از سوي پژوهشگران ايراني ارائه شد:
روش جديد مهار سرطان با تركيب نانوذرات با پروتيين مغز گوسفند
گروهي از پژوهشگران مركز تحقيقات بيوشيمي - بيوفيزيك دانشگاه تهران، با مشاهده نتايج واکنش نانوذرات دياکسيد تيتانيوم با پروتئين ميکروتوبول مغز گوسفند، روشي را براي مهار رشد سلولهاي سرطاني پيشنهاد کردند.
به گزارش خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، زهرا نقدي قشلايي، محقق اين طرح گفت: براي مطالعه اثر نانوذرات دياکسيد تيتانيوم بر مکانيسم سلولها، از واکنش نانوذرات دياکسيد تيتانيوم با پروتئين ميکروتوبول مغز گوسفند استفاده کرديم. اين پروتئين شباهت زيادي با نوع انساني آن دارد و غير از مغز در همه بافتهاي بدن يافت ميشود. از سويي ديگر، اين پروتئين نقش زيادي در مکانيسم سلولها داشته و هرگونه اختلال در آن، بهعنوان عاملي مضر براي بدن بهشمار ميآيد.
وي درباره چگونگي انجام اين پژوهش گفت: ابتدا مغز تازه گوسفند را با بافرهاي مخصوص هموژنايز کرده، سپس در سرما و گرما، اين ماده را، بهصورت متناوب سانتريفوژ و پروتئين مورد نظر را از آن استخراج كرديم. در ادامه، اثر نانوذرات دياکسيد تيتانيوم را در غلظتهاي مختلف، روي پليمريزاسيون پروتئين ديمر به فيلامنت با روش توربيدومتري در دستگاه اسپکتروسکوپي UV مطالعه نموده و در ادامه، به پژوهش بر روي تشکيل فيلامنتها بهکمک ميکروسکپ الکتروني پرداختيم. در پايان، اثر نانوذرات بر ايجاد بريدگي در پروتئين را مورد بررسي قرار داديم.
نقدي خاطرنشان كرد: در اين پژوهش، نانوذره دياکسيد تيتانيوم، يکبار تحت اشعه UV و بار ديگر بدون اشعه UV قرار گرفت که نتايج حاکي از آن است که نانوذرهاي که تحت UV قرار گرفته است، باعث بريده شدن و از بين رفتن سلولهاي پروتئين نام برده، ميشوند. از اينرو، از نتايج اين پژوهش، ميتوان در مهار رشد سلولهاي سرطاني بهره گرفت.
بنابر اعلام ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، جزئيات اين پژوهش که بهعنوان بخشي از پروژه کارشناسي ارشد زهرا نقدي قشلايي و با همکاري دکتر غلامحسين رياضي و دکتر شهين احمديان استاديار مرکز تحقيقات بيوشيمي و بيوفيزيک دانشگاه تهران انجام شده، در مجله Acta Biochimica et Biophysica Sinica منتشر شده است.
٠٩:٤١ ٠٧/٠٢/١٣٨٨