/ استاد ايراني دانشگاه «رايس» و تحولي نو در حفاظت از صنعت چند ميليارد دلاري تراشهها/
گفتوگو با دكتر فريناز كوشانفر، برنده جايزه جهاني مخترع جوان سال ٢٠٠٨
استاديار ايراني دانشگاه «رايس» با ابداع تكنيكي نوين كه جايزه مخترع جوان سال (TR35) را براي وي به ارمغان آورده به كابوس طراحان صنعت چند ميليارد دلاري تراشهها در تكثير غير مجاز چيپهاي الكترونيكي و رايانهيي پايان داد.
دكتر فريناز كوشانفر، دانشآموخته دانشگاه صنعتي شريف و استاديار جوان مهندسي الكترونيك و رايانه دانشگاه «رايس» كه به دليل ابداع كاربرديش از سوي مجله «تكنولوژي ريويو» دانشگاه MIT به عنوان يكي از 35 مخترع جوان (زير 35 سال) برتر جهان در سال 2008 معرفي شده است، درباره اختراعش به خبرنگار فن آوري خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: اعطاي اين جايزه به دليل يكي از جنبههاي كاربردي مفهوم جديدي بوده كه در تحقيقاتم موفق به ارائه آن شدهام و ميتواند به عنوان راهكاري عملي و موثر در حفاظت از حقوق طراحان و توليد كنندگان تراشهها (چيپ هاي الكترونيكي و رايانهيي) استفاده شود.
وي خاطر نشان كرد: طراحان براي ساخت تراشهها طرحهاي خود را به شركت هاي توليدي از جمله در سنگاپور و ساير كشورهاي خاور دور ارسال ميكنند. مرحله اصلي در توليد تراشهها ساخت مغز (قالب) اوليه است كه با دستيابي به آن امكان توليد انبوه تراشه با سهولت و قيمت پايين فراهم ميشود. در اين شرايط همواره اين خطر وجود دارد كه تراشهها با استفاده از قالب اوليه به طور غير قانوني تكثير شده و روانه بازار سياه شود كه اين امر صنعت تراشه دنيا را تهديد ميكند.
استاديار مهندسي الكترونيك و رايانه دانشگاه «رايس» تصريح كرد: تكنيك ابداعي به طراحان تراشهها امكان ميدهد آنها را به نحوي طراحي كنند كه به طور خودكار در حين ساخت قفل باشند بدين ترتيب سازندگان چيپ ناگزير خواهند بود شماره سريال چيپها را پس از تست به صورت فايل براي طراح بفرستند و طراح نيز در پاسخ كليد مربوط به قفلها را براي آنها ارسال ميكند لذا امكان تكثير چيپها بدون اطلاع طراح وجود نخواهد داشت.
دكتر كوشانفر با تاكيد بر اينكه امكان باز كردن قفل طراح تراشه از سوي شركتهاي سازنده به هيچ وجه وجود ندارد به ايسنا گفت: اساس تكنيك ابداعي مبتني بر طراحي مدارهاي مجتمع جديدي است كه ميتوانند حاوي تعداد زيادي از هويتهاي چند گانه باشند بدين ترتيب ميتوان با وجود يك ماسك (قالب) اوليه، كاربريهاي مختلفي را ايجاد كرد به طوري كه امكان قفل كردن تراشه وجود داشته باشد.
وي خاطر نشان كرد: علاوه بر اين طرح پروژه ديگري نيز بر اساس همين مفهوم داشتم كه ساخت تراشههايي است كه ميتوانند يك هويت و يا مجموعهاي از هويتها را در يك زمان بروز دهند. هويتهاي چندگانه در يك مدار پيوسته ميتواند يك مكانيسم امنيتي قدرتمندتر باشد كه براي انواعي از كارهاي مديريت حقوق ديجيتال قابل استفاده است. البته همانطور كه ذكر شد اعطاي جايزه مخترع جوان مجله «تكنولوژي ريويو» به دليل طراح اخير در زمينه جلوگيري از تكثير غير مجاز تراشهها بوده است.
گفتني است، دكتر فريناز كوشانفر تحصيلات كارشناسي خود را در رشته مهندسي الكترونيك در دانشگاه صنعتي شريف و تحصيلات كارشناسي ارشدش را در رشته مهندسي الكترونيك و كامپيوتر در دانشگاه UCLA آمريكا به پايان برده و طي سالهاي 2001 تا 2004 تحصيلات خود را در مقطع دكتري در همين رشته در دانشگاه كاليفرنيا در بركلي پي گرفته و مدت شش ماه نيز به عنوان فلوشيپ در دانشگاه الينويز به تحقيق اشتغال داشته است.
وي از جولاي سال 2006 به عنوان استاديار به هيات علمي دانشگاه رايس آمريكا ملحق شده است و در حال حاضر به عنوان مدير تحقيقات مرتبط با شركت يكي از بزرگترين شركتهاي توليد تراشه دنيا در دانشگاه در حوزههاي مختلف سخت افزاري و نرم افزاري صنعت تراشه سازي فعاليت دارد.
٠٨:٣٩ ٠٦/٠٨/١٣٨٧