پژوهشگران ايراني موفق به تخليص «ايمونوگلوبولين» داخل وريدي از پلاسماي انساني شدند
در تحقيقات پژوهشگران ايمونولوژي دانشگاه تربيت مدرس محصول ايمونوگلوبولين وريدي در فرمولاسيون مايع، ويروس زدايي شده با روش پاستوريزاسيون در يك مسير كوتاه، هزينه ساخت كم ، بازده بالا و با حفظ ساختار طبيعي مولكول حاصل شد.
به گزارش سرويس پاياننامه خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در حال حاضر در كشور براي درمان بيماران نقص ايمني و نيز مبتلايان به بيماريهاي خود ايمني و التهابي از فرآوردههاي ايمونوگلوبولين استفاده ميشود.
پالايش پلاسما يكي از عرصههاي علمي پيچيده در حوزه بيوفارماسيوتيكال است كه هزينه توليد فرآوردههاي آن بالا است؛
بنابراين سالانه مبلغ قابل توجهي براي واردات اين محصولات هزينه ميشود؛ لذا ايجاد زمينههاي لازم براي توليد ايمونوگلوبولين وريدي در داخل كشور از اهميت بالايي برخودار است.
در اين پژوهش كه با عنوان «تخليص ايمونوگلوبولين داخل وريدي از پلاسماي انساني، ويروس زدايي و بررسي پايداري محصول به دست آمده» توسط افسانه آقايي دانشآموخته مقطع دكتري رشته ايمني شناسي انجام شد، ابتدا از پلاسماي نرمال انساني، خمير فراكشن II به عنوان ماده حد واسطه تهيه شد.
به گفته پژوهشگر، جهت دستيابي به خمير فراكشن II از روش كوهن - با ايجاد تغييراتي در روش - استفاده شده و پروتئينهاي مختلف پلاسما با استفاده از اتانل در غلظتهاي متفاوت و در شرايط كنترل شده همراه با تنظيم دما و pH و قدرت يوني رسوب داده شد.
نتايج به دست آمده حاكي از تجمعات (AGGREGATE) ناچيز، بازده بالا و خلوص بالاي 90 درصد igg در فراكشن II بود.
سپس از ماده حد واسط تهيه شده براي مراحل تخليص و ويروسزدايي استفاده شد.
با استفاده از روش كروماتوگرافي تعويض كاتيوني، تخليص انجام شده و از آن فرآورده ايمونوگلوبولين وريدي به عنوان فرآورده نهايي تهيه شد.
كيفيت و كميت فرآورده نهايي با خلوص 100 درصد و با حفظ ساختار طبيعي ايمونوگلوبولين با آزمايشهاي متعدد ارزيابي شد.
از آنجايي كه ايمني فرآوردههاي مشتق از پلاسما به مراحل ويروس زدايي الحاق شده به فرايند توليد بستگي دارد، لذا اعتبارسنجي روشهاي ويروس زدايي از اهميت بسياري برخوردار است.
مطالعات پايداري نيز در دو مقوله پايداري مولكول ايمونوگلوبولين و پايداري محصول توليد شده در طول زمان انجام شد؛
بنابراين پايداري محصول نهايي در مقابل حرارت و نيز يك ماده دناتوره كننده بررسي و با نمونههاي تجاري مقايسه شد.
همچنين فرآورده به مدت شش ماه تحت آزمايشهاي مختلف قرار گرفت.
سرانجام با بررسي مطالعات انجام شده و نيز تجربيات به دست آمده، دستيابي به يك نوآوري پيشبيني نشده محقق شد و محصول ايمونوگلوبولين وريدي در فرمولاسيون مايع، ويروس زدايي شده با روش پاستوريزاسيون در يك مسير كوتاه، هزينه ساخت كم، بازده بالا و با حفظ ساختار طبيعي مولكول حاصل شد.
گفتني است، اين تحقيق در قالب رساله دكتري تخصصي افسانه آقايي به راهنمايي دكتر علي اكبر پورفتح الله در دانشكده علوم پزشكي دانشگاه تربيت مدرس انجام شده است.
٠٩:٤٩ ١٢/٠٨/١٣٨٧