وزير علوم خبر داد:
طرح اعطاي حق ثبت فكر و كرسي استاد ممتازي به ارائهدهندگان كرسيهاي نظريهپردازي
برخورداري ارائهكنندگان كرسيها ازتسهيلات بنيادملي نخبگان
وزير علوم، تحقيقات و فنآوري تاكيد كرد: نگاه دانشگاهها به كرسيهاي نظريهپردازي نبايد به صورت برنامههاي فوقالعاده و اختياري باشد بلكه بايد با كم كردن حجم ساعات موظفي اساتيد قسمتي از موظفي آنها را در صورت تمايل به توليد علم، كرسيهاي نظريهپردازي و برنامههاي هيات حمايت از كرسيها اختصاص دهند.
به گزارش خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر محمدمهدي زاهدي كه در نشست همانديشي اعضاي هيات حمايت از كرسيهاي نظريهپردازي و مسوولان وزارت علوم، روساي دانشگاهها و پژوهشگاهها سخن ميگفت، با بيان اينكه تحقق آرمانهاي انقلاب اسلامي مستلزم توليد علم و پرهيز از تقليد در حوزههاي مختلف و به ويژه علم انساني دارد، گفت: توليد انديشه در كشور نيازمند تعريف جديدي از مهرهها و عناصر موجود در جامعه فكري نخبگان است زيرا كمبود توليد انديشه بيش از آنكه ناشي از عقبماندگي در فنآوري و سخت افزارهاي تمدني باشد به مسائل فكري و نظريهپردازي مربوط ميشود.
وزير علوم با تاكيد بر اينكه براي ايجاد تحولي مثبت در كشور، تحول در حركت و جنبش در بخش نرمافزاري و انديشهسازي در اولويت است، اظهار كرد: دستيابي به اهداف چشمانداز بيست ساله مستلزم ايجاد فضاي فرهنگي، علمي و نظري متناسب در تمام حوزههاي علوم اعم از انساني و پايه و ... بوده و پيوند بين علم و عمل در كنار توليد انديشه راهگشا خواهد بود.
وي افزود: نبايد در اين برهه از زمان به خلاقيت و توليد علم صرفا براي پيشرفت علم نگاه كرد بلكه در جهان امروز براي ادامه حيات نيازمند به اين فعاليتهاي پويا و خلاق هستيم.
وزير علوم با بيان اينكه بايد فكر ترجمهيي را به توليد و صدور فكر تبديل كنيم، عنوان كرد: براي پرهيز از فكر ترجمهيي بايد تمدن و هويت خود را مجددا باز يابيم و با گسترش آن در جهان به تاثيرگذاري جدي در فرهنگ و تمدن جهاني و جهانيسازي دست يابيم.
وي افزود: ايران اسلامي امروز به آن نوع از نظريه پردازي نيازمند است كه مبتني بر جهانبيني اسلامي و واقعيتها و نيازهاي فرهنگي و تمدني كشور است در حالي كه نظريههاي علوم انساني درغرب اينگونه نيستند و احتمالا تضادهايي با مباني فكري پايهيي علوم اسلامي دارند با اين كه متاسفانه اين مساله بسيار مهم عموما مغفول واقع ميشود.
وزير علوم با بيان اينكه عمده نظريات غرب با فرهنگ ما همخواني ندارند، گفت: اين نظريات عمدتا با واقعيتهاي جامعه ما سازگار نيستند و لذا بايد تحقيق و پژوهش را در حوزه علوم انساني و اسلامي بومي كنيم.
دكتر زاهدي با بيان اينكه انديشمند اسلامي ايراني بايد مسائل بومي را به خوبي بشناسد و تبيين كند، گفت: در حال حاضر بخش عمدهاي از استعدادهاي كشورهاي اسلامي صرف حل مسائل كشورهاي پيشرفته ميشود در حالي كه يك انديشمند بومي بايد نظريات خود را در اين فضا جستوجو و آزمون كرده و كاربردها و نتايج آن را دنبال كند و ثمرات آن نيز جامعه ما را منتفع كند. تحقق اين هدف نيازمند نهادسازي است كه تاسيس كرسيهاي نظريهپردازي، نقد و مناظره در همين راستا قابل تفسير است.
وي افزود: برگزاري اين نشست پيرامون راهاندازي كرسيهاي نظريهپردازي، نقطه عطفي در اين حركت محسوب ميشود و در واقع اين نگاه توانسته است ظرف چهار، پنج سال گذشته ظرفيتهاي يك حركت شتابان را فراهم سازد.
وزير علوم با اشاره به نزديكي و گرد هم آمدن اهل نظر در پي برگزاري اين كرسيها گفت: اين مساله ميتواند زمينهساز رشد علمي در حوزه علوم انساني باشد و در واقع شرايط لازم براي غنابخشيدن به جريان علمي را فراهم كند.
وي با بيان اينكه كيفيت در اين حوزه در گرو ارتقاي سطح داوري و مراحل وابسته به آن و پرهيز از ملاحظات و رو دربايستي است، اظهار كرد: در اين صورت پس از مدتي اين كرسيها در سطح بينالمللي هم جايگاه خود را در روند توليد علم پيدا ميكنند و به يك پايگاه علمي بدل ميشوند و پايگاه علمي هيات ميتواند به عنوان جايگزيني براي پايگاه علمي ISI و همچنين احراز موفقيت بالا در آن در دستور كار قرار گيرد.
به گزارش ايسنا، وزير علوم در ادامه در تبيين حمايتهاي صورت گرفته و در حال تدوين در قبال كرسيهاي نظريه پردازي گفت: در آيين نامه ارتقا براي كرسيها و كساني كه در آن شركت ميكنند امتيازهاي خاصي قائل شدهايم و آن را جايگزين مقالاتي كردهايم كه به داشتن حق وتو مشهور شدهاند.
به گزارش ايسنا، دكتر زاهدي معرفي شركتكنندگان در كرسيها به بنياد نخبگان و صندوق حمايت از پژوهشگران را از ديگر اقدامات حمايتي بيان كرد و گفت: اعطاي جايزه ويژه علوم انساني و معرفي براي شركت در جشنواره فارابي، پرداخت هزينه برگزاري كرسيها از سوي دبيرخانه و دستگاههاي همكار، چاپ حاصل كرسي در مجلات علمي - پژوهشي، اعطاي حق ثبت فكري، كرسي استاد ممتازي و فرصتهاي مطالعاتي از جمله اين حمايت هاست.
وي خاطرنشان كرد: در حال حاضر برخي دانشگاهها جلساتي را تحت عنوان كرسيهاي نظريهپردازي برگزار ميكنند اما اگر بخواهند از حمايتهاي دبيرخانه هيات حمايت از كرسيها برخوردار شوند حتما لازم است قبل از برگزاري كرسيها با وزارت علوم هماهنگ شوند كه توصيه ما اين است كه براي جلوگيري از موازي كاري و پراكندهكاري و برخورداري محققان از حمايت ها و امتيازات رسمي حتما اين هماهنگي صورت گيرد.
وزير علوم با بيان اينكه بخشي از بودجه پژوهشي سالانه دانشگاهها به حمايت از اين كرسيها اختصاص يابد، گفت: نبايد به اين كرسيها به عنوان يك بخش جنبي و حاشيهاي نگاه شود چرا كه مسير تعالي كشور جز با توليد فكر و انديشه و علم به ويژه در حوزه علوم انساني امكانپذير نيست و توليد سختافزاري در اين مسير كفايت نميكند.
وي با بيان اينكه از انديشمندان خارج كشور نيز براي تضارت آراء در اين راستا ميتوان بهره برد، ابراز اميدواري كرد كه با راهاندازي كرسيهاي نظريهپردازي شاهد جبران عقبماندگي چند سدهيي كشور و رشد و تعالي هر چه بيشتر جامعه علمي كشور باشيم.
٠٩:٢٧ ٠٥/٠٨/١٣٨٧