رييس سازمان فضايي درگفتوگوي تفصيلي باايسناتشريح كرد:
دستاوردهاي«اميد»وتازهترين برنامههاي فضايي ايران
ساخت ماهوارههاي سنجش ازدوروپرتاب ماهواره به مدارژئو
ماهواره ملي اميد، نمادي از ماهواره ملي «اميد» كه بهمن ماه سال گذشته به عنوان نخستين ماهواره بومي ساخت جمهوري اسلامي ايران به فضا پرتاب شد، چند روز پيش با اجراي موفقيتآميز تمامي ماموريتهاي تعيين شده و فرامين ارسالي از زمين رسما به ماموريت خود خاتمه داد.
مهندس رضا تقي پور، معاون وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات و رييس سازمان فضايي ايران(ISA) در پايان اين ماموريت در گفتوگويي تفصيلي با سرويس علمي - پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) با مروري بر تلاشها و فعاليتهاي پيگير متخصصان هوافضاي ايران در دستيابي به فنآوريهاي طراحي و ساخت ماهواره، ماهوارهبر و تجهيزات پرتاب و ايستگاههاي كنترل زميني ماهواره كه به گفته وي از بيش از يك دهه پيش با مطالعات گسترده و اتخاذ استراتژيها و مسيرهاي مختلف تحت شديدترين محدوديتها و تحريمهاي خارجي دنبال شده، به تشريح جزئيات ماموريت ماهواره ملي اميد و دستاوردهاي اين ماموريت، بخشي از برنامههاي آينده كشور در حوزه ساخت و پرتاب ماهواره و برنامههاي سازمان در زمينه اعزام فضانورد به فضا، ماهواره مشترك كشورهاي اسلامي، ساخت ماهوارهبرهاي پيشرفتهتر براي پرتاب ماهواره به مدارهاي ژئو، وضعيت نيروي انساني و آموزش فضايي در كشور و ... پرداخته است.
مهمترين دستاورد پرتاب ماهواره ملي اميد، تقويت خودباوري جوانان بود
مهندس تقي پور در گفتوگو با ايسنا، درباره دستاوردهاي پرتاب موفقيت آميز ماهواره ملي «اميد» گفت: مهمترين دستاورد پرتاب ماهواره ملي اميد همچنان كه مقام معظم رهبري در پاسخ به نامه رييس جمهور فرمودند، تقويت خودباوري جوانان و شكوفايي بيش از پيش استعدادهاي آنان بود. از بعد فني نيز، اين اقدام صحهگذاري و تاييدي بر عملكرد ماهواره بر سفير اميد بود كه موفق شد تمام مسير را به درستي و با دقت كامل طي و ماهواره را در مداري كه طبق محاسبات مورد نظر بود، قرار دهد.
پايگاه پرتاب ماهواره امتحان خود را پس داد
رييس سازمان فضايي ايران، ادامه داد: از طرف ديگر با انجام اين ماموريت، پايگاه پرتاب ماهواره كه در گذشته سابقه اين كار را نداشتيم و براي اولين بار در داخل كشور ايجاد شده بود، امتحان خود را پس داد. اين پايگاه داراي سيستمهاي بسيار پيچيده بوده كه موظف به دريافت و تحليل كامل دادهها و بازخورهاي باز گشته از ماهواره است. همچنين موفقيت كامل در پرتاب ماهواره اميد نشان داد، تمامي سيستمها يكپارچه و به خوبي در كنار يكديگر عمل كردهاند.
شبكه هدايت و كنترل پرتاب ماهواره، امتحان و صحت عملكردشان تاييد شد
وي تصريح كرد: دستاورد ديگر اين پروژه، شبكه هدايت و كنترل پرتاب است كه داراي زير مجموعه نرمافزاري بسيار پيچيده و خاص بوده و مستلزم محاسبات و اندازهگيريهاي بسيار دقيق است كه در اين پروژه، امتحان و صحت عملكردشان تاييد شد.
تمامي زيرمجموعههاي ماهواره ملي اميد در داخل طراحي و ساخته شده است
پرتاب ماهواره ملي اميد، موفقيت علمي و فنآورانه درخشان براي دانشمندان فضايي كشور
تقي پور با بيان اينكه دستاورد ديگر اين ماموريت كه بيش از همه نمود يافت، ماهواره ملي اميد بود، خاطر نشان كرد: ماهواره اميد نخستين ماهواره بومي ايران است كه از تعريف ماموريت اوليه تا طراحي، ساخت و انجام تمام آزمايشاتش در داخل كشور صورت گرفته است، ضمن اين كه تمامي زير مجموعههاي اين ماهواره در داخل طراحي و ساخته شده است؛ اين كه چنين مجموعه پيچيدهاي كه در گذشته هم تجربهاي از آن را نداشتيم، به فضا پرتاب شده و ماموريتش را به صورت كامل ماموريت انجام داده، يك موفقيت علمي، دانشي و فنآورانه درخشان براي دانشمندان فضايي كشور است.
دستيابي به شبكه ايستگاههاي زميني از دستاوردهاي ماموريت ماهواره ملي اميد بود
وي اضافه كرد: دستاورد بعدي پرتاب ماهواره ملي اميد، دستيابي به شبكه ايستگاههاي زميني بود. در اين پروژه براي بحث هدايت و كنترل ماهواره به فناوري ايستگاههاي «تي تي اند سي» دور سنجي و هدايت از دور دست يافتيم تا اطلاعات وضعيت ماهواره را به صورت تلهمتري دريافت كرده و فرامين لازم را به آن منتقل كنيم. در اين پروژه چند ايستگاه از اين نوع داريم كه ماموريت خود را انجام ميدهند.
ايستگاههاي گيرنده مجموعه ديگري از ايستگاههاي فعال در اين ماموريت است
تقي پور با بيان اينكه مجموعه ديگري از ايستگاههاي فعال در اين ماموريت، ايستگاههاي گيرنده بودهاند، تصريح كرد: اين ايستگاهها در مناطق مختلف مستقر بوده و ميتوانند اطلاعات ارسالي از ماهواره را دريافت كنند. اين اطلاعات براي كنترل جابهجايي ماهواره از يك نقطه به نقطه ديگر در فضا ضروري است و البته بخش ديگر اطلاعات دريافتي، اطلاعاتي است كه ماهواره به وسيله سنسورهاي خود از محيط جمع ميكند. مجموعه ديگري از ايستگاههاي فعال شده هم ايستگاههاي رنجينگ است كه براي رديابي و تعيين موقعيت ماهواره، تداوم هدايت و كنترل ماهواره استفاده مي شوند. خوشبختانه تمامي اين شبكه كه بايد با يكديگر ارتباط داشته باشند، به خوبي ماموريت خود را انجام دادند.
انتظارات ما از ماهواره ملي اميد به طور كامل محقق شد
وي با اشاره به تحقيقاتي و آزمايشي بودن ماهواره ملي «اميد» گفت: انتظار ما از ماهواره دريافت و اجراي 130 تا 140 فرمان عملكردي مختلف بود كه تمامي آنها با موفقيت انجام شدند.
پيچيدگي ساخت پلت فرمي مقاوم با توجه به اختلاف دماي فوقالعاده دو سوي ماهواره
رييس سازمان فضايي ايران، با اشاره به اينكه تمامي زيرسامانههاي ماهواره ملي اميد در داخل كشور طراحي و ساخته شده است، خاطر نشان كرد: از جمله زير سامانههاي ماهواره اميد، سازه به عنوان پلت فرم اصلي وحفاظ مجموعه است. فضا به لحاظ سرما، گرما و تشعشعات، محيط خاصي است؛ علاوه بر اين رو سازه بايد در برابر تنشهاي مكانيكي و حرارتي كه در حين و طول پرتاب به آن اعمال ميشود، مقاوم باشد كه اين امر مستلزم طراحي پيچيده و خاصي است. در فضا يك طرف ماهواره كه رو به خورشيد بوده، دماي بالايي داشته و طرفي كه در سايه قرار دارد، به شدت سردتر است به اين ترتيب اختلاف دماي بسيار زيادي بين دو طرف ماهواره وجود دارد، بنابراين زيرمجموعهاي بايد كنترل حرارت داخل ماهواره را به عهده داشته باشد كه نوع كنترل حرارت استفاده شده در ماهواره اميد از نوع غير فعال بود كه بدين معني است كه در آن از قطعات فعال مثل خنك كننده و گرم كننده استفاده نشده است اما طبيعتا مواد و مكانيزمهايي كه براي حفاظتهاي حرارتي لازم بود، در ماهواره اميد قرار داشت كه تمامي آنها به درستي عمل كردند.
تقي پور، سيستم فرستنده و گيرنده ماهواره را از ديگر زيرسيستمهاي ماهواره عنوان كرد كه حين ماموريت به خوبي ايفاي نقش كردهاند و به تعبير وي، اگر اين زير سامانهها قادر به انجام ماموريت خود نبودند، اصلا هيچ اطلاعي از وضعيت ماهواره اميد به زمين نميرسيد كه دريافت سيگنالهاي ماهواره در داخل و خارج كشور و اكثر ايستگاههاي آماتور نشان دهنده فعاليت خوب سيستمهاي ماهواره است.
توانايي ارتباطي ماهواره بيش از حد نياز بود
وي در گفتوگو با ايسنا تصريح كرد: جالب اين است كه ما متوجه شديم كه اين طراحي بيش از تواني است كه براي ارتباط با ماهواره در اين مدار نياز است يعني با توان كمتر هم ميتوانستيم با ماهواره ارتباط برقرار كنيم، اما به علت اين كه بار اول بود براي افزايش درجه اطمينان، توان آن را بالاتر گرفتيم و به همين علت بود كه در تمامي لحظاتي كه ماهواره در فضاي كشور قرار ميگرفت ارتباط با ماهواره برقرار ميشد.
سيستم كنترل ماهواره به خوبي جواب داد
هشت آنتن بر روي ماهواره ملي اميد تعبيه شده بود
وي با بيان اين كه زير سامانه چهارم، سيستم كنترل ماهواره (ADCS) بود، خاطر نشان كرد: اين سيستم موظف بود، ماهواره را در شرايطي قرار دهد تا از نظر ارتباطي رو به زمين قرار گيرد كه به خوبي جواب داد. در اين راستا، هشت آنتن بر روي ماهواره ملي اميد تعبيه شده بود كه در تمام شرايط يكي از آنها مي توانست جهت رو به زمين داشته باشد.
رييس سازمان فضايي ايران، افزود: زير سامانه بعدي سيستم تغذيه شامل انواع ولتاژهاي مورد نياز و جريانهاي لازم براي راهاندازي زير مجموعههاي ماهوارهها بود كه آن هم به خوبي انجام وظيفه كرد و در تمام مدتي كه ماهواره در حال انجام ماموريت بود، توان الكتريكي لازم را براي زير مجموعهها و عملكرد ماهواره تامين كرد. زير سامانه آخر نيز رايانه نصب شده در ماهواره (OBC) است كه نرمافزار سيستم عامل كه كنترل كننده تمامي رفتارهاي ماهواره بود، بر روي آن نصب شده و تمام قسمتها توسط آن كنترل ميشد به طوري كه فرامين لازم به تمامي قسمتها اعمال و بازخورد لازم از تمام قسمتها دريافت ميشد.
تصويربرداري در طول مسير با تجهيزات زميني و ماهواره بر
وي در پاسخ به سوال خبرنگار ايسنا درباره استفاده از سيستمهاي تصويربرداري در ماهواره «اميد» گفت: اساسا ماهوارههاي مخابراتي و ارتباطي به طور معمول ماموريت عكسبرداري ندارند. ماهواره اميد هم ماموريت تصويربرداري نداشت، اما تصويربرداري در طول مسير با تجهيزات زميني و ماهواره بر انجام شد.
ساخت ماهوارههاي سنجش از دور در برنامههاي آتي رييس سازمان فضايي ايران قرار دارد
تقي پور در ادامه گفت: عكس گرفتن از فضا با امكانات ديگر از جمله ماهوارههاي سنجش از دور كه از برنامههاي آتي رييس سازمان فضايي ايران هم هست، انجام ميشود.
وي درباره مفهوم پايان ماموريت ماهواره ملي اميد كه چندي پيش از سوي سازمان فضايي اعلام شد و همچنين سرنوشت ماهواره پس از پايان ماموريت توضيح داد: اين كه گفته ميشود ماموريت ماهواره پايان يافته است يعني تمام اهدافي كه از ماموريت ماهواره داشتيم با موفقيت انجام شده و در حال حاضر خواسته ديگري از ماهواره نداريم و تمام مسايل آزمايشي و تجربي را پشت سر گذاشتهايم البته در حال حاضر ماهواره همچنان در مدار بوده و به دور زمين ميچرخد.
رييس سازمان فضايي ايران، با بيان اينكه سيستم تغذيه ماهواره به عمر باتري محدود است، اظهار كرد: زماني كه باتريهاي ماهواره به اتمام برسد، هيچ يك از فرستندهها و زير سامانهها كار نخواهد كرد تا ارتباط برقرار باشد كه نشانه اتمام ماموريت ماهواره ملي اميد است.
باتريهاي ماهواره براي 59 روز محاسبه شده بود
ماهواره اميد دوام مداري زيادي خواهد داشت
وي با اشاره به اين كه باتريهاي ماهواره براي 59 روز محاسبه شده بود، افزود: چنانچه از نظر عملكردي سلول خورشيدي بر روي ماهواره قرار ميداديم، طبيعتا تا مدتي باتريها را شارژ مي كرد كه در اين صورت عمر كاركرد آن بيشتر بود. البته ماهواره اميد به رغم پايان عمر باتري دوام مداري زيادي خواهد داشت.
ماهواره ملي اميد در حال چرخش در فضاست
تقي پور در عين حال گفت: در دراز مدت به علت اينكه ماهواره در ارتفاع پاييني قرار مي گيرد و حضيض آن 250 كيلومتر است، هر چند مدت يكبار از ارتفاع آن كم ميشود اما در حال حاضر جزو اشيا فضايي بوده و در حال چرخش در فضاست.
اقبال خوبي نسبت به رشته هوافضا در كشور وجود دارد
وي درباره وضعيت رشته هوافضا در داخل كشور و تربيت نيروي متخصص در دانشگاه ها، تصريح كرد: بسياري از مباحث مربوط به ماهواره و سيستمهاي فضايي در رشته هوافضا مطرح مي شود.علاوه بر آن، در بسياري از رشتههاي ديگر مثل مخابرات، مكانيك، الكترونيك و ... مباحثي در خصوص ارتباطات ماهوارهاي سازههاي فضايي و ... مطرح ميشود كه اقبال خوبي نسبت به رشته هوافضا و رشتههاي مرتبط در كشور وجود دارد.
به نسبت آن چيزي كه درسطح ملي كار براي هوافضا تعريف شده است، متخصص كم نداريم
گروهها و دانشكدههاي هوافضا موجود تا حدود زيادي نيازمنديهاي فضايي كشور را تامين ميكنند
وي افزود: به نسبت آن چيزي كه درسطح ملي كار تعريف شده است، متخصص كم نداريم البته اين موضوع بدين معنا نيست كه دانش كم نداريم! بالاخره بايد متخصصان كار كرده و تجربه آموخته و دانش توليد كنند البته منابع انساني لازم، دانشجو به عنوان زيرساخت فراهم شده است و گروهها و دانشكدههاي هوافضا تا حدود زيادي نيازمنديهاي فضايي كشور را تامين ميكنند.
تواناييهاي بدست آمده از ماهواره ملي اميد جزو تواناييهاي زيربنايي است
رييس سازمان فضايي با تاكيد بر اينكه تواناييهاي بدست آمده از ماهواره اميد جزو تواناييهاي زيربنايي بوده كه بيشتر از تواناييهاي موجود، صحه گذاري كرد، تصريح كرد: طبيعتا در ماهوارههاي بعدي تمامي اين تجربيات استفاده شده و تمامي اطلاعاتي كه از روند پرتاب، مسير، پايگاههاي زميني و ... جمع آوري شده در پروژههاي بعدي به عنوان اركاني اساسي از كار مد نظر خواهند بود به علاوه اطلاعات جديدي كه با توجه به عملكرد ماهواره تغيير ميكند، نيازاست كه در ماهوارههاي جديد كه در حال حاضر در دست طراحي و ساخت هستند، به لطف خدا به دست خواهند آمد.
فعاليت براي ساخت ماهوارهبر و ماهواره جهت استقرار در مدارهاي ژئو
وي درباره ماهوارههاي ارتباطي در دست ساخت دانشمندان ايراني توضيح داد: اين ماهوارهها هم از نظر وزن و حجم بسيار پيچيده تر و بزرگتر بوده و هم از نظر مدار متفاوت هستند و هم بر روي ماهواره بر براي پرتاب در مدارهاي ژئو و هم بر روي خود ماهواره فعاليتهايي در حال انجام است.
ماهوارههاي ارتباطي در حال ساخت به ارتفاع بالاتر پرتاب ميشوند
رييس سازمان فضايي ايران تصريح كرد: با اين كه ماهوارههاي ارتباطي در حال ساخت همانند ماهواره اميد در مدارهاي پايين (لئو) - از 200 تا 800 كيلومتر - قرار خواهند گرفت اما نسبت به ماهواره اميد در ارتفاع بيشتر مستقر شده و سطح تكنولوژي بالاتري دارند.
ماهوارههاي سنجش از دور در چند دانشگاه كشور در حال ساخت است
وي در ادامه با اشاره به ساخت ماهواره در چند دانشگاه كشور گفت: دانشگاههاي صنعتي اميركبير، علم و صنعت و صنعتي شريف بر روي اين ماهوارهها كه از نوع سنجش از دور بوده و كاربردهايي چون هواشناسي، تصوير برداري و جمع آوري اطلاعات از سطح زمين، مانيتورينگ جنگلها، مديريت منابع طبيعي و بلاياي طبيعي و ... دارند، كار ميكنند.
پيش بيني ميشود كه در سه سال آينده كار ماهوارههاي دانشجويي به اتمام برسد
قطعا تا سال 1390 پرتاب ماهواره خواهيم داشت
رييس سازمان فضايي گفت: پيش بيني ميشود كه در سه سال آينده كار ماهوارههاي دانشجويي كه از شهريور سال گذشته آغاز شده است،به اتمام برسد اما زمان پرتاب ماهواره به عوامل مختلفي بستگي دارد و نميتوان در هر فصل و زماني ماهواره را پرتاب كرد از اين رو پرتاب آنها به مجرد ساخت ميسر نبوده و نميتوان زمان دقيقي را مشخص كرد. البته قطعا تا سال 1390 پرتاب ماهواره خواهيم داشت اما نوع ماهواره هنوز مشخص نشده است.
در پرتاب ماهواره محدوديتهاي زيادي وجود دارد
تقي پور با بيان اينكه در پرتاب ماهواره محدوديتهاي زيادي وجود دارد، تصريح كرد: چنانچه قرار باشد ماهواره بر از بالاي ساير كشورها عبور كند بايد با ساير كشورها هماهنگي به عمل آيد به طوريكه كشور روسيه اين مشكل را دارد و زمانيكه به طرف آلاسكا ماهواره پرتاب ميكند، امريكا اعلام ناهماهنگي ميكند البته ماهواره ملي اميد از مسير كشورخودمان ابتدا از روي چابهار به سمت درياي عمان حركت كرد و سپس در مسير اقيانوس به راه خود ادامه داد كه خوشبختانه در اين مسير نياز به هماهنگيهاي زيادي نبود.
شركت خارجي ملزم به پرتاب ماهواره مصباح است
تقي پور در پاسخ به سوالي درباره علت تاخير چندساله در پرتاب ماهواره مصباح كه به كشورهاي خارجي محول شده و امكان پرتاب آن توسط متخصصان داخلي گفت: پرتاب ماهوارههاي با وزن بيشتر از جمله ماهوارههاي مشابه مصباح به مدارهاي لئو از برنامههاي آتي سازمان است كه سعي ميكنيم طي دو، سه سال آينده اين برنامه عملي شود. موضوع ماهواره مصباح كه تعهد پرتاب آن بر عهده طرف خارجي است نيز در حال پيگيري است چرا كه طبق قرارداد آن شركت مجبور به پرتاب ماهواره مصباح است.
مطالعات اعزام انسان به فضا آغاز شده است
وي با تاكيد بر اينكه در تلاش هستيم كه در بحثهاي فضايي مباحث علمي و فني نسبت به ساير مباحث پيشي بگيرد، اظهار كرد: بحث مطالعات اعزام انسان به فضا آغاز شده و پروژههاي دانشي و بررسيهاي علمي آن تا حدودي در دانشگاهها پيش رفته است اما اين موضوع داراي ابعاد مختلف مانند زندگي در فضا، محفظههاي خاص از نظر مكانيكي، شبكه زيستي، تغييرات ايجاد شده در بدن انسان در اثر سرعت زياد سفينه است.
رييس سازمان فضايي ايران ابراز اميدواري كرد تا در برنامه 10 سالهاي كه تدوين شده زمينه اعزام انسان به فضا را فراهم كنيم.
شگفتي محافل علمي از پرتاب ماهواره اميد
تقي پور در ادامه در پاسخ به سوالي درباره بازتاب موفقيت متخصصان فضايي ايران در پرتاب ماهواره ملي اميد با شگفتي آفرين توصيف كردن اين ماموريت در مجامع تكنولوژيك جهان تصريح كرد: تا پيش از اين، تصور كشورهاي خارجي نسبت به ايران در موضوعات فضايي به مثابه كشوري عقب مانده به لحاظ علمي و فن آوري بود و هيچ كشوري به خصوص ابرقدرتها باور نمي كردند كه ايران بتواند به چنين فنآوري نويني دست يابد.
رييس سازمان فضايي ايران ادامه داد: كشورهاي خارجي و صاحب فنآوري همچنان كه خود اذعان كردهاند هيچ ادعايي مبني بر كمك به ايران در پرتاب ماهواره ملي اميد نداشته و بر خلاف آن هر اندازه كه توانستهاند، كارشكني كردهاند. درعرصه ارتباطات خارجي علارغم شعارهايي كه داده مي شود و اين كه صراحتا به ما «نه» نميگويند، اما در عمل هيچ كمكي هم به ما نكرده و در نهايت جز معطل كردن ما هيچ كاري صورت نميدهند.
فعاليت در زمينه دانش نجوم از اولويتهاي سازمان نيست
وي درباره وظيفه سازمان فضايي در مباحث نجوم با اشاره به اينكه سازمانهاي مختلفي فعال در عرصه نجوم هستند، تصريح كرد: در حال حاضر پروژه مستقيمي براي نجوم تعريف نكردهايم كه علت اصلي آن هم هزينههاي زياد آن است البته اين موضوع به معني نفي اهميت نجوم نيست اما اولويت اصلي ما سرمايهگذاري در فنآوريهاي فضايي است.
استقبال كشورهاي اسلامي از ساخت ماهواره مشترك «بشارت»
تقي پور با بيان اينكه فرايند تعريف تا طراحي و ساخت ماهواره يك فرايند پيچيده است، تصريح كرد: بحث ماهواره مشترك كشورهاي اسلامي با نام «بشارت» در اجلاس سازمان كنفرانس اسلامي مطرح شد و كشورهاي اسلامي اظهار علاقه كردند و به دنبال آن، ايران تعريف ماموريت و مشخصات اوليه آن را تدوين كرده و به صورت نامه چرخشي براي كشورهاي اسلامي ارسال كرد و گامهاي بعدي اين است كه كشورها بايد آن را مطالعه كرده و با نيازمنديهاي خود تطبيق دهند و طي جلسات كارشناسي، تعريف ماموريتها نهايي شده تا بر اساس آن گامهاي بعدي طراحي و مراحل ساخت صورت گيرد.
وي خاطرنشان كرد: براي انجام پروژههاي گران قيمت، مشاركت كشورهاي مختلف لازم است به طوري كه عمده برنامههاي فضايي كشورهاي اروپايي در قالب سازمان فضايي اروپا (اسا) انجام ميشود كه بدين معني است كه كشورهاي اروپايي با اين همه پيشرفت در دانش و ثروت به تنهايي قادر به انجام پروژههاي بزرگ فضايي نيستند و اين ضرورت وجود دارد كه به دلايل اقتصادي ما هم همكاريهاي منطقهيي داشته باشيم و البته يكي از اهداف اساسي ما اين است كه فنآوري ماهواره در خدمت كشورهاي اسلامي باشد و ماهوارههاي مورد نياز كشورهاي اسلامي را طراحي كرده و براي آنها پرتاب كنيم.
تقيپور در گفتوگو با ايسنا ادامه داد: ماهواره بشارت به عنوان گام اول اين كار بحث بسيار خوبي است و با اظهار علاقه كشورهاي اسلامي يقين داريم در اين بحث مشاركت خواهند داشت. البته معمولا ابتدا يك قالب كلي اعلام مي شود و پس از اينكه طراحي مفهومي نهايي شد مشخصات به صورت مفهومي تعيين شده، سپس طراحي اوليه انجام مي شود و در نهايت طراحي جزئي صورت ميگيرد.
ايجاد شبكه مجازي فضايي و ايجاد قطبهاي فضايي دانشگاهي
به گفته وي خوشبختانه در حال حاضر يك شبكه دانشي و فني به صورت مجازي در كشور ايجاد شده و در حال قطب بندي دانشگاهها براي انجام فعاليت در هر زير سيستم است تا با عمق بيشتري به اين مسائل پرداخته شود.
وي تصريح كرد: در اين حوزه از ابتدا تيمي براي هماهنگي مراكز مختلف وجود داشته و كميسيون راهبردي شوراي عالي فضايي موظف به هماهنگي اين حوزه هاست كه خوشبختانه تا حدود زيادي هماهنگي نيز وجود دارد همچنين پس از ابلاغ رييس جمهور مبني بر تشكيل مجدد كميته هاي شوراي عالي فضايي، در حال حاضر دبيرخانه شورا كميتههاي شورا شامل حقوق فضا، كميته سنجش از دور، ارتباطات ماهواره و فضايي و كارگروه مديريت بلاياي طبيعي فعال شدهاند. البته جلسات شوراي عالي بنا به مورد تشكيل خواهد شد يعني اينكه بايد دستور كاري درخواست شده تا جلسه اصلي تشكيل شود.
رييس سازمان فضايي ايران با بيان اينكه ايران يكي از اعضاي فعال سازمان همكاري فضايي آسيا - اقيانوسيه (اپسكو) است، تصريح كرد: مركز اين سازمان در كشور چين است كه كشورهايي مانند ايران، تايلند، چين، مغولستان اعضاي دائمي اين سازمان هستند و كشورهاي مانند اندونزي، تركيه در حال پيوستن به اين سازمان هستند.
رييس سازمان فضايي ايران با اذعان به ضرورت فرهنگسازي و اطلاعرساني به مردم در خصوص طرحهاي فضا گفت: فضاي خبري و تبليغاتي وسيعي كه بلافاصله پس از پرتاب ماهواره اميد ايجاد شد، توضيح دادن اين جزئيات را خيلي سخت ميكرد با اين حال چند نفر از اساتيد را دعوت كرديم كه به صورت عمومي، اطلاعات لازم را به رسانهها و عموم مردم علاقمند منتقل كرده و اين موضوع را تشريح كنند كه اهميت ماموريت ماهواره ملي اميد به صرف ساخت ماهواره نيست و دستاوردهاي تكنولوژيك ماموريت فراتر از عمر محدود آن است.
وي در ادامه در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه برنامهاي براي ورود مباحث مربوط به حوزه علوم فضايي به كتب درسي دانشآموزان در سازمان فضايي وجود دارد يا خير؟ تصريح كرد: براي آشنايي بيشتر مردم، يك سري انتشارات از سوي سازمان صورت گرفته است اما بحث ورود علوم فضايي به كتب درس يك فرايند طولاني است كه حجم ساعت درس و ظرفيت آن از مباحث مهمي به شمار ميرود اما از نظر فرهنگ عمومي بستگي به ضرورت آگاهي آن در جامعه دارد به طور مثال امروزه اگر كسي، سواد انفورماتيك نداشته باشد، بي سواد محسوب ميشود اين درحالي است كه بحثهاي فضايي جزو فنآوريهاي نوين بوده و در دنيا نيز روز به روز كاربردهاي وسيعي پيدا ميكند اما به علت اين كه همه به لحاظ عملكردي و فنآوري با آن روبرو و درگير نيستند شايد خيلي از مواقع بدون اين كه متوجه شوند از آن فنآوري استفاده ميكنند.
فناوري فضايي جزو مطالبات مردم قرار گيرد
تقي پور در پايان خاطر نشان كرد: امروزه استفادههاي زيادي از ماهواره در مخابرات، هواشناسي و ... به عمل مي آيد اما حتما لازم نيست كه كسي اين موضوع را بداند تا از اين فنآوري استفاده كند؛ البته كاربردهاي بسيار ديگري هم وجود دارد كه به نحوي غيرمستقيمتر با استفاده از ماهواره انجام ميشود. اما در فضاي عمومي خوب است كه از دوران دانشآموزي تا دانشگاهي جزو مطالبات مردم باشد كه بخواهند از اين فنآوريها استفاده كنند.
گفتوگو: امير بامه
١٠:٠٦ ٠٦/٠٢/١٣٨٨