار مقاله كشور تركيه، 17 هزار مقاله از ايران در مجلات ISI نمايه شده است.
وي در بيان فرآوردههاي ISC به گزارشهاي استنادي نشريات فارسي، نمايه استنادي علوم كه هدف عمده آن نشان دادن انديشه هاي بكر دانشمندان و ايده ها، طلايهداران علم ايران، نظام آگاهي رساني استنادي، نظام شاخصهاي عملكردي و تحليل پايگاه دادههاي نشريات اشاره كرد.
رييس پايگاه ISC با اشاره به ورود ISC در آيين نامه ارتقاي دانشگاهها، اظهار كرد: در هفته پژوهش، دانشگاه ها، دانشمندان، مقالات و مجلات معتبر براساس شاخصهاي ISC معرفي خواهند شد.
به گزارش ايسنا، دكتر مهراد در پايان با اشاره به اينكه مطالعات استنادي، نشان كيفيت در پژوهش است، گفت: به روز در آوردن مجله، تاييد آن توسط مرجعي در همان كشور (نظير كميسيون نشريات در ايران)، فعاليت دانشمندان خارجي علاوه بر هيات تحريريه بومي همان كشور در تدوين آن، تحليل استنادي شامل ضريب تاثير، شاخص فوري، نيم عمر استناد در مجله، نيم عمر استناد به مجله، شاخص مجلات استناده كنند، شاخص مجلات استفاده شونده، معيار H index براي تعيين مقالات داغ و غيره از معيارهاي نمايه شدن در ISC است.
١٥:١٦ ٣١/٠٦/١٣٨٦