/تازهترين دستاوردهاي محققان صنعت نفت/
ساخت نخستين چاه نفت مصنوعي خاورميانه در ايران با بهرهگيري از نانوحسگرها
احداث پارك فنآوري وزارت نفت در آينده نزديك
رييس مركز مطالعات اكتشاف و توليد پژوهشگاه نفت از ساخت نخستين چاه نفت مصنوعي خاورميانه در ايران با بهرهگيري از فنآوري مخازن هوشمند و نانوسنسورهاي حساس به شرايط مخازن خبر داد.
به گزارش خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ، دكتر كمالي، رييس مركز مطالعات اكتشاف و توليد پژوهشگاه نفت خاطرنشان كرد: پژوهشگاه طي 48 سال فعاليت خود به موفقيتهاي زيادي از جمله در بخش بالادستي و مطالعات مخازن دست يافته كه بسيار حائز اهميت است.
وي افزود: پژوهشگاه صنعت نفت در توليد و طراحي نرمافزارهاي تخصصي پيشگام بوده و امروز نرمافزارهاي توليدي آن وارد صنعت شده است، همچنين در حفاري گوي سبقت را از شركتهاي قدر خارجي كه 68 سال سابقه فعاليت داشته و ناموفق بودهاند، ربوده و بر پايه نانو تكنولوژي طراحي دوغاب سيمان فوق كسب را با 62 PCF طراحي كرده و در يكي از مخازن مهم دنيا (مارون) تست شد و با پاسخ مثبت روي مخازن ديگري چون كوپال و شادگان اين كار انجام ميشود.
دكتر كمالي، خاطر نشان كرد: در زمينه مخزن هوشمند به عنوان معدود مراكز تحقيقاتي دنيا سه سال است كه فعاليت داريم و مطالعات امكان سنجي انجام شده و براي اولين بار در خاورميانه چاه مصنوعي ساخته شده و اميدواريم از اين پس مخازن را به صورت به هنگام با استفاده از روش جديد «ساخت نانوسنسورها» حساس به شرايط مخازن (دما، فشار و فلوريت)، مديريت و مانيتور كنيم.
وي تاكيد كرد: هدف نهايي ما توليد بيشتر با ارتقاء ضريب بازيافت مخازن است كه با توجه به اين كه ذخاير نفتي ايران 500 ميليارد بشكه برآورد شده، اگر يك درصد ضريب بازيافت مخازن را افزايش دهيم، با محاسبه بشكهاي 60 دلار ميتوان 300 ميليارد دلار ارزش افزوده توليد كرد كه در وضعيت اقتصادي ما بسيار اهميت دارد و بستر مناسبي را براي حضور دانشگاهيان فراهم شده است.
به گزارش ايسنا، مهندس ساسان صدرايي، معاون امور بينالملل پژوهشگاه صنعت نفت نيز با اشاره به فرايند ايده تا بازار، تاكيد كرد: دانشگاهيان و به ويژه بخش خصوصي داراي ايدههاي كاربردي هستند كه به دليل در دسترس نبودن امكانات، عمدتا عقيم ماندهاند كه در حال استقرار سازوكاري هستيم كه ايدههاي مرتبط با صنعت نفت را جمعآوري كرده و ايدههاي مستعد توسعه را به مرحله پايلوت و آزمايشگاه، تجاري سازي و حتي بازار برسانيم.
وي افزود: براي بهره مندي از تمام ظرفيتهاي جامعه در حال مطالعه ايجاد پارك فنآوري و مركز رشد وزارت نفت هستيم كه در آينده نزديك اجرا ميشود و هم اكنون نيز سازوكار محدودي براي دريافت ايدههايي از خارج از صنعت نفت وجود دارد كه بايد تكميل شده و سرعت پيدا كند.
صدرايي در پايان با اشاره به فرايند تكميلي GTL ابداعي محققان پژوهشگاه تاكيد كرد: بررسيهاي فني و اقتصادي كه در خصوص پروژه GTL انجام شده حاكي از كارايي آن در تبديل به ميزان حدود70 تا 80 درصد است و در آن از كاتاليستهاي ارزان قيمت و روشي ساده استفاده شده كه در حال اجراست.
١٥:٠٩ ٠٧/٠٨/١٣٨٦