فنآوري ابداعي تكميل فرآيند تبديل گاز به مايع (GTL) به نام ايران ثبت شد
با تلاش پژوهشگران صنعت نفت، پتنت تكميل فرايند تبديل گاز طبيعي به فرآوردههاي سبك و مايع موسوم به GTL در اداره ثبت اختراع آمريكا به نام ايران به ثبت رسيد.
به گزارش خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) ، دكتر احمد توسلي، مسوول طرح GTL پژوهشگاه صنعت نفت امروز در نشستي خبري با بيان اين مطلب اظهار كرد: فرآيند تبديل گاز طبيعي به فرآوردههاي سبك و مايع (GTL) طي هفته گذشته به ثبت رسيد كه در خصوص احداث واحد صنعتي آن در داخل يا خارج از كشور در حال مذاكره هستيم و به زودي واحد 10 هزار بشكهيي آن طراحي و سپس وارد فاز صنعتي 200 هزار بشكه آن ميشويم.
وي خاطرنشان كرد: اين بنزين به دليل پاك بودن حدود 7 تا 10 درصد از بنزين موجود گرانتر است .
دكتر توسلي گفت: با توجه به اينكه ايران دارنده 18 درصد از گاز دنياست، پژوهشگاه صنعت نفت در نظر داشت تا گاز هم مانند نفت به صورت خام به فروش نرسد بلكه با تبديل به فرآوردهها بهتر و ايجاد ارزش افزوده با آن درآمدزايي كرد.
وي افزود: هنوز به وسيله اين تكنولوژي(GTL)، صنعتي در دنيا ساخته نشده اما كشورهايي نظير آفريقاي جنوبي با ظرفيت 30 هزار بشكه براي شركت ساسوي، مالزي با ظرفيت 15 هزار بشكه براي شركت شل و قطر كه مرحله ساخت است و به توليد نرسيده با هزينه 50 هزار دلار براي شركت ساسوي اين فرآيند را استفاده ميكنند.
وي در خصوص علت عدم بهرهمندي پژوهشگران روسي از اين فرايند گفت: روسيه به دليل آنكه در اكثر كشورهاي اروپايي لولهكشي گاز انجام داده و به راحتي ذخاير گاز خود را به فروش ميرساند نيازي به راهاندازي چنين سيستمهايي ندارد اما در كشور ما با بهرهگيري از همان سيستم نفت خام ميتوان محصولات GTL را به فروش رساند و روسيه فاقد چنين امكاناتي است.
مهندس ساسان صدرايي، معاون امور بينالملل پژوهشگاه صنعت نفت نيز در ادامه اظهار كرد: پژوهشگاه به عنوان بازوي مشورتي وزارت نفت بوده و مسووليت پيادهسازي و ارائه تكنولوژي را به عهده دارد اما در تصميمات كلان صنعت نقشي نداريم.
مسوول پروژه GTL ادامه داد: براي ايجاد واحد 200 هزار شبكه و صنعتي شدن فرآيند GTL يك سال و نيم تا دو سال زمان نياز است و سرمايهگذاري مورد نياز واحد 10 هزار بشكه، 25 تا 30 هزار دلار به ازاي هر شبكه ميباشد.
كامران باقري، مسوول ثبت پتنت پژوهشگاه نيز با اشاره به ضرورت ثبت بينالمللي چنين فرايندهايي گفت: فرآيند GTL تا كنون در چند كشور اروپايي، آمريكا و عراق و سوريه و كشورهاي حوزه خليج فارس به ثبت رسيده و سند ثبت كاتاليست اين فرآيند كه بر پايه نانو است نيز به زودي تهيه ميشود.
١٤:٥٤ ٠٧/٠٨/١٣٨٦