رييس پژوهشگاه دانشهاي بنيادي خبرداد:
ورودنسل آينده اينترنت به ايران
تاسيس دپارتمان بيوفيزيك وبيوانفورماتيك درپژوهشگاه
پيگيري ساخت شتابگرملي تا10سال آينده
رييس پژوهشگاه دانشهاي بنيادي از ساخت شتابگر ملي ايران طي 10، 15 سال آينده، احداث رصدخانه ملي طي پنج تا 10 سال آينده و پيوستن ايران به شبكه جهاني «گريد» در آينده نزديك خبر داد.
به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) ، دكتر محمد جواد لاريجاني، رييس پژوهشگاه دانشهاي بنيادي كه در حاشيه افتتاح مركز ابررايانه نانو فنآوري محاسباتي در پژوهشكده علوم نانو پژوهشگاه سخن ميگفت، خاطرنشان كرد: گريد بخشي از فعاليت محاسباتي است كه در سرن در حال پيگيري بوده و نيازهاي دانشمندان را از لحاظ محاسباتي بر طرف كرده و امكان پردازش و جابه جايي حجم عظيمي از ديتا (اطلاعات) را ميسر ميكند .
پژوهشگاه دانشهاي بنيادي در امر انتقال تكنولوژي شبكه به كشور پيشتاز بوده و براي اولين بار در 20 سال پيش اينترنت را وارد كشور كرد و امروز با كمك مسوولان مخابرات امروز به وسيعترين شبكه علمي كشور را دارد.
وي بيان كرد: بر اساس اساسنامه، پژوهشگاه وظيفه دارد تا چند قدم از تكنولوژيهاي رايج جلوتر حركت كند و به زودي اين تكنولوژي را وارد كشور ميكنيم و در اختيار دانشمندان قرار ميدهيم و تصور ميكنيم ديگر در آيندهاي نه چندان دور همچون مباحث تجاري و فرهنگي كاربردهاي وسيع غير علمي خواهد داشت و در كمتر از 10 سال ديگر، آينده اينترنت است.
10 تا 15 سال آينده اولين شتابگر مدرن ايران ساخته ميشود
دكتر لاريجاني عنوان كرد: بخش مطالعات پروژه شتابگر ملي انجام شده و در بخش مقدماتي يك شتابگر خطي را در پارك علمي دانشگاه صنعتي اصفهان ساختهايم كه نهايي شده و پروژه دوم كه شتابگري دايرهيي شكل است در مرحله مطالعات است كه پروژهاي بسيار مهم براي تحقيقات علمي است.
رييس پژوهشگاه دانشهاي بنيادي ادامه داد: يكي از حوزههاي تحقيقاتي علم فيزيك پژوهشگاه دانشهاي بنيادي مربوط به فيزيك ذرات و انرژيهاي بالاست كه در آن از ذرات بسيار ريز داخل ماده تا كيهان شناسي را پوشش ميدهد و در همين راستا دپارتمان فيزيك ذرات و شتابگر در پژوهشگاه ايجاد شده است و اميدواريم طي 10 تا 15 سال آينده بتوانيم اولين شتابگر مدرن ايران را در كشور داشته باشيم.
احداث بزرگترين رصدخانه منطقه در مرز قم، كاشان ، اصفهان
وي در ادامه اظهار كرد: پروژه رصدخانه ملي در اولويت تصويب و در برنامه چهارم توسعه قرار گرفت كه قسمت اعظمي از پروژه مكان يابي آن توسط مركز تحصيلات تكميل زنجان انجام شد و در سال گذشته به پژوهشگاه سپرده شد و آن را تكميل كرديم و مقدمات ساخت امكانات صنعتي در رصدخانه را آماده كردهايم و اميدواريم اجراي عملي طرح در سال جاري آغاز شود تا شايد بين پنج تا 10 سال آينده يكي از بزرگترين رصدخانههاي منطقه را در ايران داشته باشيم.
وي خاطر نشان كرد: ساخت رصدخانه براي ما فرصتي است كه در بسياري از فنون مربوط به اپتيك نيز رشد كنيم.
به گزارش ايسنا، رييس پژوهشگاه دانشهاي بنيادي تاكيد كرد: پس از بررسي محققان و انجام محاسبات گسترده منطقهيي وسيع در مرز استان قم و كاشان و اصفهان براي احداث رصدخانه انتخاب شده است.
دكتر لاريجاني همچنين با اشاره به راهاندازي ابررايانه نانوفنآوري محاسباتي شبيه سازي را حد واسط علوم نظري و تجربي خواند و گفت: ايجاد مدلهاي محاسباتي براي شبيه سازي به درك بهتر عالم طبيعت ميانجامد.
وي اظهار كرد: امروزه امكانات محاسباتي نقش بسيار فعالي در تحقيقات علمي دارد و امكان ايجاد مدلهاي محاسباتي، رديابي پديدههايي در مقياس بسيار و كوچك مكاني و زماني را به دانشمندان داده است و به طور كلي زمينه فهم ما را از عالم طبيعت به نحو چشمگيري دقيقتر، سريعتر و كميتر كرده است.
وي افزود: وقتي به پديدههاي در مقياس كوچك نگاه كنيم شايد بسياري از قوانين به خصوصيات ماده و انرژي تغيير پيدا كند، بيش از 50 سال طول كشيد و امروز شاهد آغاز حوزه بسيار مهمي در علم هستيم كه داراي آثار قابل توجهي در زمينههاي كاربرد علم فيزيك دارد.
رييس پژوهشگاه دانشهاي بنيادي خاطر نشان كرد: پژوهشگاه از 10 سال پيش در پي ايجاد رشتههاي ميان رشتهيي بود كه در راس آن رشته نانو، علوم شناختي (عصب شناختي ) و علوم كامپيوتر است.
در علوم شناختي داراي آزمايشگاه بسيار بزرگي هستيم كه روي پديدههايي كه در مغز ماهيت شناختي دارند آزمايشات مهمي انجام ميدهيم و بعضي از دستاوردهاي محققان ما در مجلات معتبري چون نيچر منعكس شده است. همچنين در حال تاسيس دپارتمان بيوفيزيك و بيوانفورماتيك هستيم.
وي گفت: به همت دكتر رفيعي تبار كه از فيزيكدانان برجسته كشور است، پژوهشكده علوم نانو در پژوهشگاه تاسيس شد كه دانشجويان خوبي در حال تربيت هستند و در فاصله پنج تا 10 سال آينده مجموعهاي از محققان درجه اول را با امكانات خوب براي تحقيق در اين رشته خواهيم داشت.
دكتر لاريجاني يادآورشد: ايجاد مركز محاسباتي خاص نانو يكي از وسايل ضروري براي كار محققان است و البته راهاندازي آزمايشگاههاي ديگري نيز مورد نظر ميباشد كه بخشي از آنها در دست اقدام است.
١٣:٣١ ٢٢/٠٢/١٣٨٧