حاشيههايي از دومين نمايشگاه ملي رسانههاي ديجيتال؛
* قطعي اينترنت در نمايشگاه هم مشكلساز شد
* برخي نشستها در ميان شلوغي برگزار ميشدند
دومين نمايشگاه ملي رسانههاي ديجيتالي در حالي به كارش پايان داد كه در روز پاياني طبق اعلام مسوولان حدود 150هزار نفر بازديد كننده داشت كه بخش اعظم آنها را جوانان دانشجو و دانشآموزان تشكيل ميدادند و اين رقم در مقايسه با سال گذشته پيشرفت چشمگيري را نشان ميداد اما نمايشگاه امسال با تمام نقاط قوتش انتقادها و حاشيههايي را هم به دنبال داشت.
به گزارش خبرنگار رسانهي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين نمايشگاه با مسووليت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي برگزار شده و فرهنگسازي و جريانسازي جهت ايجاد و توسعهي محتواي منطبق بر فرهنگ بومي، ملي و اسلامي در حوزهي رسانههاي ديجيتال، حمايت از افراد، مراکز، موسسات، تشکلها و شرکتهاي فعال در حوزه توليد آثار و محصولات ديجيتال فرهنگي و هنري و همچنين ايجاد بستر رقابت ميان توليدکنندگان آثار و محصولات ديجيتال فرهنگي و هنري، جهت رشد، شکوفايي و رونقبخشي به بازار داخلي و صادرات در اين صنعت از اهداف برگزاري آن بود.
اما يكي از انتقادهاي وارده به نمايشگاه امسال فروش سيديها و نرمافزاهاي قفل شكسته توسط برخي غرفهها بود كه اين موضوع با توجه به اهداف آن و اينكه به گفتهي عيسي زارعپور - رييس مركز توسعهي فنآوري اطلاعات و رسانههاي ديجيتال وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و رييس دومين نمايشگاه رسانههاي ديجيتال - نخستين و بزرگترين حمايت در حوزهي نرمافزار اين است كه قانون كپيرايت در كشور جا بيفتد و قرار است در آيندهاي نزديك، تكثير نرمافزار بدون شناسنامه در كشور ممنوع شود، جاي تعجب و حتي شايد تاسف داشت.
اما برگزاري مسابقهي هك كردن رسانههاي ديجيتال نيز يكي از شگفتيهاي دومين نمايشگاه رسانههاي ديجيتال بود، چراكه براي نخستين بار در فضاي جامعهي اطلاعاتي ايران، هك پايگاهها به طور رسمي به مسابقه گذاشته ميشد.
بر همين اساس ستاد خبري دومين نمايشگاه رسانههاي ديجيتال به نقل از مسوول اطلاعرساني و تبليغات دفتر جهاد جنبش اسلامي فلسطين (حماس) از علاقهمندان دعوت كردهبود در مسابقهي هك پايگاههاي مشهور منتسب به رژيم اشغالگر قدس شركت كنند، ضمن اينكه اين دفتر براي كساني كه تا دهم آبان ماه سال جاري نسبت به هك سايتهاي مزبور اقدام ميكردند، جايزه نقدي هم در نظر گرفته بود.
اما كارشناسان دربارهي برگزاري چنين مسابقاتي معقدند گرچه فعاليتهاي اطلاعرساني حرفهيي و همه جانبهي صهيونيستها و لابيهاي مرتبط با آنها در اينترنت قابل اجتناب نبوده و بعضا اين فعاليتها عليه مباني اسلام و مسلمانان صورت ميگيرد ولي چنين اقداماتي نيز نادرست است.
عليمحمد آقازماني - كارشناس - در اين باره معتقد است: بيشك هكينگ به عنوان يك رفتار ناپسند و تاسفبار در فضاي جامعه اطلاعاتي بين المللي شناخته شده و اين اقدام از سوي هر گروه با هر عقيده، تئوري و هدفي محكوم است.
به گفتهي او انتظار ميرود در نمايشگاه رسانههاي ديجيتال نيز كه به گفتهي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي، قصد دارد به صورت بينالمللي برگزار شده و به حضور شايستهتر رسانههاي ديجيتالي ايران در دنياي وب كمك كند، رويكردهاي حرفهييتري براي توسعهي بسترهاي رسانههاي مالتي مدياي كشور و آموزش، ترغيب و تشويق كاربران به Digital Media در دستور كار قرار بگيرد.
به عقيدهي اين كارشناس همچنين به مسابقه گذاشتن اين كار ناپسند نه تنها فرهنگسازي نادرستي را در كشور ترويج ميكند؛ بلكه نشان دادن ضعف ساختارهاي اطلاعرساني و فني رسانههاي مسلمان در برابر رفتار سازماني رسانههاي غربي باعث شده و اين تصور را در ذهن متصور ميسازد كه بهترين پاسخ، خاموش كردن رسانهي ديگران است.
به گزارش ايسنا شلوغي بخش بازيهاي رايانهيي نسبت به ساير بخشها كه اتفاقا در جلوي در ورودي نمايشگاه نيز قرار گرفته بود از حاشيههاي ديگر دومين نمايشگاه رسانههاي ديجيتال بود.
با وجود آنكه شروع كار نمايشگاه ساعت 9 بود و در اين ساعت دانشآموزان و اغلب دانشجويان كه به گفتهي برگزاركنندگان نمايشگاه جمع قابل توجهي از بازديدكنندگان را تشكيل ميدادند بر سر كلاسهاي درس بودند، اما حدود ساعت 9:30 با وجود آنكه جمع اندكي در نمايشگاه پراكنده بودند، غرفههاي بازيهاي رايانهيي همچنان از بازديدكنندگان فراواني برخوردار بودند، بهگونهاي كه شايد در مجموع بتوان گفت اين نمايشگاه به پاتوقي براي حرفهييها در حوزهي بازيهاي رايانهيي تبديل شدهبود.
كودكان و نوجوانان در بخش بازيهاي رايانهيي كه به دو بخش بازيهاي رايانهيي و بازيهاي سالم تقسيم شده بود شده بود در مدت زماني كوتاه ميتوانستند بازي كنند. البته بازيها خارجي بودند و غير يك بازي با نام لطفعليخان زند كه ظاهرا استقبالي بسياري از آن نشده بود؛ در بخش بازيهاي سالم نيز بازي بوكس مورد استقبال قرار گرفته بود.
البته در اين ميان برگزاري نشستها و كارگاههاي تخصصي با موضوعات متنوع و كاربردي از نقاط قوت نمايشگاه امسال بود كه اكثريت قريب به اتفاق آنها نيز برگزار شد، اين در حالي است كه برگزاري نشستها و كارگاهها در نمايشگاه سال گذشته از نظم خوبي برخوردار نبوده و اغلب آنها نيز برگزار نشد.
سر و صداي فراوان داخل نمايشگاه نيز از جمله مواردي بود كه بساري از آن گله داشتند. اصواتي كه از دستگاههاي پخش غرفههاي مختلف با صداي بلند پخش ميشد، در كنار سروصداي بازديدكنندگان شلوغي بسياري را باعث شدهبود كه به گفتهي برخي بازديدكنندگان حتي به ترك زودتر نمايشگاه براي رهايي از اين سروصدا منجر ميشد.
نكتهي جالب در اين بين برگزاري برخي نشستها در سالن هايشهاي داخل شبستان در ميان آن همه سروصدا بود كه در عمل تقريبا هيچ بازدهي مثبتي براي حاضران در نشستها نداشت.
البته رييس دومين نمايشگاه رسانههاي ديجيتال نيز با اذعان به سروصداي زياد غرفهها در داخل نمايشگاه اينطور گفته بود: در آييننامهي نمايشگاه مشخص شده بود صداي دستگاههاي پخش داخل غرفهها نبايد از دسيبل مشخصي فراتر رود و با كساني كه آن را رعايت نكنند، برخورد ميشود اما به هر حال گاهي صداهاي بلندي از غرفهها پخش ميشد؛ البته تجربهي امسال باعث خواهد شد سال آينده در اينباره فكري اساسي شده و مانند نمايشگاههاي بينالمللي فقط اجازهي استفاده از هدفون به غرفهها داده شود.
مشكلاتي چون قطعي اينترنت، نبود هماهنگي لازم ميان مجري نمايشگاه و غرفهداران از جمله مواردي بود كه برخي شركت كنندگان در نمايشگاه از آن گله داشتند.
كارشناسان در زمينه تاثير اين نمايشگاه و نمايشگاههايي از اين قبيل در رشد و توسعه صنعت نرمافزارهاي چندرسانهيي معتقدند برگزاري اين نمايشگاه در اين راستا تاثيرگذار است و براي رشد اين صنعت بايد از بيشتر از بعد سرگرمي و تفنني از بعد صنعتي به آن نگاه شود و نرمافزارها بايد از كيفيت و استانداردهاي حرفهيي برخوردار و قابل مقايسه با نرمافزارهاي خارجي باشند.
اما در طبقهي دوم سالن نمايشگاه محل بزرگي براي فروش بن كارت وجود داشت كه به فروش بنكارتهاي 10، 20 و 40هزار توماني تخفيف ميپرداخت اما اين كارتها بعضا بلااستفاده بودند چراكه برخي غرفهها فاقد دستگاه كارتخوان بودند.
اين بنكارتهاي تخفيف با پشتيباني بانك پاسارگاد و از طرف وزارت ارشاد به نام شخص صادر ميشوند و قابل شارژ بودند و چند ماه قبل از برگزاري نمايشگاه از طريق اينترنت به طور رايگان به متقاضياني كه ثبتنام كردهاند واگذار شد، اما ساير متقاضيان خريد نيز ميتوانستند با پرداخت مبلغي اين بنكارتها را خريداري كنند و يكي ديگر از انتقادهايي كه به اين بنكارتها شده در وهله اول اطلاعرساني ضعيف آن قبل از برگزاري نمايشگاه بود.
با وجود تمام گلهها، ضعفها و قوتها دومين نمايشگاه ملي رسانههاي ديجيتال در حالي به كارش پايان داد كه به عقيدهي بسياري در مقايسه با سال گذشته از نظم بهتري برخوردار بود، گرچه مطمئنا ميتوانست و ميتواند بهتر از اين باشد.
٠٩:١١ ١٣/٠٨/١٣٨٧