مجري طرح در گفتوگو با ايسنا تشريح كرد:
موفقيت پژوهشگران ايراني در پرورش سريع قارچ با استفاده از صاعقه مصنوعي
پژوهشگران دانشكده مهندسي برق دانشگاه صنعتي اميركبير موفق به پرورش سريع قارچ با استفاده از صاعقه مصنوعي شدند.
حسنجان حسين لقب، دانشآموخته دانشگاه صنعتي اميركبير و مجري طرح در گفتوگو با خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، هدف از اجراي اين پروژه را ايجاد اشتغال در روستاها و جلوگيري از مهاجرت به شهرها خواند و عدم نياز به زمين هاي مستعد كشاورزي، قابل اجرا بودن آن حتي در جاهايي كه نياز به نور كافي ندارند، مواد اوليه فراوان و ارزان و قابل دسترسي، زود بازده بودن و برگشت سريع سرمايه را از ويژگيهاي اين طرح عنوان كرد.
وي با اشاره به اهميت فزاينده كشاورزي و تامين ارزان غذاي مناسب گفت: اگربخواهيم براي سال هاي آينده مثلا 2025 كه غذا به عنوان يك سلاح شناخته ميشود، حرفي براي گفتن داشته باشيم بايد زودتر شروع كنيم و همين انگيزهاي شد كه به فكر افزايش بازده توليد قارچ با استفاده از تكنيكهاي جديد بيفتم.
حسين لقب خاطرنشان كرد: براي پرورش قارچ در اين شيوه از سامانههاي UV، رطوبت ساز، اولتراسونيك، حرارتي، هواساز، مولد اوزن، مكش و مولد صاعقه استفاده شده است.
وي گفت: از طريق سيستم UV آلودگي ميكروبي از بين ميرود كه با استفاده از اين سامانه و ورود ميكروبها و باكتريهاي ضعيف شده از طريق UV به بدن از طريق مصرف اين قارچها ميتوان كارايي سيستم ايمني بدن را افزايش داد. علاوه بر آن حشرات نيز در اثر برخورد UV عقيم شده و از تكثير آنها جلوگيري ميشود.
حسين لقب با اشاره به اين كه در حال حاضر از اشعه ماوراء بنفش براي مقابله با حشرات استفاده ميشود، خاطرنشان كرد: همچنين با به كارگيري صاعقه توانستيم دستگاهي را بسازيم كه با انرژي كم تر اين كارها را انجام دهد، يعني مصرف انرژي الكتريكي خيلي كم شده و علاوه بر اين تركيبات گازهايي كه در هوا به عنوان آلاينده هستند با به كارگيري صاعقه تبديل به تركيبات مفيد شده و به بستر قارچ فرستاده ميشود در نتيجه مولكولهاي تركيباتي كه در آنجا قرار دارند شكسته شده و به راحتي جذب قارچ ميشوند.
وي تصريح كرد: از آنجايي كه قارچ براي تقويت خود نمي تواند عمليات فتوستنز را انجام دهد و كلروفيل هم ندارد واز تجزيه مواد گياهي استفاده مي كند، اين روش امكانات بهتري را در اختيار آن قرار ميدهد، يعني مواد غذايي نيتروژني و كربني بيشتري در اختيارش قرار ميدهد و باعث ميشود كه رشد خيلي سريعتر شود به همين دليل هم هست كه حتي پايههاي قارچ هم سفت نشده يعني در واقع پير نشده اند كه بخواهند سفت شوند، فقط در آن زمان محدود توانستند سريعتر رشد كرده و ارزش خوراكيشان هم بهتر شده است.
وي در ادامه در خصوص نقش دستگاه رطوبت ساز اظهار داشت: از طريق دستگاه رطوبت ساز علاوه بر تامين رطوبت ميتوان دماي فضاي مورد نظر را تا حدود زيادي كنترل كرد كه اين خود سهم زيادي در كاهش هزينههاي سوخت دارد.
حسين لقب يكي از عمدهترين مزيتهاي اين طرح را عدم نياز به سمپاشي عنوان كرد و افزود: به اين ترتيب ميتوان پرورش قارچ را در منازل، مكانهاي متروكه و حتي زيرزمينها و صخرههاي كوهها هم كه در اصل از نظر عايق حرارتي بهترين مكان به شمار مي رود انجام داد.
وي عنوان كرد: از آب نيز چندين مورد استفاده و بهرهبرداري شده، يكي براي تامين رطوبت و درجايي كه به تركيبات هيدروژن و اكسيژن زيادي احتياج داريم زيرا آب يك مولكول قطبي است و نقش مهمي در واكنشهاي شيميايي دارد و ديگر آنكه تعادل حرارتي دارد چون آب ظرفيت گرمايي ويژه بالايي دارد و از طريق آب ميتوان دماي محيط را كنترل كرد، چون رطوبت را ميتوانيم به اندازه معين تعيين كنيم و نيز حرارت را از طريق آب به محيط منتقل كرده و يا حرارت زياد را از محيط بگيريم.
مجري طرح افزود: به منظور كاهش مصرف سوخت از طريق سامانه حرارتي دماي مورد نياز در محوطه پرورش قارچ ايجاد ميشود؛ لذا ديگر نيازي به تاسيسات گرانقيمت نيست و ميتوان آن را حتي در منازل مسكوني به راحتي با هزينه كم به اجرا در آورد.
به گفته وي سامانه هواساز هواي مورد نياز را با درصدي رطوبت حدود 44 درصد وارد محوطه ميكند و از اين طريق اكسيژن مورد نياز تامين ميشود.
حسين لقب در گفتوگو با ايسنا خاطرنشان كرد: از طريق اين سامانه مكش گازهاي سمي ايجاد شده به طور خودكار از محوطه خارج ميشود، زيرا وجود گازهاي سمي در محوطه باعث از بين رفتن قارچ ميشود.
وي از ديگر ويژگيهاي اين پروژه را كاهش مصرف انرژي الكتريكي، مصرف بهينه آب، عدم نياز به سمپاشي و عدم دستكاري ژنتيكي بر شمرد و گفت: با اين روش قارچهايي به وزن 450 گرم پرورش مييابد.
٠٩:٣٨ ١٢/١٢/١٣٨٧