رييس بخش تحقيقات ژنتيك و بانك ژن گياهي ملي ايران خبر داد:
دستيابي به تفكيك فني عقيم سازي و هيبريداسيون يونجههاي يك ساله
رييس بخش تحقيقات ژنتيك و بانك ژن گياهي ملي ايران از دستيابي به تفكيك فني عقيم سازي و انجام هيبريداسيون يونجههاي يك ساله خبر داد.
دكتر جواد مظفري در گفتوگو با خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در زمينه ارزيابي منابع ژنتيكي و فعاليت هاي پيش اصلاحي گفت: به منظور بهرهبرداري از ظرفيت ژنتيكي و ژن هاي ارزشمند خويشاوندان وحشي گياهان زراعي و باغي، ارزيابي تخصصي منابع ژنتيكي به ميزان قابل توجهي در بخش توسعه يافته است. اين فعاليت در مقابله با تنش هاي محيطي روزافزون كه موجب نوسانات شديد مي شود اهميت زيادي دارد.
وي خاطر نشان كرد: به دنبال خشكسالي هاي اخير ارقام بومي كشور كه داراي سازگاري بالاتري هستند مورد توجه بيشتري قرارگرفتند و همكاري هاي بخش هاي مختلف تحقيقاتي با بانك ژن گياهي ملي ايران شدت بيشتري پيدا كرد به طوري كه يك رقم جديد گلرنگ از اين منابع ژنتيكي بومي با نام رقم گلدشت معرفي شد.
او افزود: علاوه بر اين چندين رقم گندم براي شرايط ديم و ارقام علوفه نيز در مسير معرفي قرار گرفته اند.
مظفري گفت: تلاقي بين گونههاي يونجه يكساله و بودجه زراعي چند ساله يكي از فعاليت هاي ويژه بخش بوده كه نتايج جالبي توجهي را به دنبال داشته است و يكي از مهمترين نتايج اين طرح دستيابي به تفكيك فني عقيمسازي و انجام هيبريداسيون در يونجه هاي يكساله بويژه در تلاقي هاي بين گونهاي است.
وي با اشاره به اين كه تكنيك ساده نشانگر مولكولي RAPD براي تشخيص تلاقي هاي بين گونه اي با موفقيت به كارگرفته شده است اظهار كرد: در سال گذشته موسسه تحقيقات اصلاح بذر و نهال تصويب كرد كه منابع ژنتيكي انتخابي از ارزيابي هاي تخصصي بانك ژن بايستي توسط بخش هاي اصلاحي موسسه همانند ژرم پلاسم دريافت شده از موسسات CGIAR وارد برنامه اصلاحي هر محصول شود.
رييس بخش تحقيقات ژنتيك و بانك ژن گياهي ملي ايران تصريح كرد: ارزيابي صفات اگرومورفولوژيكي گونه هاي خويشاوند وحشي شبدر و يونجه، اسپرس و گونههاي فراموش شده مانند ارزن پتانسيل هاي قابل توجهي در اين گونهها براي توليد علوفه كافي، با كيفيت و در فصل نشان داد. هم اكنون طرح هاي مشترك مطالعاتي براي استفاده از اين مواد در تهيه ارقام در بخش هاي غلات، علوفه و دانه هاي روغني و موسسه تحقيقات ديم در حال اجرا است.
مظفري در ادامه گفت: در ارزيابي هاي تخصصي مقدماتي سال 87-86 تعداد قابل توجهي از نمونه هاي اميدبخش شناسايي شده و براي ارزيابي هاي دقيق تر با همكاري به نژاد گران و متخصصان رشته هاي مختلف در ارزيابي هاي پيشرفته وارد شدند.
وي خاطر نشان كرد: با اجراي طرح هاي آماري تكراردار مزرعهيي، گلخانهيي و آزمايشگاهي افق جديدي در دستيابي و استفاده از منابع ژنتيكي ارزشمند ايجاد شده است و اين حركت به تهيه مواد ژنتيكي پيش اصلاحي به منظور استفاده سريع تر از ژن هاي ارزشمند زراعي براي ايجاد ارقام جديد سرعت و گسترش بيشتري خواهد بخشيد.
او در پايان افزود: دستيابي به منابع ژنتيكي مقاومت به تنشهاي خشكي و شوري در گندم، جو، نخود، عدس و كنجد براي توليد ارقام متحمل به خشكي و شوري بسيار راهگشا خواهد بود.
٠٩:٣٨ ١٢/١٢/١٣٨٧