به همت محققان دانشگاه صنعتي اصفهان
نانوپودر«کاربيد تنگستن - کبالت» با قابليت افزايش مقاومت سايشي قطعات توليد شد
پژوهشگران اصفهاني، طي پژوهشي، قطعاتي از جنس نانوپودر Co-WC ساختهاند که به دليل سختي و مقاومت سايشي بالا، عمري حدود پنجبرابر بيشتر از عمر قطعات ساخته شده با پودرهاي متعارف دارند.
به گزارش سرويس پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دکتر محمدحسين عنايتي، عضو هيات علمي دانشکده مهندسي مواد دانشگاه صنعتي اصفهان، نانوپودرهاي کاربيد تنگستن - کبالت(Co-WC) را دستهاي از مواد عنوان كرد که به دليل حضور نانوذرات سراميکي سخت WC در زمينه کبالت، محصولي با خواص مکانيکي قابل توجهي توليد ميکنند.
وي اظهارداشت: «محصولاتي که از اين نانوپودرها ساخته ميشوند، نانوکامپوزيتهايي هستند که براي ساخت قطعات ماشينآلات در صنايع خودروهاي سبک و سنگين، ابزارهاي برش و ماشينکاري، کاربرد دارند».
عنايتي گفت: «در اين پژوهش، سعيشدهاست، نانوساختار Co-WC تهيه شود و چگونگي توليد نانوپودر کامپوزيتي Co-WC با روش آلياژسازي مکانيکي و همچنين مشخصات نانوپودر به دستآمده، از نظر دانهبندي، ريختشناسي، ساختار و پايداري حرارتي، مورد بررسي قرارگيرد».
وي همچنين به قابليت تجاريسازي اين طرح در کوتاهمدت اشارهکرد و افزود: «درحال حاضر نيز با شرکتي خصوصي در شهرک علمي - تحقيقاتي اصفهان همکاري ميکنيم».
محصول توليدي، براي پوششدادن قطعاتي که در معرض سايش و فرسايش هستند، قابل استفاده است و به دليل بهبود خواص، ميتواند عملکردي به مراتب بهتر نسبت به پوششهاي متعارف Co-WC و پوششهايي نظير کروم سخت داشته و جايگزين آنها در بسياري از صنايع مانند نفت، گاز، پتروشيمي، نساجي، هوافضا، خودرو و ... شود.
اين فعاليت، در قالب طرح تحقيقاتي و با حمايت ستاد راهبردي فنآوريهاي نوين استان اصفهان و اداره کل استاندارد و تحقيقات صنعتي استان اصفهان انجام شدهاست.
جزئيات اين پژوهش که با همکاري غلامرضا آريانپور و عباس ابنالنصير انجامشده در مجله International Journal of Refractory Metals and Hard (جلد 27، صفحات 163-159، سال 2009) منتشرشده است.
١٠:٢٥ ٢٤/١٢/١٣٨٧