رييس پژوهشكدهغدد درون ريزومتابوليسم:
رشدمغزدرجنين وابستگي كامل به ميزان يد دارد
طرح حذف كمبود يد بهافزايش بهرههوشي ويادگيري درنوجوانان كشورمنجرشده است
رييس پژوهشكده علوم غدد درون ريز و متابوليسم، گفت: افزايش ضريب هوشي و يادگيري در كودكان و نوجوانان ناشي از حذف كمبود يد در كشور است.
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر فريدون عزيزي در نشست خبري پايش گواتر دانش آموزان با بيان اين كه يد يكي از عناصر اصلي زندگي سالم است، گفت: فعاليت صحيح غده تيروئيد وابسته به دريافت يد كافي است. به طوري كه كمبود يد در بدن مسئله اساسي بهداشتي و درماني به شمار مي رود.
وي با بيان اين كه وجود گواتر ناشي از كمبود يد در بدن است، افزود: در اكثر نقاط دنيا، ميزان يد در خاك كافي نيست تا نياز گياهان از يد تامين و منبع دريافت يد انسان كه از گياهان است، غني باشد.
دكترعزيزي تصريح كرد: كمبود يد و مسئله گواتر يكي از مشكلات اساسي بهداشتي و درماني كشور است كه علاوه بر آن اثرات سوء كمبود يد در طول زندگي داخل رحم و سپس دوران كودكي عملا رشد ذهني، توان يادگيري و رشد جسمي كودكان را دچار اشكال ميكند.
رييس پژوهشكده علوم غدد درون ريز ومتابوليسم با بيان اين كه رشد مغز در دوران جنيني وابستگي كامل به مصرف ميزان كافي يد دارد، اظهار كرد: مطالعات نشان داده در برخي از روستاهاي اطراف تهران، درصد ضريب هوشي دراثر كمبود يد به ميزان قابل ملاحظهاي كاهش يافته است.
عزيزي با بيان اين كه وزارت بهداشت در اواخر دهه 60 ، به مسئله كمبود يد توجه خاصي كرده است، يادآور شد: همچنين كميته كشوري مبارزه با كمبود يد در سال 1368 شروع به كار كرد. به طوري كه با تصويب اين كميته، توليد و توزيع نمك يددار در كشور آغاز شد و در مدت كوتاهي مصرف نمك يددار در كشور بالا رفت. همچنين در سال 73 تصويب قانوني مصرف نمك يددار و توليد آن براي خانوارها فقط به صورت يددار اجباري شد.
وي با بيان اين كه پس از تصويب قانوني مصرف نمك يددار، ميزان مصرف آن در خانوارها، به بالاتر از 90 درصد افزايش يافت، اذعان داشت: پس از آن در دو برنامه بررسي كشوري سالهاي 75 و 80 درصد ابتلا به گواتر كاهش و ميزان مصرف نمك يددار افزايش يافت. به طوري كه از سوي سازمان بهداشت جهاني، ايران در منطقه امرو به عنوان موفقترين كشور براي مبارزه با كمبود يد شناخته شد.
عزيزي، افزايش بهره هوشي و يادگيري كودكان و نوجوانان را ناشي از حذف كمبود يد در كشور عنوان و خاطرنشان كرد: زماني شيوع گواتر در برخي نقاط كشور صد در صد بود، اما در مطالعات اخير در سونوگرافي و معاينههاي باليني، شيوع گواتر در تهران كمتر از 5 درصد و در كشور كمتر از ده درصد است.
وي با بيان اين كه سالانه هزار نمونهگيري از يد ادرار گرفته ميشود، افزود: همچنين ماهانه از نمكهاي موجود در كشور براي تعيين يد موجود در آنها نمونه گيري ميشود. در صورت عدم رعايت استانداردها از سوي كارخانههاي توليد كننده اقدام به پلمپ آنها ميشود.
عزيزي در پايان توصيه كرد: چنانچه خانوارها در روز 4 تا 6 گرم نمك يددار مصرف كنند، 120 تا 200 ميكروگرم يد به بدن ميرسد. همچنين نمك بايد از نور مصون بوده و در جاي مرطوب نگهداري نشود.
١٤:١٥ ١٣/٠٨/١٣٨٦