در راستاي شناسايي سرطانهاي شايع با حسگرهاي نانو
محققان ايراني موفق ساخت يك «نانوبيوسنسور» جديد شدند
پژوهشگران دانشگاه تربيت مدرس موفق به ساخت نانوبيوسنسورهايي شدهاند كه ميتواند روشي نوين براي شناسايي تغييرات ساختاري DNA تحت شرايط مختلف و در اثر عوامل سرطانزا، ترکيبات دارويي و غيره بوده و تلاش ميشود تا در آينده با طراحي سنسورهاي جديد بتوان در جهت تشخيص سرطانهاي شايع گامهاي موثري برداشت.
دكتر مير فضل الله موسوي، استاد شيمي دانشگاه تربيت مدرس و نايب رييس انجمن نانو فنآوري ايران كه هدايت اين تحقيقات را برعهده داشته است، با اعلام اين مطلب گفت: اين گروه تحقيقاتي از سال 71 در زمينه طراحي و ساخت سنسورها فعاليت ميكند. در طراحي و ساخت جديدترين سنسورها از تلفيق توانمنديهاي فنآوري نانو و زيستفنآوري استفاده شده است که همکاري دکتر بطحائي، دانشيار بيوشيمي گروه بيوشيمي باليني دانشگاه سهم به سزايي در پيشبرد اهداف طرح داشته است.
وي افزود: طراحي و ساخت اين DNA- نانوبيوسنسور که براي تعيين مقدار «اسپرميدين»، به صورت انتخابي عمل ميكند، بخشي از رساله دکتر خديجه قنبري بوده است.
دكتر موسوي با بيان اينكه مقاله مربوط به اين دستاورد در مجله «Biosensors & Bioelectronics» كه با ضريب تأثير بالاي 5، جزو 500 مجله علمي اول دنيا و داراي رتبه اول در شاخه خود ميباشد، منتشر شده است، خاطرنشان كرد: ما در طراحي سنسورها به دنبال اهداف تشخيصي بودهايم. تشخيص به موقع برخي از بيماريها از طريق تعيين غلظت بعضي ترکيبات مهم بيولوژيک امکان پذير است.
وي افزود: از جمله اين بيماريها ميتوان از سرطان نام برد که طراحي و ساخت سنسورهاي مناسب براي تشخيص انواع آن از مهمترين اهداف اين گروه تحقيقاتي به شمار ميرود و اين قبيل تحقيقات گامي در جهت رسيدن يه اين هدف كلان است.
استاد شيمي دانشگاه تربيت مدرس با تاكيد بر اهميت اين موفقيت در دستيابي به فنآوري ساخت بيوسنسورهاي تشخيصي با ساختار نانو به ايسنا گفت: با ساخت اين سنسورها علاوه بر دستيابي به دانش فني ساخت تركيبات نانوساختار با قابليتهاي تشخيصي، زمينه بررسي رفتار مواد بيولوژيك مانند DNA براي گروه مهيا شده تا با سوق دادن پژوهشها به اين حوزه در نهايت به اهداف بلندتري در زمينه شناسايي سرطانهاي شايع با حسگرهاي نانو دست پيدا كنيم.
١٦:٠٦ ٣٠/٠٩/١٣٨٧