گامي نو در تشخيص سرطان سينه/
دستگاه غده ياب لامسهيي در كشور طراحي و ساخته شد
با تلاش پژوهشگران مهندسي پزشكي كشورمان، دستگاه غدهياب لامسهيي براي تشخيص وجود جسم خارجي داخل بافت بيولوژيك به منظور تشخيص تومورهاي سرطاني بافت پستان طراحي و ساخته شد.
سيد محسن حسيني، دانشآموخته كارشناسي ارشد مهندسي پزشكي دانشگاه صنعتي اميركبير و برگزيده چهاردهمين جشنواره تحقيقات علوم پزشكي رازي در گفتوگو با خبرنگار«پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با بيان اينكه اين پروژه طرحي بين رشتهيي در حوزه پزشكي و مهندسي بوده است، اظهار كرد: از دوران كارشناسي ارشد بر روي شبيهسازي حس لامسه يي براي كاربرد هاي پزشكي و جراحي كار مي كردم و هدف از انجام اين پروژه ساخت وسيلهاي بود كه بتواند غدد زير پوستي را كه در برخي نواحي بدن مانند بافت سينه رشد ميكنند، بدون هيچگونه آسيب رساني به بدن تشخيص دهد.
وي، سهولت استفاده از اين وسيله و عدم نياز به مراجعه به پزشك براي انجام معاينات ابتدايي را از مزاياي ديگر اين وسيله دانست و در مورد مراحل انجام پروژه گفت: در اين پروژه با توجه به حس لامسه و الگوبرداري از معاينات دستي پزشك ابتدا مساله را به كمك نرم افزارهاي المان محدود شبيه سازي و پاسخ بافت را نسبت به تغييرات پارامترهاي مؤثر از قبيل اندازه و عمق غده بررسي كرديم و در مرحله بعد با اضافه كردن يك حسگر به مدل ابتدايي، به شبيه سازي عملكرد آن براي تشخيص غده پرداختيم در انتها با توجه به نتايج تئوري دستگاه غده ياب لامسهيي را ساخته و مورد آزمايش قرار داديم.
حسيني ادامه داد: كاربرد عمده در نظر گرفته شده براي اين سيستم انجام معاينات فيزيكي است كه در حال حاضر توسط جراحان براي تشخيص وجود يا عدم وجود توده هاي سرطاني پستان در مراجعان مشكوك به بيماري انجام ميدهند. اين دستگاه اين معاينات را شبيه سازي كرده و كار پزشك را انجام ميدهد.
اين پژوهشگر كه داراي چهار مقاله چاپ شده در مجلات ISI است، افزود: آزمايشهاي لازم بر روي مدلهايي از جنس نوعي ژل پارافيني انجام شد و همچنين براي شبيه سازي غدد سرطاني از يكسري توپكهاي ساده و انواع تيله استفاده كرديم.
وي در گفتوگو با ايسنا افزود: غده ياب لامسهيي ساخته شده از سه بخش اصلي جستوجوگر، پردازشگرو نمايشگر تشكيل شده است كه در آن جستوجوگر الكترونيكي ساده شامل يك ميكروكنترلر است. اطلاعات حسگر فشار به وسيله يك سيم رابط به اين مدار منتقل شده و اطلاعات پردازش شده در صفحه نمايش رايانه نشان داده ميشود.
برگزيده برترچهاردهمين جشنواره رازي ادامه داد: براي نمايش اطلاعات از تواناييهاي سه نرم افزار LABVIEW و EXCEL -MATLAB استفاده شده است و نتايج به كمك نرم افزار EXCEL نشان داده ميشود.همچنين اين دستگاه به راحتي قابل حمل بوده و مي تواند در مطب پزشك يا جراح قرار گرفته و بيمار را مورد معاينه قرار دهد.
مجري طرح تصريح كرد: در مراحل بعدي اين دستگاه را به يك ربات متصل ميكنيم تا معاينات دقيقتر انجام شود.البته با توسعه دستگاه براي قابليت حضور در مطب پزشك در بيمارستان بقيه الله (عج) نمايشگر بر روي دستگاه نصب شد تا احتياجي به رايانه هم نباشد.
حسيني با اشاره به اين كه عمده تحقيقات اين طرح در آزمايشگاه حس لامسه مصنوعي و جراحي رباتيك دانشكده مهندسي پزشكي دانشگاه صنعتي امير كبير با راهنمايي دكتر سيامك نجاريان انجام شده است درباره مراحل بعدي پروژه اظهار كرد: در مراحل بعد در نظر داريم اين پروژه را براي استفاده عمومي تكميل كنيم و براي توليد انبوه دستگاه به منظور استفاده در مراكز تشخيص پزشكي كشور در حال مذاكره با چند شركت هستيم.
١٦:١٩ ٢٠/٠٩/١٣٨٧