تکريم بوعليسينا و مولانا تکريم يك فرهنگ است
به آرامگاه بوعلي رفتيم. نسبت به چندسال پيش که به آن جا رفتم، سالنهاي موزه، مقبره و يادمان وحتي فرشهاي موزه و خلاصه همه چيز سرجاي خود بود تغيير زيادي در وضعيتشان به چشم نميخورد. فقط چندتابلو اضافه شده بود که گل و گياهان کوه الوند را جمع آوري و به پاس تحقيقاتي که حکيم بر آنها کرده بود خاصيت گياهيشان را مکتوب کرده و نظر شيخالرئيس را نيز بدان افزوده بودند. يکي دو تابلوي بزرگ هم شرح حال او بود که هر دو مملو از جملات تکراري بود، همان جملاتي که معمولا در مدح وي شنيدهايم و حتي در بروشورهاي راهنماي موزه هم همانها را درج کرده بودند.
به گزارش سرويس نگاهي به وبلاگهاي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، نويسنده وبلاگ"انسان شناس" به نشاني http://ensanshenas.blogfa.com در وصف خود از آرامگاه بوعلي نوشته است: جمعيت زيادي اعم از توريستها و ساير بازديدکنندگان آمده بودند وحتي پشت بام آرامگاه – جايي که برج يادمان مقبره حکيم قرار دارد- نيز افراد زيادي در تردد بودند. کارکنان موزه بيحالتر از آن بودند که بخواهند توضيحي بدهند، براي همين تابلوها و نوشتهها تنها راهنماي مردم بود.
چيزي که يادم ميآمد در روزگار کودکي ديده بودم و الان نبود، ميزي بود که رويش را بازديدکنندگان کنده بودند و نوشته رويش ميگفت مال بوعلي بوده، که آن را نديدم و به جايش دوميز مطالعه بزرگ جديد گذاشته بودند. درضمن عکس منسوب به جمجمه بوعلي را هم نديدم.
در ضمن از کتابخانهاي هم که چندين کتاب در آن بود چيزي سردر نياوردم که به چه کار ميآيد؟ کتابهايي مثل طب داخلي هاريسون و فرهنگ آکسفورد تا... که البته در دسترس نبود و کسي حق استفاده نداشت...
فقط يک دکه کوچک به فروش گياهان سنتي و طبي زيرنظر متخصصان ايجاد شده بود که من نديده بودم.
ازحق نگذريم، برج يادمان روي آرامگاه، معماري خاصي دارد که فقط او توانسته اندکي بفهماند که بوعلي بزرگ بوده است.
بگذريم... هشتصدمين سال تولد مولانا هم گذشت و ترکيه حقا که حق حضرت مولانا را ادا کرد... حتي در ديدار بوش از ترکيه همسر اردوغان به همسر بوش دوجلد مثنوي معنوي هديه کرد. مولويي که فقط مقبرهاش در ترکيه است وحتي يک مصراع به زبان ترکي ندارد!
اما بوعلي سينا، در بخارا متولد شده، روزگاري که بخارا ملک ايران بود و اکنون تاجيکستان وي را از آن خود ميداند و خدا ميداند چه خوابي ديده تا او را هم مال خود کند! با وضعيتي که موزه و آرامگاه بوعلي دارد بعيد است اين کار براي کشور همسايه مان سخت باشد.
باورکنيد کسي که بوعلي را نميشناسد از موزه و آرامگاهش هرگز به درک ذرهاي عظمت فکري و نبوغ انديشهاي - که علم و دانشگاههاي دنيا فقط در رشته پزشکي 700 سال مديون او هستند - نخواهد رسيد.
تکريم بوعلي ومولانا و... تکريم اشخاص نيست، تکريم فرهنگي است که لياقت پرورش چنين استعدادهايي را در دورههاي مختلفي دارد. دورههايي که علم کيميا بود و زبان فارسي در تاراج حمله اعراب رو به ويراني!
٠٨:٠٩ ١١/٠٢/١٣٨٧