موفقيت پژوهشگران دانشگاه تربيت مدرس در بهبود خواص نانوپودرهاي سراميکي
محققان دانشگاه تربيت مدرس طي پژوهشي به مدت زمان بهينه آسياب و دماي اپتيمم عمليات کلسيناسيون نانوپودرهاي سراميکي جهت بهبود خواص اين نانوپودرها دست يافتند.
به گزارش سرويس پاياننامه خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، سيدعلي حسنزاده تبريزي، دانشجوي دكتري مهندسي مواد دانشگاه تربيت مدرس و مجري طرح گفت: سل- ژل يکي از روشهاي موثر در توليد نانوپودرهاي سراميکي با كيفيت بالا و دانهبندي يکنواخت است. اما برخي از تحقيقات نشان ميدهند که استفاده از محصول توليد شده با اين روش به تنهايي و بدون انجام عمليات آمادهسازي براي فرايند سينترينگ مناسب نيست؛ بنابراين لازم است عواملي که در بهبود خواص سينترينگ اين پودرها موثر است، بررسي شوند.
وي درباره چگونگي انجام اين پژوهش گفت: ابتدا کلريد آلومينيوم و پودر آلومينيوم و اکسيد ايتريم به مخلوط آب و اسيد کلريدريک اضافه ميشود. اين محلول تا چندين ساعت در 95درجه سانتيگراد مخلوط شده که در نتيجه آن يک سل شفاف تشکيل ميشود. سل در 60 درجه سانتيگراد به مدت يك ساعت نگه داشته ميشود تا واکنشهاي کندانسيون در آن صورت گيرد و ژل تشکيل شود. در ادامه ژل حاصل در 85 درجه سانتيگراد خشک ميشود؛ سپس ژل خشک شده در يک کوره تيوبي کلسينه ميشود. براي بررسي تاثير عمليات مکانيکي، نانوپودر کلسينه شده در يک آسياب ماهوارهيي در زمانهاي مختلف آسياب ميشود و سپس اثر عمليات مکانيکي و دماي کلسيناسيون بر فرايند پرس و سينتر اين نانوپودر مورد بررسي قرار ميگيرد.
نتايج بررسيها نشان ميدهد که با افزايش زمان آسياب تا حدود يك ساعت دانسيته خام از 8/42 درصد دانسيته تئوري به 1/48 درصد افزايش مييابد و پس از آن، افزايش زمان آسياب اثر چنداني بر روي دانسيته خام نمونه نداشته و تنها باعث ورود ناخالصي ناشي از سايش ميشود و همچنين در ژل مورد آزمايش دماي 800درجه سانتيگراد بهعنوان اپتيمم دمايي است که در اين دما مواد فرار و ناخالصيها از ژل جدا ميشوند.
جزئيات اين پژوهش که بهعنوان بخشي از پاياننامه دکتري سيدعلي حسنزاده تبريزي و با راهنمايي دكتر احسان طاهري نساج انجام شده، در مجله Journal of the American Ceramic Society (جلد91، صفحات 3551-3546، سال 2008) منتشر شده است.
٠٨:١٩ ٣١/٠١/١٣٨٨