كارشناس فنآوري اطلاعات:
شهر الكترونيكي بايد با الگوي مطابق با شرايط بومي و فرهنگي شهرها اجرا شود
هدف از ايجاد شهر الكترونيكي تحقق شعار تردد امواج به جاي تردد افراد و يكپارچهسازي در امر مديريت شهري است.
حميدرضا عامل مهرابي - يك كارشناس فنآوري اطلاعات - در گفتوگو با خبرنگار فنآوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين مطلب، دسترسي شهروندان به خدمات الكترونيكي به صورت آنلاين و در طول شبانه روز را مفهوم شهر الكترونيكي دانست و اظهار كرد: هدف از ايجاد شهر الكترونيكي، يكپارچهسازي در مديريت شهري است تا ناهماهنگيها در تعاملات روزمره را به حداقل برساند.
او افزود: ابزار براي تحقق چنين اهدافي، فنآوري ارتباطات و اطلاعات است؛ تاكنون چندين شهر از جمله كرج، بيرجند و در راس آن شهر مشهد در برنامهي الكترونيكي شدن قرار گرفتهاند كه تاكنون به طور كامل انجام نشده است.
وي اولين گام در اجراي شهر الكترونيكي را فرهنگسازي برشمرد و افزود: بايد براي شهروندان فرهنگ سازي كرد و شهر الكترونيكي با الگوي مناسب مطابق با شرايط بومي و فرهنگي آن شهر انجام شود.
به گفتهي اين كارشناس فرهنگسازي بايد جامع باشد كه شهروند بداند امكانات الكترونيكي چه مزايايي برايش به دنبال خواهد داشت.
او با بيان اين كه اگر شهر الكترونيكي به طور كامل اجرا شود، ترافيك در تمامي بخشها كاهش مييابد و با اشاره به شعار جايگزيني تردد امواج به تردد افراد در سايهي تحقق شهر الكترونيكي تصريح كرد: در شهر بزرگي مانند مشهد، طبق آخرين آمار در يك سال، ميزبان 24 ميليون مسافر خواهد بود كه علاوه بر ترافيك، بسياري از مشكلات ناشي از ناهماهنگي را به دنبال خواهد داشت اما برقراري خدمات الكترونيكي باعث كاهش ترددها ميشود.
او با بيان اين كه به عنوان نمونه نمايشگاه الهسيت در شهر مشهد كه با هدف شهر الكترونيكي برگزار ميشد، امسال برگزار نشد افزود: در سختافزار شهر الكترونيكي تا 80 درصد پيشرفت داشتيم اما در بحثهاي نرمافزاري و فرهنگسازي رشد زيادي نداشتيم؛ در بخش سختافزاري سازمانهايي كه در شهر الكترونيكي دخيل هستند، زيرساختهايي را مهيا كردند اما در نرمافزار هنوز 20 درصد كار هم انجام نشده است.
عامل مهرابي معتقد است: تا بسترهاي نرمافزاري فراهم نشود، فرهنگسازي كارايي نخواهد داشت؛ زيرساختها بايد كامل باشد و تمام فعاليتها در يك شهر نظير تعاملات بانكي، اداري، تجاري و آموزش الكترونيكي شوند.
وي تصريح كرد: بزرگترين چالش، نبود آشنايي كامل مسوولان اين پروژه است؛ كساني كه در مسند كار قرار دارند بايد با اين تكنولوژي آشنايي كافي داشته باشند و با توجه به درگيري كامل بدنهي دولت براي تحقق شهر الكترونيكي، خصوصي شدن اين طرح به طور كامل امكان پذير نيست. اما با تعريف طرح اوليهي مناسب از اين پروژه و مشخص كردن رابطهي كارفرما و پيمانكار، ميتوان در تسريع اين پروژه موثر واقع شد اما تا دولت به عنوان كافرماي پروژه، طرح اوليه خود را تعريف نكند اين طرح عملي نخواهد شد.
او در پايان ادامه داد: در استان خراسان طرح تدوين سند IT استان با توليگري استانداردي در دست اجرا است كه گروه تدوينگر سازمانهاي دولتي استان، نظام صنفي رايانهيي و بخش خصوصي هستند؛ جامعيت اين كار از سوي استانداردي ميتواند در ابلاغ فعاليتها به زيردستان در تحقق اهداف شهر الكترونيكي موثر واقع شود. م/د
١٠:٠٩ ٢٠/٠٨/١٣٨٦