موفقيت پژوهشگران دانشگاه تربيت مدرس در راستاي درمان موثرتر تومورهاي سرطاني
محققان علوم بيوتكنولوژي پزشكي دانشگاه تربيت مدرس با در نظر گرفتن خصوصيات منحصر به فرد VHH و براي حل مشكل ايمنيزايي رسپتورهاي كايمريك در درمان سرطان، VHH را جايگزين scFv كردند.
به گزارش سرويس پاياننامه خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، سيد حميد آقايي بختياري، دانشآموخته كارشناسي ارشد بيوتكنولوژي پزشكي دانشگاه تربيت مدرس و مجري طرح با بيان اين كه سرطان به عنوان يكي از معضلات زندگي امروز بشر، ساليانه ميليونها را به كام مرگ برده و ميلياردها دلار صرف تحقيق، تشخيص و درمان آن ميشود، اظهار كرد: در بين روشهاي درماني مختلف، موفقترين درمانهاي اختصاصي سرطان شامل ژن درماني و ايمونوتراپي است. ايمونوتراپي سلولي انتخابي (T سلول تراپي) يكي از روشهايي است كه اخيرا توجه زيادي را به خود معطوف كرده است. اين روش شامل انتقال سلولهاي T كشت داده شده با قابليت واكنش عليه تومور به بدن بيمار مبتلا به تومورميباشد.
وي خاطرنشان كرد: ساخت گيرنده كايمريك بر اساس ادغام خصوصيات منحصر به فرد T سلولها كه شامل نفوذ موثر در تومور، ترشح سايتوكاين و سايتوتوكسيسيتي، با خصوصيت آنتي بادي (ويژگي بالا عليه آنتي ژنهاي سرطاني) است تا بهترين و اختصاصيترين پاسخها را عليه تومورها ايجاد كنند. گيرنده كايمريك شامل قطعه سيگنال دهنده، بازوي خارج سلولي فضاساز و مولكول متصل شونده به آنتي ژن (آنتي بادي) است.
آقايي بختياري با بيان اين كه يكي از موارد عدم موفقيت در استفاده از كايمريك رسپتورها كه در بسياري از كارآزمايي هاي باليني هم به آن برخورد شده، مشكل ايمونوژنسيتي آنتي بادي در كايمريك رسپتور است، اظهار كرد: آنتي بادي كه معمولا در كايمريك رسپتور مورد استفاده قرار ميگيرد، scFv از منشا آنتيبادي مونوكلونال موشي است. scFv به جهت منشا موشي كه دارد در بدن بيمار عليه آن آنتيبادي توليد ميشود كه باعث اختلال در عملكرد كايمريك رسپتور مي شود.
آنتيبادي هاي زنجيره سنگين طبيعي سرم شترسانان داراي خصوصيات منحصر به فردي از نظر حلاليت، پايداري و شباهت بسيار بالا با اعضاي خانواده VH3 انساني مي باشند كه مي توانند جايگزين مناسب براي scFv در كايمريك رسپتور باشند.
به گفته وي، در اين تحقيق، CD3Zeta به عنوان قطعه سيگنال دهنده، CD28 به عنوان قطعه كمك تحريك كننده و ناحيه CH3 و CH2 با يك و دو ناحيه لولا از مولكول IgG3 به عنوان ناحيه فضا ساز انتخاب شد. بعد از مراحل ساخت رسپتور كايمريك و انتقال آن به سلولهاي Jurkat ، بيان رسپتور كايمريك در سلولهاي ترانسفكته با RT-PCR و عملكرد آن نيز با Bioassay بررسي شد. نتايج حاصله نشان دهنده بيان مطلوب و عملكرد مناسب رسپتورهاي كايمريك ساخته شده است.
گفتني است، اين پژوهش با راهنمايي دكتر فاطمه رهبريزاده و با مشاوره دكتر عليرضا بيگلري در دانشكده علوم پزشكي دانشگاه تربيت مدرس انجام شد.
٠٨:٣٤ ٢٠/١٢/١٣٨٧