به همت محققان موسسه تحقيقات شيلات ايران
هزينه توليد ميگو در مزارع پرورش ميگو وانامي به نحو قابل توجه كاهش يافت
پژوهشگران موسسه تحقيقات شيلات ايران در پژوهشكده ميگوي كشور با اجراي طرح تحقيقاتي بررسي تاثير سطوح مختلف پروتئين گياهي در جيره غذايي ميگوي پا سفيد (وانامي) حاوي ٣٨ درصد پروتئين، به نتايج قابل توجهي دست يافتند كه از جمله آنها، كاهش هزينههاي توليد ميگو در مزارع پرورش ميگوي پا سفيد ميباشد.
به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با توجه به اين كه ٥٠ تا٦٠ درصد هزينه توليد در مزارع پرورش ميگو صرف تهيه غذا ميشود، لذا با كاهش قيمت غذا ميتوان هزينههاي توليد را كاهش داد.
اين طرح تحقيقاتي از سال ١٣٨٥ در پژوهشكده ميگوي كشور با هدف تهيه جيره غذايي مناسب جهت استفاده در مزارع پرورش ميگوي پا سفيد در شرايط ايران و كاهش هزينههاي تهيه و توليد غذاي ميگوي وانامي آغاز شد كه نشان داد: ميگوي پاسفيد قابليت استفاده مناسب از جيرههاي غذايي حاوي ٥٠ درصد پروتئين گياهي با ٢٢ درصد آرد سويا و ٧٠ درصد پروتئين گياهي با ٤٢ درصد آرد سويا را بدون كاهش معني دار شاخصهاي رشد در مقايسه با تيمار شاهد (جيره تجاري حاوي ٨٠ درصد منابع پروتئين حيواني و ٢٠ درصد منابع پروتئين گياهي) دارا ميباشد.
كاهش هزينههاي توليد ميگو از جنبه هاي افزايش سودآوري و گسترش مزارع تكثير و پرورش ميگو از اهميت بالايي برخوردار ميباشد.
استفاده از جيرههاي غذايي حاوي ٥٠ درصد پروتئين گياهي و ٧٠ درصد پروتئين گياهي ميتواند موجب كاهش هزينههاي توليد هر كيلوگرم غذاي ميگو به ترتيب به ميزان ٦/٣١ درصد و ٧/٤٦ درصد در مقايسه با تيمار شاهد شود.
با توجه به گستردگي مزارع پرورش ميگو در كشور، اين ميزان كاهش قيمت غذا ميتواند موجب بروز تحولي بزرگ در تحصيل درآمدهاي ارزي و سود دهي ناشي از صادرات ميگو و فروش داخلي تحولي بزرگ در تحصيل درآمدهاي ارزي و سود دهي ناشي از صادرات ميگو و فروش داخلي ميگو داشته باشد.
با توجه به اين كه به طور ميانگين در يك استخر يك هكتاري پرورش ميگو در حدود ٦/٥ تن غذاي تجاري با ميانگين قيمت هر كيلوگرم ١٢ هزار ريال ميباشد، لذا در صورت استفاده از غذاي تجاري به ازاي هر هكتار ٦٧ ميليون و ٢٠٠ هزار ريال مورد نياز است.
در صورت استفاده از جيره هاي غذايي حاوي ٥٠ درصد و ٧٠ درصد پروتئين گياهي، هزينه توليد يك استخر يك هكتاري به ترتيب ٤٥ ميليون و ٩٦٤ هزار و ٨٠٠ ريال و ٣٥ ميليون و ٨١٧ هزار و ٦٠٠ ريال ميباشد. اين امر نشانگر كاهش قابل توجه قيمت غذا در مقايسه با يكي از عوامل مهم در افزايش هزينههاي توليد غذا، هزينههاي خريد غذاي ميگو ميباشد.
كاهش قابل توجه هزينههاي توليد ميگو موجب افزايش توان مالي صاحبان مزارع پرورش ميگو شده و امكان استفاده از نيروهاي كارگري بيشتر را ميسر ساخته و رغبت افراد براي پرورش ميگو به ميزان زيادي افزايش مييابد كه در نتيجه درصد اشتغالزايي و توليد ميگو به ميزان قابل توجهاي افزايش خواهد يافت.
٠٨:٣٧ ٢٨/٠٧/١٣٨٧