٠٢:٢٢ ٠٤/٠٩/١٤٠٣
اخبار ديگر رسانه ها
نخستين سميناربين‌المللي طراحي‌وساخت نيروگاه‌هاي اتمي درشيراز
بـومـي‌سـازي صـنـعـت سـاخـت نـيـروگـاه هـسـتـه‌يـي در ايـران

نخستين سمينار بين‌المللي طراحي و ساخت نيروگاه‌هاي اتمي با محوريت نيروگاه‌ 360 مگاواتي دارخوين و تبادل تجربيات به مدت سه روز در هتل پارس شيراز آغاز به كار كرد. باوجود آن كه اولين نيروگاه اتمي ساخت ايران، ذاتا پايه‌اي غربي دارد، در اين سمينار كشورهاي شرقي داراي دانش و تكنولوژي طراحي و ساخت نيروگاه‌هاي هسته‌يي شركت كرده بودند، هر چند كه به گفته‌ي معاون نيروگاهي سازمان انرژي اتمي امروزه در دنيا در ساخت نيروگا‌ه‌ها به طور مشخص سيستم غربي يا شرقي وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار انرژي هسته‌يي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر احمد فياض‌بخش، معاون رييس سازمان انرژي اتمي در حاشيه نخستين همايش بين‌المللي طراحي و ساخت نيروگاه‌هاي اتمي كه از 28 مهرماه در شيراز آغاز به كار كرد در جمع خبرنگاران گفت: اراده ملي در مجموعه نظام و كشور براي بومي كردن صنعت هسته‌يي وجود دارد.
مديرعامل شركت مادر تخصصي توليد و توسعه انرژي اتمي تاكيد كرد: فقط با توسعه متوازن است كه مي‌توان به توسعه در صنعت هسته‌يي اميدوار بود.
وي گفت: روشن است كه براي بومي‌سازي اين صنعت به توسعه متوازن در چرخه سوخت و طراحي و ساخت نيروگاه‌هاي اتمي نياز داريم.
معاون آقازاده به اراده نظام در رابطه با بومي‌سازي ساخت نيروگاه‌هاي هسته‌يي در كشور اشاره كرد و گفت: مقام معظم رهبري شخصا بر اين پروژه تاكيد داشتند تا با اتكا بر توان و دانش دانشمندان و متخصصان ايراني با جديت پيگيري شود. گزارش‌هاي مربوط به مراحل كار نيروگاه دارخوين نيز به طور ادواري به ايشان ارايه مي‌شود.
فياض بخش ادامه داد: درباره كم‌تر پروژه‌اي اين اتفاق افتاده است كه مقام معظم رهبري شخصا آن را پيگيري كنند. اين نشان دهنده اراده كل نظام براي بومي‌سازي اين صنعت است كه فراتر از اراده يا تغيير دولت‌ها است.
معاون رييس سازمان انرژي اتمي در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا مبني بر اين كه براي توسعه متوازن صنعت هسته‌يي مجموعه مسوولان مربوطه چه توقعات و انتظاراتي از كشور دارند؟ گفت: در مجموعه دولت با قوانين و مقرراتي مواجه هستيم كه خيلي وقت‌ها به جاي آن كه تسهيل‌كننده كار باشد، كند كننده كار است. از اين رو نياز است تا از طريق دولت و مجلس شوراي اسلامي كمك‌هايي را براي تسهيل برخي مقررات براي تسريع داشته باشيم.
او با بيان اين كه البته همكاري‌ها در اين زمينه وجود دارد، تصريح كرد: اما بايد بيش‌تر به رفع موانع و مشكلات در چارچوب قوانين و مقررات بپردازيم.
مديرعامل شركت توليد و توسعه انرژي اتمي در پاسخ به سوال ديگر خبرنگار ايسنا مبني بر اين كه گفته مي‌شود نيروگاه بعدي ايران 1000 مگاواتي است؟ گفت: قضاوت در اين‌باره خيلي زود است. نيروگاه 360 مگاواتي به عنوان اولين نيروگاه بومي در ايران پيچيدگي‌هاي فني خاص خود را به عنوان يك فن‌آوري برتر دارد. اين‌ها گمانه زني‌ها و حدس‌هاي كارشناسي است كه به طور قطعي به عنوان تصميم مديريتي نمي‌توان آن را در نظر گرفت.
وي درباره آن چه گفته مي‌شود كه اين نيروگاه اصالتا پايه‌اي غربي دارد، گفت: در زمينه ساخت نيروگا‌ه‌ها به طور مشخص سيستم غربي يا شرقي وجود ندارد. هم‌چنين اصولا هيچ پروژه‌اي شروع نمي‌شود، مگر آن كه از تجارب بين‌المللي در آن استفاده كنيم.
وي با اشاره به حضور كارشناسان و متخصصان مجاري و روسي در اين همايش گفت: اتفاقا در سميناري كه در حال برگزاري است كارشناسان شرقي حضور دارند.
فياض‌بخش درباره دريافت تجربيات نيروگاه بوشهر براي استفاده در نيروگاه 360 مگاواتي دارخوين گفت: ما (ايران) در زمينه بهره‌برداري، تامين و نگهداري تا حدي تامين تجهيزات در نيروگاه بوشهر تجربيات خوبي كسب كرده‌ايم كه مي‌توانيم از آن‌ها در نيروگاه دارخوين استفاده كنيم. سعي داريم در پروژه نيروگاه 360 مگاواتي در بخش‌هاي بالاتر از جمله ساخت تجهيزات و طراحي نيروگاه‌ها تجربه كسب كنيم.
وي در پايان تاكيد كرد: براي آن كه اهداف چشم انداز بيست ساله در زمينه تامين 20 هزار مگاوات برق هسته‌يي تامين شود، بايد شرايط هموار باشد.
به گزارش ايسنا، فياض‌بخش هم‌چنين عصر يك‌شنبه در مراسم افتتاحيه سمينار بين‌المللي طراحي و ساخت نيروگاه‌هاي اتمي اظهار كرد: بر اساس سند ملي توسعه‌ي نيروگاه‌هاي اتمي، بومي‌سازي و بهره‌برداري از نيروگاه‌هاي اتمي مهم‌ترين اهداف در زمينه‌ي طراحي و ساخت نيروگاه‌هاي هسته‌يي است.
وي افزود: با استفاده از تجارب به دست آمده در ساخت و تكميل نيروگاه بوشهر،‌ طراحي و ساخت نيروگاه 360 مگاواتي از نوع آب سبك در دارخوين توسط نيروهاي متخصص داخلي طراحي شده است.
معاون نيروگاهي آقازاده گفت: در اين مسير گام بلندي با رويكرد ملي و استفاده از توان و ظرفيت‌هاي علمي برداشته شده است و در ادامه راه دست ياري به سمت دانشگاه‌هاي كشور و متخصصان‌مان دراز كرديم. ما اميدواريم در اين مسير موفق شويم.
وي گفت: تحقق اين هدف به تلاش هدفمند و درازمدت متخصصان و مسوولان كشور نياز دارد.
مديرعامل شركت توليد و توسعه انرژي اتمي تصريح كرد: مديريت پروژه‌هاي ساخت نيروگاه‌هاي هسته‌يي، انتقال تجربيات در طراحي و طراحي نيروگاه‌ها، نگهداري تجهيزات و تامين و پشتيباني، دغدغه‌ي اصلي است كه در اين سمينار مورد توجه قرار مي‌گيرد.
به گزارش ايسنا، هم‌چنين در ادامه مهندس مهران ضياء شيخ‌الاسلامي، معاون مديرعامل شركت توليد و توسعه انرژي اتمي به تجديد تمايل به انرژي هسته‌يي در جهان رنسانس هسته‌يي پرداخت و گفت: بدون شك افزايش غيرقابل پيش‌بيني قيمت منابع فسيلي و اثر مثبت زيست محيطي استفاده از انرژي هسته‌يي به عنوان دلايل خارجي و نيز افزايش ايمني و ركورد بهره‌برداري بهتر از منابع اورانيوم به عنوان دلايل داخلي، رويكردها را به سمت استفاده دوباره از انرژي هسته‌يي گسترش داده است.
او با بيان اين كه براي محدود كردن درجه‌ي گرم شدن زمين تا سه درجه سانتيگراد، استفاده از نيروگاه‌هاي هسته‌يي و آبي مورد تاييد قرار گرفته است، گفت: البته بعد از حادثه چرنوبيل مساله‌ي ايمني نيروگاه‌هاي هسته‌يي مورد توجه بسيار قرار گرفت تا جايي كه از طريق بالا بردن سطح ايمني نيروگاه‌هاي اتمي نظر مردم براي پذيرش دوباره نيروگاه‌هاي هسته‌يي جلب شد.
معاون مديرعامل شركت توليد و توسعه انرژي اتمي گفت: پيش‌بيني شده است عمر ذخاير اورانيوم با ميزاني كه امروز مصرف مي‌شود تا حدود 80 سال باشد. هم‌چنين مطالعات گسترده براي كشف منابع جديد اورانيوم به طور مطلوب انجام نگرفته است؛ چنان چه اين مطالعات سرعت بگيرد كليه‌ي منابع اورانيوم كه مي‌توان تخمين زد، 16 ميليون تن است كه با ظرفيت مصرف فعلي تا 200 سال استفاده مي‌شود.
ضياءشيخ‌الاسلامي گفت: استفاده از نيروگاه‌هاي زاينده در افزايش عمر ذخاير اورانيوم تاثيرگذار است.
معاون مديرعامل شركت توليد و توسعه انرژي اتمي ادامه داد: روند توليد و ساخت نيروگاه‌هاي هسته‌يي بعد از چرنوبيل شاهد افت بوده است اما در حال حاضر در جهان 439 نيروگاه وجود دارد كه اين تعداد 372 هزار مگاوات برق توليد مي‌شود و از حدود 37 نيروگاه درحال ساخت 31600 مگا وات برق توليد مي‌شود.
وي گفت:‌ 82 درصد نيروگاه‌هاي ساخته شده در دنيا از نوع آب سبك است و راكتورهايي در حال ساخت از نوع آب سبك در 13 كشور در حال ساخت هستند كه چين كشور پيشرو در اين صنعت است.
ضياءشيخ‌الاسلامي ادامه داد: طبق گزارش آژانس بين‌المللي انرژي اتمي راكتورهايي كه از سوي كشورهاي سازنده ساخت‌شان اعلام شده است حدود 52 راكتور هستند كه كشورهاي ژاپن، چين، كره‌جنوبي، روسيه، كانادا، اسلوني و غيره را شامل مي‌شود.
او گفت: يكي از محدوديت‌هاي صنعت هسته‌يي اين است كه 230 نيروگاه هزار مگاواتي كه قرار است در آينده ساخته شود زير ساخت لازم را ندارند؛ چرا كه اين 230 نيروگاه فقط در چند كشور قرار است ساخته شوند.
وي گفت: كامل كردن نيروگاه بوشهر، ساخت نيروگاه‌هاي جديد بومي و جلب مشاركت خارجي برنامه‌اي است كه شركت توليد و توسعه انرژي اتمي در دستور كار دارد.
ضياءشيخ‌الاسلامي با اشاره به روند تكميل ساخت نيروگاه بوشهر گفت: 20 درصد فعاليت‌هاي ساخت و تكميل نيروگاه بوشهر توسط نيروهاي داخلي صورت گرفته است.
معاون فني مديرعامل شركت توليد و توسعه انرژي اتمي در پايان تاكيد كرد: آن چه امروز به عنوان رويكرد مجدد به انرژي هسته‌يي در دنيا شاهديم با كار مستمر و پيوسته در تمام زمينه‌هاي طراحي، ساخت، تامين تجهيزات، نگهداري و بهره‌برداري بوده است.
در اين سمينار هم‌چنين مديرعامل شركت "ساخت و راه‌اندازي نيروگاه‌هاي اتمي" گفت: زمان به انجام رسيدن نيروگاه 360 مگاواتي دارخوين تقريبا 9 سال برآورد شده و در حال حاضر با كمك كارفرما در حال ساخت تاسيسات زيربنايي براي اين سايت بين آبادان و اهواز (دارخوين) هستيم.
به گزارش خبرنگار اعزامي انرژي هسته‌يي ايسنا به شيراز، مهندس محمود مخدومي، مديرعامل شركت ساخت و توليد نيروگاه‌هاي هسته‌يي (surena) درباره اهداف اين شركت خصوصي كه كارفرماي اولين نيروگاه بومي كشور با قدرت 360 مگاوات است، گفت: انجام پروژه‌ي نيروگاه 360 مگاواتي دارخوين به عنوان نخستين تجربه‌ي بومي كشور، اولين هدف اين شركت است. هم‌چنين مديريت بخش‌هاي قابل همكاري با پيمانكاران خارجي و انجام اين بخش‌ها از جمله‌ي ديگر اهداف شركت سورنا است.
وي با بيان اين كه دو شركت مسنا و اسنيكو مسوول تامين تجهيزات و طراحي نيروگاه‌ 360 مگاواتي دارخوين هستند،‌گفت: زمان انجام اين پروژه به طور تقريبي 9 سال برآورد شده است. از لحاظ تعداد نفرات در حال حاضر شصت نيروي انساني در سورنا، 200 نفر در شركت مديريت و ساخت نيروگاه‌هاي اتمي (مسنا) و 60 نفر در اسنيكو مشغول به كارند كه اين تعداد در طي كار تا 800 نفر افزايش مي‌يابند.
او افزود: آماده‌سازي سايت، مديريت پروژه، هماهنگي بين بخش‌هاي طراحي مهندسي و ساير تجهيزات و برنامه‌ريزي و كنترل پروژه و مديريت كيفيت و مستندسازي از جمله‌ي وظايف شركت سورنا است.

مديرعامل شركت سورنا ادامه داد: طراحي پايه‌ي نيروگاه دارخوين به نيمه‌ي راه خود رسيده و تهيه فهرست بلند سازندگان تجهيزات در شركت اسنيكو آماده شده است.
وي ابراز اميدواري كرد با هماهنگي بين اين دو شركت و مديريت پروژه راه طولاني براي ساخت نيروگاه 360 مگاواتي ايران به خوبي طي شود و هم‌چنين در اين راه از مشاوريني كه انتخاب شده‌اند به نحو مطلوب استفاه شود.
مخدومي با بيان اين كه ساخت نيروگاه دارخوين در مساحت 70 هكتاري در نظر گرفته شده است، اظهار كرد: منطقه‌ي مورد نظر از كارفرما (شركت توليد و توسعه انرژي اتمي) تحويل گرفته شده است و با كمك كارفرما در حال ساخت تاسيسات زيربنايي براي اين سايت هستيم.
او ادامه داد: هم‌چنين وظيفه استخراج داده‌هاي پايه‌ي طراحي نيروگاه با نظارت كارفرما (شركت توليد و توسعه انرژي اتمي) به شركت سورنا واگذار شده است.
هم‌چنين، در پايان روز اول برگزاري اين سمينار مهندس حميد سلطاني در پاسخ به سوال يكي از حاضران در اين سمينار مبني بر اين كه رآكتور نيروگاه دارخوين چگونه و توسط چه كسي ساخته خواهد شد؟ گفت: براي ساخت تجهيزات برنامه‌ريزي شده است و سعي داريم از امكانات داخلي در اين خصوص استفاده كنيم.
وي گفت: با توجه به مشكلات تكنولوژيك از كمك‌هاي بين‌المللي نيز استفاده خواهيم كرد.
به گزارش ايسنا، هم‌چنين نماينده‌اي از شركت اسنيكو در توضيحي درباره سوال فوق گفت: در حال حاضر توان ايران باري ساخت نيروگاه 30 درصد است، اما در كارهاي ساختماني صد در صد توان داريم.
وي گفت: در طي برنامه چشم‌انداز 20ساله بايد توان‌ خود در زمينه ساخت نيروگاه‌هاي اتمي را به 80 درصد برسانيم.
سلطاني در ادامه در پاسخ به پرسشي ديگر مبني بر اين كه سوخت اين نيروگاه چگونه تامين خواهد شد؟ اظهار داشت: ما از حداكثر توان داخلي استفاده مي‌كنيم و قسمت عمده كار در داخل انجام خواهد شد.
وي با بيان اين كه در بخش‌هايي مشكلاتي داريم افزود: اميدواريم تا زمان راه‌اندازي نيروگاه به مرحله‌اي برسيم كه بتوانيم سوخت را خودمان تامين كنيم در عين حال اگر نرسيم از بازارهاي جهاني قابل تامين است اما ما در زمينه طراحي مشكلي نداريم.
مديرعامل شركت مسنا در پاسخ به اين سوال كه تا چه اندازه توان راه‌اندازي و بهره‌برداري را داريد اظهار داشت: پيش‌بيني‌هاي صورت گرفته است. البته كمبود‌هايي در زمينه اطلاعات داريم كه در اين خصوص از كمك كشورهاي ديگر استفاده مي‌كنيم. اما كار شركت مسنا، طراحي نيروگاه است كه اين كار در توانمان است و بخش عمده اين كار توسط نيروهاي داخلي صورت مي‌گيرد.
به گزارش ايسنا، دبير نخستين سمينار بين‌المللي طراحي و ساخت نيروگاه‌هاي اتمي در كنفرانس خبري پيش از آغاز به كار اين سمينار گفت: ساخت يك نيروگاه اتمي آب سبك با قدرت 360 مگاوات به طور بومي در حاشيه‌ي رودخانه‌ي كارون در نظر گرفته شده است.
محمد قدس، صبح يك‌شنبه در يك نشست خبري هدف از برگزاري اين سمينار را دريافت تجربيات در زمينه‌ي طراحي و ساخت نيروگاه‌هاي اتمي براي افزايش تجربيات در زمينه‌ي ساخت نيروگاه 360 مگاواتي دارخوين اعلام كرد. "
وي با بيان اين كه در استراتژي كلان جمهوري اسلامي ايران توسعه‌ي نيروگاه‌هاي اتمي كشور بر عهده‌ي شركت مادرتخصصي توليد و توسعه‌ي انرژي اتمي از شركت‌هاي تابع سازمان انرژي اتمي گذاشته شده است، افزود: بر اين اساس ساخت يك نيروگاه اتمي آب سبك با قدرت 360 مگاوات به طور بومي در حاشيه‌ي رودخانه‌ي كارون در نظر گرفته شده است. از اين رو شركت توليد و توسعه‌ي انرژي اتمي اين مسووليت را برعهده‌ي شركت سورنا گذاشته است.
قدس ادامه داد: "سورنا" به منظور كسب تجارب بين‌المللي و توانمندي‌هاي موجود در صنعت داخلي و تجارب به دست آمده از ساخت و تكميل نيروگاه اتمي بوشهر اين سمينار را براي كسب تجربيات بين‌المللي برنامه‌ريزي كرده است.
دبير نخستين سمينار بين‌المللي طراحي و ساخت نيروگاه‌هاي اتمي، اظهار كرد: اين سمينار با مديريت فني شركت توليد و توسعه‌ي انرژي اتمي و مديريت اجرايي شركت سورنا به مدت سه روز با حضور متخصصان داخلي و خارجي در هتل پارس شيراز برگزار مي‌شود. در اين سمينار در عين حال كه عنوان بين‌المللي داشت، به رغم دعوت شركت توليد و توسعه انرژي اتمي از كشورهاي صاحب دانش و تكنولوژي طراحي و ساخت نيروگاه‌هاي اتمي اما فقط روسيه - پيمانكار نيروگاه اتمي بوشهر- و مجارستان حضور داشتند. هم‌چنين اوكراين به رغم اعلام آمادگي اوليه براي حضور در اين سمينار در حضور نيافته‌ بود. اين سمينار در روزهاي دوم و سوم بدون حضور خبرنگاران برگزار مي‌شود.
وي هم‌چنين اعلام كرد: انجمن جهاني اپراتورهاي هسته‌يي (وانو) مركز مسكو در اين سمينار حضور دارد. هم‌چنين مجارستان از كشورهاي تابع وانو نيز به همراه معاون انجمن جهاني وانو در اين سمينار حضور دارند.
قدس در پاسخ به اين سوال كه آيا نيروگاه 360 مگاواتي دارخوين كاملا بومي است؟ گفت: دارخوين قرار است به طور كامل بومي باشد؛ اما قطعا در هر پروژه‌اي از تجربيات بين‌المللي نيز استفاده مي‌شود و در اين پروژه قطعا ما به تجارب بين‌المللي نيازمنديم.
دبير نخستين سمينار بين‌المللي طراحي و ساخت نيروگاه‌هاي اتمي، تصريح كرد: وظيفه‌ي طراحي نيروگاه دارخوين بر عهده‌ي شركت مديريت و ساخت نيروگاه‌هاي اتمي (مسنا) قرار دارد.
او اظهار كرد: مقالات مختلفي توسط دبيرخانه‌ي سمينار دريافت شده است كه از اين تعداد 20 مقاله انتخاب و در اين سمينار ارايه خواهد شد.
قدس تاكيد كرد: شركت مسنا كاملا خصوصي است و مشاور شركت ساخت و راه‌اندازي نيروگاه‌هاي اتمي است.

٠٨:٤٦ ٣٠/٠٧/١٣٨٧
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد