روساي دانشگاههاي تهران وعلوم پزشكي تهران مطرح كردند:
برنامهريزي براي كسب نوبل واعطاي جايزه به دانشمندان جهان اسلام
تهيه منشوراخلاقي براي جلوگيري از سرقت علمي
امروز با حضور روساي دانشگاههاي تهران و علوم پزشكي تهران، ضمن ارزيابي روند دستيابي به رتبه بينالمللي زير 500 مشترك دانشگاههاي تهران و علوم پزشكي تهران ، تفاهمنامه همكاريهاي مشترك علمي آموزشي بين اين دو دانشگاه منعقد شد.
به گزارش خبرنگار صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر فرهاد رهبر رييس دانشگاه تهران امروز در يك نشست خبري كه با حضور رييس دانشگاه علوم پزشكي تهران برگزار شد، با بيان اينكه دانشگاه تهران و علوم پزشكي تهران توانستهاند براي اولين بار در طول تاريخ دانشگاههاي ايران رتبه زير 500 را در بين دانشگاههاي جهان كسب كنند، گفت: كسب اين رتبه در حالي اتفاق ميافتد كه اين دو دانشگاه هنوز همه توانمنديهاي خود را به ميدان نياوردهاند.
وي اظهار كرد: اميد است در سالهاي آتي بتوانيم با ارائه تمام توانمنديهاي خود در معرض ديد بينالملل به هدف كسب رتبه زير100 نيز دست يابيم كه تحقق اين مساله به اعتقاد بنده در آينده نزديك نيز امكانپذير است و حتما طي سالهاي آتي در ابتدا ميتوانيم كسب رتبه زير 300 را هدف قرار دهيم.
در حال رقابت با دانشگاههاي معتبر اروپا و امريكا هستيم
وي افزود: دو دانشگاه تهران و علوم پزشكي تهران در حالي موفق به كسب رتبه زير 500 شدهاند كه بسياري از دانشگاههاي معتبر دنيا، آسيا و حتي دانشگاههاي معتبر هندوستان و تركيه نيز رتبههاي بالاتري نسبت به اين دو دانشگاه كسب كردهاند و اين بدين معني است كه نسبت به اين دانشگاهها در سطح بالاتري قرار گرفتهايم و در واقع در حال رقابت با دانشگاههاي معتبر اروپا و امريكا هستيم.
فارغالتحصيلان دانشگاه تهران در عرصههاي بينالمللي درخشيدهاند
وي با بيان اينكه اين موفقيت ناشي از تلاش اعضاي هيات علمي، كاركنان و مهمتر از همه دانشجويان و فارغالتحصيلان اين دو دانشگاه است، عنوان كرد: فارغالتحصيلان اين دو دانشگاه در عرصههاي بينالمللي درخشيدهاند.
دكتر رهبر با اشاره به گسترش روابط بينالملل دو دانشگاه و امضاي تفاهمنامههاي مشترك، خاطر نشان كرد: تبادل استاد و دانشجو و پذيرش دانشجو از خارج از كشور از جمله مواردي است كه پيگيري ميشود و قطعا در افزايش رتبه موثر خواهد بود.
رييس دانشگاه تهران با بيان اينكه موتور علم و دانش در ايران و به ويژه در دو دانشگاه تهران و علوم پزشكي تهران روشن شده و به سرعت حركت ميكند، گفت: در اين راستا ميتوانيم از بسياري دانشگاههاي معتبر دنيا جلوتر حركت كنيم.
وي افزود: يكي از اهداف اصلي اين دو دانشگاه علاوه بر كسب جايگاههاي بينالمللي حل مسائل و مشكلات جامعه است و در صدديم تا علم و دانش را در خدمت مردم و جامعه درآوريم و تفاهمنامه مشترك دو دانشگاه نيز در همين راستاست تا با همكاري مشترك در رشتههايي چون مهندسي پزشكي، نانوتكنولوژي، بيوتكنولوژي، مديريت بيمارستان و غيره در حل مسائل جامعه نقشآفرين باشيم.
ايجاد رشتههاي مشترك بينرشتهاي با همكاري دانشگاه علوم پزشكي تهران
رييس دانشگاه تهران، خاطر نشان كرد: در ايجاد رشتههاي بين رشتهاي و تدوين دورههاي دكترايي كه طي آن بتوانيم براي پاياننامه از اساتيد مشترك دو دانشگاه استفاده كنيم، از ديگر موارد مطرح در قالب اين تفاهمنامه است.
برنامه دانشگاه تهران براي كسب جايزه نوبل
فرهاد رهبر در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا مبني بر برنامه دانشگاه براي كسب جوايز نوبل از سوي اين دانشگاه در راستاي ارتقاي جايگاه بينالمللي دانشگاه، عنوان كرد: كسب جوايز بينالمللي از جمله جايزه نوبل شرايط خاصي دارد و قطعا اساتيد و اعضاي هيات علمي اين دانشگاه اين تمايل را دارند و مدارك و اسناد مورد نياز را براي اين مراكز ارسال ميكنند، اين هدف در دانشگاه تهران پيگيري ميشود.
وي افزود: البته توجه به اين نكته ضروري است كه رقابتهاي اين صحنه سنگين است و بايد شرايطي ايجاد كنيم تا بتوانيم در حوزه جوايز نوبل و بينالمللي نيز حضور قابل توجهي داشته باشيم.
دانشگاههاي تهران وعلوم پزشكي تهران با بيش از150 دانشگاه معتبر دنيا همكاري دارند
وي همچنين درباره تعاملات و همكاري با دانشگاههاي برتر جهان، عنوان كرد: در حال حاضر اين دو دانشگاه با بيش از 140 تا 150 دانشگاه معتبر دنيا قرارداد و تفاهمنامه مشترك همكاري دارند كه در ميان آنها دانشگاههاي برتر نيز وجود دارند و قاعدتا اين دو دانشگاه به دنبال گسترش اين همكاريها بوده و هستند.
برنامه دانشگاه براي تبديل شدن به مرجع رتبهبندي دانشگاههاي داخل
وي با اشاره به برگزاري جلساتي پيرامون تبادل استاد و دانشجو و انجام پروژه هاي مشترك علمي و تحقيقاتي دانشگاهها، گفت: دو دانشگاه تهران و علوم پزشكي تهران در صدد انجام اقداماتي در عرصههاي بينالمللي هستند كه از آن جمله ميتوان به برنامه دو دانشگاه براي تبديل شدن به مرجع رتبهبندي بينالمللي اشاره كرد تا از اين طريق بتوانيم مانند ساير دانشگاهها براي دانشگاههاي داخل كشور رتبهبندي را انجام داده و سپس اين مساله را در عرصه بينالملل پيگيري كنيم.
اعطاي جايزه ويژه به دانشمندان برتر جهان اسلام
رييس دانشگاه تهران خاطر نشان كرد: برنامهاي نيز در راستاي اعطاي جايزه ويژه به دانشمندان برتر جهان اسلام تدوين شده كه اميد است اين طرح نيز به سرانجام برسد و در واقع از اين طريق اين دو دانشگاه به مرجعي براي اعطاي جوايز بينالمللي تبديل شوند.
دكتر رهبر همچنين در پاسخ به سوال ايسنا درباره تاثير تحريمهاي علمي اعمال شده نسبت به ايران در توسعه علمي دانشگاههاي كشور، گفت: ممكن است تنها در حوزه تجهيزات از اين تحريمها تاثيرپذيري داشته باشيم كه البته با تدابيري كه انديشيده شده اين مساله نيز مرتفع ميشود.
وي افزود: با حضور دانشجويان و فارغ التحصيلان دانشگاههاي ايران و به ويژه اين دو دانشگاه در عرصههاي بينالمللي دسترسي به اطلاعات و يافتههاي علمي بينالمللي خيلي دشوار نيست و فقط ممكن است در حوزه تجهيزات با مشكلاتي مواجه باشيم.
درصدد خارج كردن انحصار علم و دانش از دست ابرقدرتها هستيم
وي با بيان اينكه اميد است اين دو دانشگاه و به طور كلي دانشمندان ايراني و محققان بتوانند در عرصههاي بينالمللي حضور پر رنگتري پيدا كنند، عنوان كرد: يكي از عرصههايي كه به جد آن را دنبال ميكنيم آن است كه انحصار علم و دانش را از دست ابر قدرتها خارج كنيم تا از اين طريق علم و دانش در اختيار همه مردم جهان قرار گيرد.
دكتر رهبر در خصوص بودجه پژوهشي دانشگاهها، عنوان كرد: يكي از موانع جدي پژوهش در كشور بودجههاي پژوهشي است كه در اين راستا اختصاص درصد معيني از كل توليد ناخالص ملي به پژوهش مدنظر قرار گرفت. در واقع بودجه عمومي دو وزارتخانه علوم و بهداشت، بودجهاي نيست كه بتواند نقشي در پژوهش كشور داشته باشد.
وي افزود: در اين راستا مصوباتي در بودجه سال 87 مدنظر قرار گرفت تا از اين طريق يك درصد از درآمد عملياتي شركتهاي دولتي به امر پژوهش اختصاص يابد كه بر اين اساس با برآورد كلي اين مبلغ حدود 3 هزار و 500 ميليارد تومان ميشود كه تحقق آن امكانپذير نيست و مبلغ قابل دسترس از اين طريق يك هزار و 500 ميليارد تومان است. البته در اين ميان در صدديم تا شرايطي ايجاد كنيم كه شركتهاي دولتي وارد امر پژوهش شوند.
كل بودجه عمومي دانشگاه تهران 70 ميليارد تومان است
رييس دانشگاه تهران با بيان اينكه كل بودجه عمومي دانشگاه تهران 70 ميليارد تومان است، عنوان كرد: 80 درصد از اين بودجه صرف هزينه حقوق و دستمزد ميشود و مابقي اين بودجه بايد به ساير هزينههاي جاري اين دانشگاه و بودجه مورد نياز براي امر پژوهش اختصاص يابد.
وي افزود: دانشگاه تهران همچنين بودجهاي40 ميليارد توماني از محل درآمدهاي اختصاصي خود دارد كه بخشي از آن را به امر پژوهش اختصاص ميدهد.
ثبت 2500مقاله ISI از طريق دانشگاههاي تهران و علوم پزشكي تهران در سال2007
دكتر رهبر با بيان اينكه در سال 2007 ميلادي حدود دو هزار و 300 تا دو هزار و 500 مقاله ISI از سوي دو دانشگاه تهران و علوم پزشكي تهران به ثبت رسيده است، عنوان كرد: اين رقم نسبت به سالهاي گذشته رشد چشمگيري داشته است.
كسب رتبه 350 در رشتههاي مهندسي و علوم از سوي دانشگاه تهران
وي افزود: دانشگاه تهران در رتبه بنديهاي بينالمللي توانستهاست در رشتههاي مهندسي و علوم رتبه 350 را كسب كند، اين در حاليست كه در ساير دانشگاههاي كشور در اين زمينه رتبههاي بالاي 600 كسب شده است و در واقع رتبه دانشگاه تهران در رشتههاي مهندسي نسبت به ساير دانشگاهها از فاصلهاي جدي برخوردار است.
رييس دانشگاه تهران در خاتمه همچنين با بيان اينكه اين دانشگاه در همايش اخير نانو توانست رتبه اول كشور را كسب كند گفت: در حوزه نانو رتبه20 دنيا را كسب كرده است و در رشته شيمي نيز نفر90 شيمي در مقالات ISI از اعضاي هيات علمي دانشگاه تهران است.
رييس دانشگاه علوم پزشكي تهران خبرداد:
تاسيس پرديس بينالمللي دودانشگاه تهران وعلوم پزشكي تهران
تهيه منشوراخلاقي براي جلوگيري از سرقت علمي
همچنين دكتر محمد باقر لاريجاني رييس دانشگاه علوم پزشكي تهران در اين نشست با اشاره به امضاي تفاهمنامه همكاري مشترك بين دو دانشگاه تهران و علوم پزشكي تهران از برنامه ايجاد پرديس بينالمللي دو دانشگاه خبر داد.
وي گفت: در اين تفاهمنامه به تمام معيارهاي رتبهبندي بينالمللي دانشگاهها در زمينه آموزش، پژوهش و فناوريهاي نوين توجه شده است.
ايجاد شهرهاي دانش با مشاركت دانشگاه تهران
وي افزود: بر اساس اين تفاهمنامه درصدديم تا در ايجاد شهرهاي دانش كه يك مرحله بالاتر از مراكز رشد پاركهاي علم و فناوري است باهم همكاري و مشاركت داشته باشيم و همچنين همكاريهاي آموزشي و پژوهشي خود را افزايش دهيم. بر اين اساس اميدواريم براساس اين قرارداد بتوانيم مراكز رشد مشتركي را با يكديگر راه اندازي كنيم.
برگزاري نمايشگاه مشترك پژوهشي با دانشگاه تهران
وي افزود: همچنين براساس اين تفاهم نامه امسال در هفته پژوهش با توجه به سال نوآوري و شكوفايي يك نمايشگاه مشترك پژوهشي از سوي دانشگاههاي تهران و علوم پزشكي تهران برگزار خواهد شد.
وي در ادامه با اشاره به امضاي تفاهمنامه مشترك دانشگاههاي تهران و علوم پزشكي تهران در اسفند ماه سال گذشته، گفت: اين دو دانشگاه در زمينههايي همچون پژوهشهاي مشترك، ايجاد رشتههاي بين رشتهاي، قطبهاي مشترك، مجلات مشترك و پاركهاي علم و فناوري مشترك با يكديگر تفاهمنامهاي امضا كردهاند و طي اين تفاهمنامه مقرر شد تا ضمن حفظ استقلال خود، به صورت مشترك در رتبهبنديهاي بينالمللي شركت كنند كه عملا نيز نتيجه آن امسال نمايان شد.
ايجاد سامانهاي براي استفاده از وبسايتهاي دو دانشگاه
وي همچنين در اين راستا از ايجاد سامانهاي براي استفاده از وب سايتهاي دو دانشگاه ويژه اعضاي هيأت علمي و محققان در جهت ارتقاي رتبهبندي اعلام شده، خبر داد.
رييس دانشگاه علوم پزشكي تهران در ادامه با اشاره به رتبهبنديهاي دانشگاهي در عرصه بينالمللي، گفت: در اين زمينه سيستمهاي مختلفي براي رتبهبندي دانشگاهها وجود دارند كه هر كدام شاخصهايي را مدنظر قرار مي دهند، در اين راستا امسال دانشگاه تهران و دانشگاه علوم پزشكي تهران از جمهوري اسلامي ايران توانستند رتبه زير 500 را در رتبهبندي موسسه تايمز به خود اختصاص دهند.
وي با اشاره به رتبهبندي موسسه شانگهاي كه توسط يكي از دانشگاههاي كشور چين با كمك دولت چين انجام ميشود، گفت: ملاكهاي ارزيابي دانشگاهها در اين رتبهبندي شامل مقالات منتشر شده در نشريات، جوايز نوبل دانشگاهها، توجه به كيفيت و كميت آموزش و غيره ميشود.
دكترلاريجاني همچنين با اشاره به مركز رتبهبندي وبومتريك كه مركزيت آن در اسپانيا قرار دارد، گفت: اين موسسه رتبهبندي خود را بر اساس سايت دانشگاهها انجام ميدهد.
وي در ادامه با اشاره به رتبهبندي موسسه تايمز، گفت: اساس اين رتبهبندي نيز بر روي مباحثي همچون كيفيت تحقيقات، اشتغال فارغ التحصيلان، نقش بينالمللي دانشگاهها و غيره است كه بر اساس اين رتبهبندي دانشگاههاي تهران و علوم پزشكي تهران توانستند با توجه به پتانسيلهاي خود به عنوان تنها دانشگاه ايراني رتبه زير 500 را كسب كنند.
دانشگاههاي تهران و علوم پزشكي تهران توانمندي كسب رتبه بينالمللي زير 100 را دارند
وي با بيان اينكه دانشگاههاي تهران و علوم پزشكي تهران با توجه به پتانسيلهاي خود مي تواند ظرف چند سال آينده در جهان رتبه زير 100 را كسب كنند، گفت: در اين راستا بايد شاخصهايي چون وجود عضو هيات علمي بينالمللي، افزايش دانشجويان خارجي، برگزاري كنگرههاي بين المللي، ارتباطات مشترك با دانشگاههاي برتر دنيا ارتقا پيدا كند. به عبارت ديگر اگر دانشگاه بخواهد در عرصههاي بينالمللي نقش موثرتري داشته باشد نيازمند سرمايه گذاري بيشتر است.
لاريجاني خاطرنشان كرد: به دليل سرعت رشد قابل توجه توليدات علمي دو دانشگاه در سالهاي اخير كه هنوز نيز ادامه دارد انتظار ميرود كه رتبه دانشگاه در رتبه بنديها خصوصا با توجه با شاخصهاي پژوهشي ارتقا پيدا كند، اما لازم است براي بحث ارتباطات بينالمللي دانشگاه فكر اساسي شود و حمايت ويژهاي از دانشگاههاي مادر و داراي پتانسيل به عمل آيد تا با سرعت و طي چند سال آينده شاهد ارتقاي رتبه دانشگاه باشيم.
11 درصد توليدات علمي كشور به دو دانشگاه تهران و علوم پزشكي تهران تعلق دارد
رييس دانشگاه علوم پزشكي تهران افزود: 5 درصد توليدات علمي كشور در سال 2001 به دانشگاههاي تهران و علوم پزشكي تهران اختصاص داشت، اين درحاليست كه در حال حاضر 11 درصد توليدات علمي كشور به اين دو دانشگاه اختصاص دارد.
وي با اشاره به رشد پژوهش در اين دو دانشگاه، گفت: توليدات علمي ما از سال2001 تا كنون يك رشد 35 درصدي داشته است، همچنين بيشترين رشد علمي در كشور نيز مربوط به اين دو دانشگاه است.
وي سهم توليدات دانشگاه تهران و علوم پزشكي تهران را 22 درصد از سهم توليدات ISI در كشور عنوان كرد.
تهيه منشور اخلاقي براي جلوگيري از سرقتهاي علمي
دكتر لاريجاني با توجه به سرقتهاي علمي موجود در همه جاي دنيا، گفت: در اين زمينه تهيه منشور اخلاقي براي انتشارات دانشگاه نهايي شده و در اختيار اساتيد دانشگاه قرار داده شده است، همچنين در صورت وجود سرقتهاي علمي با اساتيد برخورد ميشود.
وي افزود:همچنين با توجه به اينكه گاهي اوقات در زمينه سرقتهاي علمي افراد نا آگاهي وجود دارد، بنابراين كارگاههاي آموزشي براي اطلاع رساني گسترده در اين زمينه در حال برگزاري است.
رييس دانشگاه علوم پزشكي تهران در خاتمه با بيان اينكه دانشگاه علوم پزشكي تهران به دليل كمبود اعتبارات تنها ميتواند حدود 50 درصد از پروژههاي پژوهشي خود را حمايت كند، تصريح كرد: در اين راستا به عنوان نمونه مجموعه علوم پزشكي دانشگاه تهران با حدود30 ميليارد تومان كسري بودجه مواجه است.
٠٩:١١ ١٣/٠٨/١٣٨٧