نارضايتي دانشجويان دانشگاه فردوسي عليرغم ارتقا سيستم تغذيه؛
مسوول امورتغذيه دانشگاه خبرداد:
الكترونيكي شدن خريد ژتون و جداسازي مواد اوليه آشپزخانهها
در حاليکه امسال شاهد ارتقاي سيستم تغذيه غذاخوريهاي دانشگاه فردوسي و مکانيزه شدن آن بوديم اما به نظر ميرسد که دانشجويان به ويژه دانشجويان خوابگاهي چندان از وضع تغذيه در دانشگاه رضايت ندارند.
منطقه خراسان، با افزايش ظرفيت کمي ورود دانشجويان به دانشگاه فردوسي مشهد، نسبت به کيفيت ارائه برخي خدمات دانشگاه از قبيل غذاخوريها، كمبودهايي ديده مي شود تا جائيکه غذاخوري جوابگوي ظرفيت دانشجويان متقاضي نميباشد.
در اين راستا در سال جاري دو غذاخوري «ميلاد» و «مهر» به جمع غذاخوريهاي دانشگاه فردوسي با نامهاي «فجر»، «پرديس»، «ياس» و «خوابگاه بقا» اضافه شد تا تعداد غذاخوريها در سطح اين دانشگاه به 6 سلف سرويس برسد اما باز هم دانشجويان با مشكل مواجهاند.
آخوندي، دانشجوي ترم 5 که ساکن خوابگاه ميباشد در گفتوگو با ايسنا ميگويد: از ابتداي ترم، سلف پرديس دانشگاه براي صرف ناهار به اندازهاي شلوغ و پر ازدحام است که صندلي براي نشستن و غذا خوردن به زحمت پيدا ميشود.
وي ميافزايد: تعداد دانشجويان به يکباره به قدري زياد شده است که حتي مسوولين سلف هم نميتوانند به درستي سرويسدهي كنند در حالي که در سال گذشته تا حدي نيازهاي دانشجويان برآورده ميشد.
اين دانشجوي خوابگاهي با بيان اينکه مشکل غذا و مخصوصا ناهار براي خوابگاهيان صدچندان است، ميگويد: دانشجويان غيرخوابگاهي هم به دليل بودن در دانشگاه و کلاس داشتن، ناهار رزرو ميکنند براي همين مراجعه کنندگان به سلف سرويس در نوبت ظهر نسبت به شب بسيار زيادتر است و با وجود اينکه دو غذاخوري به دانشگاه فردوسي اضافه شده است اما باز هم سلف شلوغ است.
يك دانشجوي ترم 3 دانشگاه فردوسي ميگويد: از مسوولان تقاضا مي کنم که وقتي ميبينند خدمات دانشگاه ظرفيت پاسخگويي به دانشجو را ندارد، تعداد ورودي دانشجويان به دانشگاه را افزايش ندهند چراکه کيفيت و کميت بايد باهم افزايش يابد.
وي با تاکيد ميگويد: معمولا اول بايد کيفيت افزوده شود و بعد از آن به فکر افزايش کميت افتاد با اين وجود دانشگاه اول کميت را افزايش ميدهد و وقتي با مشکل در خدماترساني مواجه شد، به فکر افزايش کيفيت ميافتد که اين امر موجب نارضايتي دانشجويان ميشود.
مسوول امور تغذيه دانشگاه فردوسي:
دانشگاه فردوسي در امر تغذيه از ديگر دانشگاههاي کشور برتر است
با اين حال مهندس امير سالاري، مسوول امور تغذيه دانشگاه فردوسي در گفت و گو با خبرنگار صنفي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه خراسان از تغييرات و پيشرفتهاي اخير اين ارگان خبر داد.
وي با بيان اينکه دانشگاه فردوسي در امر تغذيه از ديگر دانشگاههاي کشور برتر است، به ذکر تغييرات انجام شده از ترم جاري در سيستم تغذيه و غذاخوري دانشگاه پرداخت و گفت: ارايه سيستم مکانيزه فروش ژتون به صورت روش کارتخوان از سال جاري ارتقا يافته است به طوريکه ژتون کاغذي ديگر عرضه نميشود و دانشجو با دو بار کشيدن کارت خود از اعتبار آن براي خريد ژتون مهمان استفاده ميکند که 700 تومان به ازاي هر مهمان از کارت دانشجو کسر ميشود.
مسوول امور تغذيه دانشگاه فردوسي ادامه داد: در دانشگاه فردوسي با استقرار سيستم «وب کيوسک» در فاز اول در غذاخوريها و در فاز دوم در دانشکدهها و خوابگاهها، دانشجويان ديگر نيازي به خريد ژتون از ژتون فروشي ندارند و به صورت الکترونيکي ميتوانند نسبت به خريد و رزرو غذا اقدام نموده و يا اعتبار کارت خود را افزايش دهند.
وي با بيان اينکه با نصب مانيتورهايي در صفهاي توزيع غذا، تمام اطلاعات فرد با کشيدن کارت دانشجويي بر روي مانيتور ظاهر ميشود، افزود: در سال جاري قيمت غذا افزايش 150 ريالي داشته است و غذا با قيمت 175 تومان توزيع ميشود.
خريد و انتخاب غذا از طريقSMS
مهندس سالاري همچنين از خريد و انتخاب غذا از طريق سرويس پيام کوتاه (SMS) تلفن همراه خبر داد و گفت: دانشجويان با نصب سيستم جديد ميتوانند از طريق تلفن همراه اعتبار خود را چک کرده و خريد ژتون نمايند.
وي تصريح کرد: دانشجو به محض واريز پول ميتواند در تمام غذاخوريهاي دانشگاه رزرو غذا انجام دهد درحاليکه در گذشته پس از 24 ساعت از واريز پول امکان استفاده از کارت وجود داشت.
مسوول امور تغذيه دانشگاه فردوسي در خصوص راهاندازي «غذاخوري مهر» جنب خوابگاه پرديس 5 دانشگاه فردوسي نيز گفت: اين غذاخوري با حضور مسوولين دانشگاه و دانشجويان افتتاح شد و دانشجويان ساکن خوابگاه پرديس 5 که به علت دوري از سلف به سختي ميتوانستند غذا تهيه کنند، با راهاندازي غذاخوري «مهر» در جنب اين خوابگاه مشکلشان حل شده است.
اجراي «طرح GMP» توسط اداره تغذيه دانشگاه فردوسي
مهندس سالاري با بيان اينكه تغيير و بهينهسازي در سيستم آشپزخانهها از ديگر تغييرات و پيشرفتهاي اخير در غذاخوريهاي دانشگاه فردوسي مي باشد، گفت: طرح GMP به عنوان طرح برتر دانشگاههاي کشور شناخته شد كه مجري و مسوول اين طرح پيشنهادي اداره تغذيه دانشگاه فردوسي ميباشد.
وي ادامه داد: بر طبق اين طرح کليه نقاط خطر زا و بحراني اعم از وسايل بهداشتي، آلودگيهاي فيزيکي و شيميايي شناسايي شده و حذف ميشوند که بدين وسيله چرخه کار در آشپزخانهها بهبود مييابد. در اين راستا اين سيستم براي اولين بار در غذاخوري فجر دانشگاه فردوسي اجرا شد. در نتيجه 80 درصد به فضاي طبخ آشپزخانه اضافه شد و مجهز به 20 اجاق گاز ديگر شد.
وي با بيان اينكه علاوه بر توسعه فضاي آشپزخانهها، تغييراتي در روند جداسازي مواد اوليه و نگهداري بهداشتي گوشت و ميوه و سبزي نيز انجام شده است، گفت: در اين رابطه سرويس آمادهسازي، گوشت و ميوه و سبزي را از هم جدا کرده و هر کدام در اتاقهاي مجزا به صورت استريل و بهداشتي آماده شده و نگهداري مي شوند و سپس وارد فضاي آشپزخانه خواهد شد؛ همچنين 2 سردخانه جديد احداث شده است تا گوشت در فضاي آشپزخانه نماند و در کل ظرفيت سردخانهها 2 برابر و نيم افزايش يافته است.
مسوول امور تغذيه دانشگاه فردوسي گفت: دانشگاه فردوسي مشهد 8 سال است که داراي آزمايشگاه کنترل کيفيت ميباشد که در هيچ يک از دانشگاه هاي کشور موجود نيست و ما در اين خصوص اولين در ايران هستم.
وي از ارايه طرحي از طرف اداره تغذيه دانشگاه فردوسي به وزارت علوم خبر داد و افزود: بر طبق اين طرح که يکي از پايهايترين طرحها مي باشد، دانشگاه فردوسي به عنوان پايگاه تحقيقات تغذيه کشور در رابطه با غذا و فرآيندهاي طبخ و توزيع و فرمولاسيون غذا شناخته ميشود و به صورت علمي مطالعات و آزمايشهايي بر روي غذا و سيستمهاي توزيع و طبخ و فرمولاسيون انجام ميشود كه نتايج آن از طريق وزارتخانه جهت بهرهبرداري به دانشگاههاي ديگر ابلاغ شود.
بيش از 60 نوع غذا در منوي اداره تغذيه دانشگاه فردوسي وجود دارد
مهندس سالاري اضافه کرد: هم اکنون 62 نوع غذا در منوي اداره تغذيه دانشگاه فردوسي وجود دارد که طبق نظرسنجي از دانشجويان انتخاب ميشود.
وي در رابطه با چگونگي انتخاب غذاي جديد، افزود: هدف از طبخ غذا، ارائه غذاهاي اصلي و بومي شهرهاي مختلف ايران ميباشد ولي به هر حال مقوله غذا، مقولهاي کاملا سليقهاي بوده و هر فرهنگ و منطقهاي ذائقه غذايي متفاوتي دارد و ما گاهي با اعتراض و يا استقبال نسبت به غذاهاي جديد مواجه هستيم.
وي افزود: در اين راستا شورايي به عنوان شوراي تغذيه در دانشگاه مشغول به کار است که رييس دانشگاه به عنوان رييس شورا، رييس اداره امور تغذيه به عنوان دبير شورا، معاونت دانشجويي فرهنگي، اعضاي هيات علمي، رييس حراست و مدير امور دانشجويي از اعضاي اين شورا هستند که نشان دهنده اهميت موضوع تغذيه در دانشگاه است.
به هر حال با ايدهآلها فاصله داريم
به گزارش ايسنا، مهندس سالاري همچنين در خصوص مشکلات و عدم رضايت گاه به گاه دانشجويان از کيفيت غذاها و کم بودن گوشت غذا يا بي كيفيتي آن، گفت: به هر حال ما با ايدهآلها فاصله داريم و اين فاصله منطقي است ولي اگر بخواهيم دانشگاه فردوسي را با دانشگاههاي ديگر بسنجيم، کيفيت غذاهاي دانشگاه فردوسي به مراتب بهتر از آنهاست.
وي تصريح کرد: با اين حال در بحث تغذيه با مشکلاتي مواجه هستيم از قبيل اينکه مواد اوليهاي که دولت در اختيار دانشگاه ميگذارد، اغلب از کيفيت پاييني برخوردار است و واضح است که با داشتن مواد اوليه کم کيفيت نبايد انتظار غذاي عالي را داشت.
مسوول امور تغذيه دانشگاه فردوسي گفت: همچنين مشکلاتي از قبيل جابهجايي غذا در بين زمان پخت و توزيع وجود دارد و توزيع غذاي پخت شده از نفر اول تا نفر آخر از کيفيت غذا ميکاهد ولي باز هم ما عقيده داريم هر مشکلي راه حلي دارد و پيگير رفع اين مشکلات نيز هستيم.
هر سال بين 18 تا 20 درصد افزايش قيمت غذا داشتهايم
مهندس سالاري با بيان اينکه هر ساله طبق مصوبه شوراي معاونين دانشجويي، وزارتخانه و شوراي رفاه که متولي امور تغذيه است نرخ غذا تعيين ميشود، گفت: با توجه به نرخ تورم و هزينههاي مستقيم و غيرمستقيم غذا فرمولي براي محاسبه قيمت آن وجود دارد که روندي منطقي را پيش ميگيرد.
وي افزود: معمولا در هر سال بين 18 تا 20 درصد افزايش قيمت داشتهايم؛ امسال نيز با توجه به تورم که تقريبا 25 درصد بوده است، بايد قيمت غذا حدود 195 تومان ميشد ولي امسال تنها 15 تومان به آن افزوده شده يعني کمتر از 10 درصد افزايش قيمت داشتهايم که اين افزايش نسبت به سالهاي پيش، کمتر است.
يکي از مشکلات اداره تغذيه عدم اطلاعرساني است
تغييرات در منوي غذا به نفع خود دانشجو است
وي يکي از مشکلات اداره تغذيه دانشگاه فردوسي را عدم اطلاع رساني مناسب دانست و گفت: در پي اين عدم اطلاعرساني، دانشجويان از امکانات جديد مطلع نميشوند و نظرات خود را به ما منتقل نميکنند و اعلام نارضايتي مي كنند.
مسوول امور تغذيه دانشگاه فردوسي در خاتمه خاطرنشان كرد: ما بيشتر درگير استانداردسازي و سالمسازي غذاها هستيم و دانشجويان بايد بدانند که تغييرات در منوي غذا به نفع خود آنها ميباشد
١٦:٠٨ ٢٣/٠٩/١٣٨٧