با ابداع تكنيكي نوين
دانشجوي ايراني دانشگاه MIT امكان تعيين دقيقتر ذخاير نفتي زيرزميني را فراهم كرد
دانشجوي ايراني دانشگاه MIT موفق به ابداع فنآوري نويني براي تعيين محل دقيق ذخاير زيرزميني نفت شد.
به گزارش سرويس «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اين فنآوري جديد ميتواند نقشه دقيقي از ذخاير نفتي زيرزميني تهيه كند كه با اين كار عمليات حمل و نقل پس از استخراج به ميزان قابل ملاحظهاي تسهيل ميشود.
اين فنآوري از تكنيك تصويربرداري ديجيتالي فشرده JPEG براي خلق نقشههاي واقعي و فراگير از منابع زيرزميني نفتي استفاده ميكند.
در اين سيستم از اندازهگيريهاي چاههاي نفتي پراكنده استفاده ميشود.
دكتر بهنام جعفر پور ــ محقق دانشگاه MIT ــ كه به تازگي از اين دانشگاه فارغالتحصيل شده و هم اكنون به عنوان استاديار مهندسي نفت در دانشگاه A&M تگزاس مشغول به فعاليت است، ابراز اميدواري كرد كه با با بهرهگيري از اين تكنيك ابداعي و انجام پيشبينيهاي بهتر در نهايت امكان انجام عمليات كارآمدتر و مفيدتر استخراج نفت و استحصال بيشتر نفت ميسر شود.
استخراج نفت عملياتي پر هزينه و نسبتا كم بارده است به طوري كه گاهي اوقات واقعا ميتوان حتي كمتر از يك سوم ذخاير كشف شده در زيرزمين را از طريق پمپاژ، احيا كرد؛ بنابراين مهندسان روي تكنيكهاي احياي پيشرفته مانند جاري كردن آب براي به حركت انداختن نفت تكيه ميكنند. براي هدايت اين پروسه محققان از پيشبينيهاي لحظهاي درباره متغيرهاي زير سطح زمين از جمله تراكم نفت و فشار استفاده ميكنند، اما اين پروسهها عملا با چشم بسته انجام ميشوند.
به گزارش ايسنا، جعفرپور كه زيرنظر دكتر دنيس مك لافلين ــ استاد مديريت منابع آبي دانشگاه MIT اين تحقيقات را انجام داده است، خاطرنشان كرد: در يك منبع نفت معمولي، ميليونها پيكسل مورد نياز است تا به طور مناسبي مسيرهاي پيچيده زير سطحي كه نفت را به سوي چاهها هدايت ميكنند، تشريح شوند. متاسفانه سيستمهاي فعلي براي اين كار دقيق محدود هستند، اما روشي كه ما ابداع كردهايم اطلاعات بيشتري را نسبت به تكنيكهاي قبلي به مهندسان ارائه ميكند تا بتوانند مسيرهاي مزبور را بسيار دقيقتر پيشبيني كرده و نفت را به جانب اين مسيرها كه استخراج آنها آسانتر است، هدايت نمايند.
وي خاطر نشان كرد: قدم بعدي ما كه هم اكنون در حال پيشبرد است، آزمايش ايده جديد در ذخاير واقعي نفتي و ارزيابي تاثير آن روي احياي نفت در تاسيسات واقعي ميدانهاي نفتي است.
شرح اين تحقق در مجله «انجمن مهندسي نفت» منتشر شده است.
١٤:٣٢ ١٤/١١/١٣٨٧