مركز پژوهشهاي مجلس:
خودكفايي در توليد دانههاي روغني با توسعه كشت كلزا امكانپذير ميشود
مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي دستيابي به خودكفايي در توليد دانههاي روغني را در گرو توسعه كشت كلزا در كشور دانست.
به گزارش گروه دريافت خبر خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دفاتر مطالعات اجتماعي و زيربنايي مركز پژوهشها، در پاسخ به درخواست احمد توكلي نماينده تهران، ري ، شميرانات و اسلامشهر در مجلس شوراي اسلامي، ضمن بررسي روند توليد دانه روغني كلزا در كشور تصريح كرد كه دستيابي به خودكفايي در توليد روغن(نباتي) با توسعه كشت كلزا در كشور امكانپذير بوده و لازمه اين كار تصويب طرح جامع افزايش توليد دانههاي روغني و حمايت همه جانبه تمام بخشهاي ذيربط از آن است.
اين گزارش مفهوم روغن «كانولا» را مترادف با روغن «كلزا» ذكر كرده و افزود: روغن كانولا همان روغن كلزاي توليد داخل كشور است و به عبارتي هر دو از ارقام اصلاح شده كلزا يا در اصطلاح «دوصفر» تهيه ميشوند.
بر اساس اين گزارش سطح زير كشت كلزا در كشور هم اكنون حدود 220 هزار هكتار و ميزان توليد دانه آن حدود 320 هزار تن است و چند شركت توليد روغن نباتي، دانه كلزا را روغنكشي و پس از تصفيه تحت عنوان «روغن كلزا يا كانولا» به بازار عرضه ميكنند.
در بخش ديگري از اين گزارش آمده است: بررسيهاي كارشناسي نشان ميدهد كه با ظرفيتهاي بالاي توليد در كشور و عملكردهاي بالا در بسياري از مزارع كشاورزي از طريق دسترسي به ارقام جديد پرمحصول و كسب دانش فني لازم، امكان دستيابي به خودكفايي در تامين روغن مورد نياز كشور با توسعه كشت اين دانه روغني وجود دارد و البته اين امر در گرو حمايت تمام دستگاهها و مراجع ذيربط، مديريت صحيح طرح و تنظيم سياستهاي بازرگاني و صنعتي براي تشويق و ترغيب كشت و افزايش توليد دانههاي روغني و بالاخص كلزاست.
مركز پژوهشهاي مجلس شوراي اسلامي در ادامه با يادآوري طرح جامع توسعه سطح زيركشت و توليد دانههاي روغني كه در سال 1382 توسط وزارت جهادكشاورزي تهيه و به سازمان مديريت و برنامهريزي ارائه شده بود، خاطرنشان ساخت كه بر اساس اين طرح قرار بود ظرف يك برنامه 10 ساله تا سال 1393 سطح زير كشت دانههاي روغني به 750 هزار هكتار افزايش يابد و ميزان توليد آن به 1/2 ميليون تن برسد، اما اين طرح به تصويب سازمان مديريت و برنامهريزي وقت نرسيد و امكانات و اعتبارات مورد نياز طرح تامين نشد و تنها اعتباراتي در قالب تبصرههاي بودجه به اين امر اختصاص يافت.
گفتني است: روغن كلزا داراي مقادير زيادي اسيدهاي چرب اشباع نشده از جمله امگا 3 است و به همين دليل سبب كاهش كلسترول بد خون و جلوگيري از بروز بيماريهاي قلبي و عروقي ميشود و در همين حال يك منبع غني براي ويتامين E به شمار ميرود. ضمن اين كه نقش موثري در كاهش فشار خون، تنظيم ضربان قلب و جلوگيري از ايجاد لخته خون ايفا ميكند.
١٥:٢٤ ٠٩/٠٨/١٣٨٦