دستيابي محققان ايراني به تكنيك استحصال واناديوم از سوخت سنگين
محققان كشورمان به فرايند توليد فروواناديوم از سوخت سنگين دست يافتند.
مجيد پورعبدالله، عضو هيات علمي دانشگاه آزاد ساوه كه با همكاري محمد شيخ شاب بافقي و محمدرضا ابوطالبي به روش استحصال صنعتي واناديوم از سوخت سنگين و دستيابي به فروواناديوم به روش متالوترمي دست يافتهاند در گفتوگو با خبرنگار پژوهشي ايسنا منطقه مرکزي، توليد فروواناديوم را مستلزم دو مرحله استخراج واناديوم از منابع آن و فرآيند متالوترمي جهت احيا اكسيد واناديوم و در نهايت توليد فرو واناديوم عنوان و خاطرنشان كرد: اين عمليات به روش پيرو- هيدرومتالورژي براي استخراج واناديوم از خاكستر مازوت به صورت پودر پنتوكسيد واناديوم يا متاوانادات آمونيوم و روش آلومينوترمي براي توليد فروواناديوم انجام شد.
وي گفت: خاكستر باقي مانده از سوخت سنگين در نيروگاههاي كشور(مازوت) حاوي تركيبات ارزشمندي همچون واناديوم است و با استفاده وسيع از مازوت خاكستر قابل توجهي در داخل بويلرها تشكيل ميشود بنابراين با توجه به ارزش واناديوم و تركيبات آن، خاكستر مازوت مي تواند به عنوان يكي از منابع مهم توليد واناديوم حساب به حساب آيد.
پورعبدالله به عنوان مثال نيروگاه 320 مگاواتي اسلام آباد اصفهان را ياد آور شد كه ميزان مازوت استفاده آن 68 تن در ساعت است كه اين ميزان توليد بالاي خاكستر مازوت را نشان مي دهد.
اين استاد دانشگاه در ادامه مهمترين كاربرد واناديوم را در صنعت فولاد سازي دانست و بيان داشت: در صنعت فولاد سازي واناديوم به صورت فروواناديوم به منظور ايجاد ريزدانگي و افزايش سختي و مقاومت در برابر سايش استفاده مي شود.
پورعبدالله در پايان با اشاره به كم هزينه بودن اين طرح و بازدهي بالا و مقرون به صرفه بودن اين طرح توليد اين ماده را در خارج از كشور مهم دانست كه با انجام اين تحقيق كشور ايران نيز توانست به اين تكنولوژي دست پيدا كند.
١٠:٥٤ ٠٩/٠٨/١٣٨٦