محققان ايراني موفق به ابداع روش جديد توليد انبوه نانوذرات فلزي شدند
پژوهشگران دانشگاه صنعتي اصفهان موفق به توسعه يک روش نوين جهت توليد انبوه نانوذرات فلزي خالص شدند.
به گزارش سرويس فنآوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در اين روش از فنآوري ذوب تعليقي الکترومغناطيسي همراه با فرايند چگالش بخار استفاده شده و لذا تحت عنوان «چگالش بخار تعليق الکترومغناطيسي» (Electromagnetic Levitational Gas Condensation) نامگذاري شده است.
در اين روش (ELGC) نمونه فلزي در ميدان مغناطيسي يک کويل القائي متصل به منبع تغذيه فرکانس راديويي به طور معلق درآمده و به تدريج ذوب و بخار ميشود؛ سپس بخارات گازي توسط جريان گاز خنثي چگالش يافته و در محفظه نگهدارنده ذخيره ميشوند.
از مزاياي اصلي اين روش در مقايسه با ساير روشهاي توليد نانوذرات فلزي ميتوان به قابليت توليد نانوذرات بسيار خالص با سرعت توليد بالا (از حدود چند گرم در ساعت تا چند صد گرم در ساعت بسته به نوع فلز) اشاره كرد.
به کمک روش ELGC تاکنون نانوذرات فلزاتي نظير آلومينيم، مس، روي و آهن با موفقيت توليد شدهاند.
نانوذرات توليدي به شکل کاملاً کروي و با توزيع اندازه ذرات باريک ميباشند. روش ارائه شده به سادگي براي توليد صنعتي نانوذرات فلزات و آلياژها، ترکيبات بين فلزي و نيز اکسيدها قابل کاربرد ميباشد.
اين پژوهش با حمايت مالي مؤسسه آموزشيتحقيقاتي صنايع دفاعي در چارچوب يک پروژه صنعتي با مديريت دکتر احمد کرمانپور و مشاوره دکتر محمد حسن عباسي (اعضاي هيات علمي دانشکده مهندسي مواد دانشگاه صنعتي اصفهان) و همکاري کامران صائبي انجام شده و بخشهايي از آن در قالب پروژههاي دانشجويان دانشکده از جمله مجيد وقايعنگار، بهنام نکوئي، حسن قاسمي، محمدرضا دادفر، محسن اشراقي، احسان قاسمعلي، سامان سالميزاده و ديگران تکميل شده است.
به گزارش ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، اين طرح در اداره کل ثبت شرکتها و مالکيت صنعتي به شماره 49981 به ثبت رسيده و برخي از جزئيات آن براي توليد نانوذرات آهن در مجله Materials Letters (جلد 63، شماره 5، صفحات 577-575، سال 2009) منتشر شده است.
١٦:٠١ ٠٤/١٢/١٣٨٧