آيا افزايش ظرفيت دانشگاهها، نيازمند مرور اهداف و وظايف آموزش عالي نيست؟
در گفتوگو با ايسنا بيان شد: افزايش ظرفيت دانشگاهها، مستلزم استاد و اعتبار است
جزييات طرح افزايش ظرفيت پذيرش دانشجو در دانشگاههاي مادر و مهم دولتي كشور در سال 87، در حالي در روز گذشته در مجلس شوراي اسلامي به تصويب رسيد كه وزارتين علوم و بهداشت به عنوان متوليان آموزش عالي و همچنين اكثر دانشگاههاي بزرگ و مادر كشور بر اجرايي نبودن طرح، تاكيد مي كنند.
به گزارش سرويس صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در واقع در اين طرح دانشگاههايي ملزم به افزايش 10 درصدي ظرفيتهاي پذيرش خود شدهاند كه كمتر از يك ماه پيش، در آستانه آغاز سال تحصيلي نسبت به ميزان افزايش سالانه ظرفيتها نيز گله داشتند و امكانات آموزشي و رفاهي خود را متناسب با تعداد دانشجويان نميدانستند.
شايد بتوان از مباحث كليدي چون تامين خوابگاه و محل اسكان دانشجويان كه در حال حاضر مشكلي فراگير در بين اكثر دانشگاههاي كشور شده است، بگذريم؛ ولي آيا نبايد براي افزايش ظرفيتهاي پذيرش، اهداف و وظايف آموزش عالي را مرور كرد.
آموزش عالي و ادامه تحصيل در دانشگاه فقط به افزودن تعداد صندلي ها وابسته نيست و موارد كليدي چون نسبت تعداد استاد به دانشجو و سرانه دانشجويي نيز بايد مورد توجه جدي قرار گيرد چرا كه عدم تناسب آنها، مي تواند اثرات جبران ناپذيري بر سطح كيفي دانشگاهها داشته باشد.
در عين حال در اين طرح از اخذ هزينه تحصيل از دانشجويان پذيرش شده از اين طريق سخن گفته مي شود و گويا فراموش شده كه بهانه اصلي مطرح شدن چنين طرحي، ادعاي تضييع حقوق نخبگان در پذيرش كنكور بوده است ولي ظاهرا اين داوطلبان نخبه باقي مانده براي ورود به دانشگاههاي برتر بايد پول هم بپردازند.
همچنين برخي از نمايندگان مجلس از ارجاع اين داوطلبان به صندوق رفاه دانشجويان براي تامين هزينه ها ياد مي كنند، ولي اين صندوق حتي هنوز به اعتبارات مورد نياز براي تامين تعهدات قبلي خود دست نيافته است و نتوانسته بخشي از اين تعهدات را پرداخت كند چه برسد به اينكه بخواهد اين دانشجويان جديدالورورد را نيز تحت پوشش قرار دهد.
در عين حال، انتخاب رشته چند باره كنكور87 بدعتي نو در روند پذيرش بزرگترين رقابت علمي كشور بود كه بايد نسبت به تبعات آن توجه كرد...
مديركل گسترش وزارت علوم در واكنش به مصوبه اخير مجلس:
دانشگاههاي بزرگ دولتي درحال حاضر ظرفيت خالي ندارند
دكتر برزويي، مديركل دفتر گسترش وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در واكنش به مصوبه اخير مجلس در رابطه با افزايش ظرفيت دانشگاههاي مادر و مهم دولتي در سال 87 به ايسنا، گفت: دانشگاههاي بزرگ و مهم دولتي در حال حاضر ظرفيت خالي ندارند، چراكه با حداكثر ظرفيت خود براي كنكور 87 نسبت به پذيرش دانشجو اقدام كردهاند.
وي با بيان اينكه اين طرح در شرايط فعلي دانشگاهها را از نظر اجرايي دچار مشكل خواهد كرد، اظهاركرد: اجراي اين طرح به سرگرداني و حيران شدن وروديهاي جديد ميانجامد.
وي افزود: اگرچه عنوان شده كه از طريق اين طرح بين 1500 تا 2 هزار دانشجوي جديد پذيرفته خواهند شد، با اين حال اين امر باعث ميشود تا تعداد زيادي از پذيرفتهشدگان جابجا شوند كه اين مسئله در شرايط كنوني امكان پذير نيست.
مدير كل دفتر گسترش وزارت علوم با بيان اينكه ماموريت دانشگاههاي بزرگ توليد علم و توسعه علمي و تحقيقاتي است، اظهار كرد: اجراي اين گونه طرحها آنها را دچار مشكل خواهد كرد.
وي با اشاره به تكميل ظرفيت دانشگاهها در سنوات گذشته، اظهار كرد: طي سالهاي گذشته تكميل ظرفيت تنها در دانشگاههاي غيرانتفاعي و مراكز دانشگاهي شهرستانهاي دور اجرايي ميشد و دانشگاههاي بزرگ و در رشتههاي پرطرفدار به هيچ عنوان ظرفيت خالي براي تكميل ظرفيت وجود نداشت. امسال نيز وضعيت به همين گونه است و تكميل ظرفيت تنها در دورههاي شبانه دانشگاههاي شهرستانها و دانشگاههاي غيرانتفاعي در حال اجراست.
دكتر برزويي در خاتمه خاطر نشان كرد: با اين حال در صورت ابلاغ اين طرح از سوي دولت وزارت علوم ملزم به اجراي آن خواهد بود.
معاون دانشجويي دانشگاه تهران:
به پذيرفتهشدگان جديد خوابگاه ارايه نميشود
دكتر سيد مهدي قمصري، معاون دانشجويي دانشگاه تهران دراين باره به ايسنا گفت: دانشگاه تهران به داوطلباني كه از طريق اين مصوبه انتخاب رشته مجدد داشته باشند و به دانشگاه تهران راه يابند خوابگاه ارائه نميكند.
وي با بيان اينكه ظرفيت خوابگاه دانشگاه تهران تكميل است، تصريح كرد: اگر به دنبال اجراي اين مصوبه نفرات جديدي از شهرستانها در دانشگاه تهران پذيرفته شوند، دانشگاه امكان اسكان آنها در خوابگاه را ندارد.
وي با بيان اينكه دانشگاهها ملزم به اسكان100درصدي دانشجويان نيستند، تصريح كرد: ظرفيت خوابگاههاي دانشگاه تهران هم در خوابگاه دختران و هم پسران تكميل است و امكان افزايش ظرفيت وجود ندارد.
معاون دانشجويي دانشگاه تهران خاطر نشان كرد: موارد ذكر شده در حاليست كه دانشگاه تهران امسال به دليل كمبود ظرفيت نتوانست دانشجويان دختر شبانه و همچنين دانشجويان شهرهاي اطراف تهران را اسكان دهد.
معاون دانشجويي دانشگاه صنعتي شريف:
با اجراي اين مصوبه مشكلات خوابگاهي دانشگاه مضاعف ميشود
دكتر بيژن وثوقي وحدت، معاون دانشجويي دانشگاه صنعتي شريف نيز در اين باره به ايسنا گفت: با اجراي اين مصوبه مشكلات خوابگاهي دانشگاه صنعتي شريف مضاعف ميشود.
وي با بيان اينكه دانشگاه صنعتي شريف در حال حاضر با مشكل شديد خوابگاهي مواجه است، گفت: دانشگاه هنوز نتوانسته است به حدود 50 نفر از دانشجويان فعلي خود خوابگاه ارائه كند.
معاون دانشجويي دانشگاه صنعتي شريف در خاتمه تصريح كرد: با توجه به اينكه تمام دانشجوياني كه بر اساس مصوبه مجلس به دانشگاه صنعتي شريف راه مييابند شهرستاني خواهند بود، اين مسئله دانشگاه را با مشكل خوابگاه مواجه ميكند كه در اين راستا براي اسكان جمعيت جديد بايد تصميمي انديشيده شود.
معاون آموزشي دانشگاه شريف:
مصوبه مجلس درصورت جذب نخبگان در دانشگاهها، ارزشمند است
دكتر علي مقداري، معاون آموزشي دانشگاه صنعتي شريف نيز با بيان اينكه از مصوبه مجلس شوراي اسلامي مبني بر افزايش ظرفيت دانشگاههاي مادر و مهم دولتي در سال 87، استقبال ميكنيم، به ايسنا گفت: اگرچه پذيرش دانشجو مازاد بر ظرفيت قطعا مشكلاتي را براي دانشگاه به همراه خواهد داشت، اما فكر ميكنيم اين حداقل كاري بود كه براي تسلاي خاطر و كاهش دغدغه برترينهاي آزمون سراسري سال 87 انجام شد.
وي ابراز اميدواري كرد كه دانشجويان و همكاران در دانشگاه صنعتي شريف با خوشرويي و صبوري پذيراي دانشجويان جديدالورود باشند و اظهار كرد: اميدواريم مجلس براي سالهاي آتي راهكارهايي مبتني بر شايستگي علمي و عدالت را در اين خصوص پيشبيني كند.
معاون آموزشي دانشگاه صنعتي شريف با بيان اينكه دانشگاه صنعتي شريف950 دانشجوي جديد الورود را پذيرش كرده است، گفت: با افزايش 10 درصدي دانشجو در مصوبه مجلس 95 دانشجوي جديد ديگر به ظرفيت دانشگاه اضافه ميشود كه اين مساله در صورتي كه دانشگاه بتواند دانشجويان نخبه و برترينها را جذب كند ارزش دارد.
در اين رابطه روساي برخي از دانشگاههاي علوم پزشكي نيز با ابراز نگراني نسبت به اين طرح، اجراي آن را مستلزم افزايش مجوز استخدام اعضاي هيات علمي و امكانات و تسهيلات در دانشگاهها عنوان كردند.
رييس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي:
با اجراي اين طرح مشكل بوميگزيني به قيمت افت كيفيت آموزش دانشگاهها حل ميشود
دكتر شاهين محمد صادقي رييس دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي در اين رابطه، گفت: از آنجاكه كليه مسوولين كشور به دنبال افزايش كيفيت آموزشي هستند، اجراي چنين طرحهايي روند اصلاحات آموزشي كه دغدغه همه مسوولين است را كند ميكند.
وي با بيان اينكه با اجراي اين طرح در واقع ميخواهيم مشكل بوميگزيني را به قيمت امنيت كيفيت آموزش حل كنيم، تصريح كرد: دانشگاه تابع قانون مجلس است و به صورت كامل اين طرح را اجرايي ميكند ولي نگران كيفيت آموزش و توقف روند اصلاحات هستيم.
رييس دانشگاه علوم پزشكي مشهد:
افزايش ظرفيت دانشگاهها مستلزم افزايش مجوز استخدام اعضاي هيات علمي است
در اين رابطه دكتر مسعود ملكي به ايسنا، ااظهار كرد: اگر در پي اجراي اين مصوبه، افزايشي در اعتبارات و مجوزهاي استخدام اعضاي هيات علمي صورت نگيرد، كيفيت فارغ التحصيلان دچار افت ميشود.
رييس دانشگاه علوم پزشكي مشهد در خاتمه خاطرنشان كرد: در حال حاضر و در وضعيت فعلي دانشگاه در پوشش خوابگاهي با مشكل روبروست، بنابراين با اين افزايش ظرفيت، دانشگاه با بحران مواجه ميشود.
٠٨:٤٨ ١٦/٠٧/١٣٨٧