٠٠:٣٣ ٠٤/٠٩/١٤٠٣
اخبار ديگر رسانه ها
دبير كميته فن‌آوري نانو جهاد كشاورزي خبر داد:
طراحي تراشه‌هاي نانويي براي تشخيص ويروس‌هاي بيمارگر سيب زميني در كشور

پژوهشگران موسسه تحقيقات گياه پزشكي كشور در تلاشند با ساخت تراشه‌هاي نانويي از آن براي رديابي ويروس‌ها و ويروئيدهاي مهم بيمارگر گياهي در محصولات مهم و اقتصادي سيب زميني در كشور استفاده كنند.
دكتر سيد مجتبي خيام نكويي ــ نايب رييس و دبير كميته فن‌آوري نانو وزارت جهاد كشاورزي ــ با اعلام اين مطلب به خبرنگار فن‌آوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) خاطرنشان كرد: استفاده از اين تراشه‌ها به عنوان يكي از موثرترين راه‌ها براي تشخيص عوامل ويروسي تهديدكننده محصول سيب زميني براي نخستين بار در كشور طي اين پروژه مورد توجه قرار گرفته است.
وي خاطرنشان كرد: در حال حاضر با استفاده از دو فن‌آوري نانو و زيست شناسي ملكولي، مي‌توان ريز آرايه‌ها و تراشه‌هايي توليد كرد كه قادرند بيش از يك هزار نوع عامل بيمارگر را با استفاده از چنين تراشه‌هايي به ابعاد يك سانتيمتر مربع در كمتر از چند ساعت و با دقتي در حد پيكوگرم رديابي و شناسايي كرد.
دكتر خيام نكويي تصريح كرد: عوامل بيمارگر ويروسي و ويروئيدها از جمله عوامل خسارت‌زايي مي‌باشند كه موجب كاهش محصولات كشاورزي مي‌شوند. اين كاهش بسته به نوع ويروس يا ويرئيدي بيمارگر و حساسيت گياه ميزبان و شرايط محيطي متغيير بوده و به عنوان مثال در سيب زميني تا 80 درصد، مركبات تا 100 درصد، كدو تا 70 درصد و در چغندر قند تا 40 درصد مي‌رسد و نشان دهنده آن است كه در صورت بروز آلودگي‌هاي ويروسي و ويروئيدي مقدار قابل توجهي از محصولات كاهش يافته و عملكرد افت محسوسي خواهد داشت.
وي، بهترين و كم هزينه ترين راه حل براي كاهش ميزان آلودگي‌هاي ويروسي را رعايت اصول پيشگيري، مراقبت و جلوگيري از شيوع و پخش چنين عوامل خطرناكي دانست و افزود: در اين راستا ضرورت دارد تا توليدات و نهادهاي كشاورزي از جمله بذر و اندامهاي تكثيري مانند پيوندك‌ها، قلمه‌ها، نهال‌ها و ... دقيقا مورد بررسي قرار گرفته و بازرسي‌هاي آزمايشگاهي قرار گيرند.
دبير كميته فن‌آوري نانو جهاد كشاورزي در گفت‌و‌گو با ايسنا تصريح كرد: در اين حالت فن‌آوري‌هايي مورد نياز است كه اين امكان را فراهم كند كه بتوان تعداد زيادي عوامل بيمارگر را در حجم بالايي از نمونه‌ها، در مدت زمان كوتاه و با دقت بالا مورد سنجش قرار داد كه در حال حاضر چنين تراشه‌هايي كه حاصل تلفيق فن‌آوري زيستي و نانو هستند به عنوان راه حلي براي اين مشكل تلقي مي‌شوند.

١٠:٠٠ ١١/٠٨/١٣٨٧
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد