تلاش محققان ايراني براي توليد تركيبات ضد سرطاني از غضروف كوسه ماهي
نتايج يك پژوهش كه توسط محققان ايمني شناسي پزشكي دانشگاه تربيت مدرس انجام شده نشان داد كه پروتئينهاي موجود در غضروف كوسه ماهي از طريق افزايش بلوغ و فعالسازي سلولهاي دندريتيك باعث تحريك لنفوسيتهاي T و ايجاد پاسخ قوي ضد توموري ميشود.
به گزارش سرويس پاياننامه خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، غضروف كوسه ماهي داراي اثر ضدتوموري و تحريككنندگي پاسخ ايمني است.
اثرات درماني و مفيد غضروف كوسه ماهي بيشتر به مولكولهاي با وزن كم موجود در آن نسبت داده ميشود.
از طرفي سلولهاي دندريتيك نقش اصلي را در پردازش و عرضه آنتيژن به لنفوسيتهاي T و القاي پاسخهاي ايمني اوليه دارند. اين سلولها در ايمني درماني سرطان از اهميت ويژهاي برخوردارند.
الهه صفري، كارشناس ارشد ايمني شناسي پزشكي با بيان اين مطلب افزود: هدف از اين تحقيق كه در قالب پايان نامه كارشناسي ارشد انجام شد، بررسي اثر پروتئين 15– 14 كيلو دالتوني غضروف كوسه ماهي بر روي بلوغ و فعالسازي سلولهاي دندريتيك بود.
وي در تشريح مراحل انجام اين پژوهش گفت: غضروف كوسه ماهي با استفاده از گوانيديوم هيدروكلرايد عصارهگيري و پروتئينDK 15– 14 با روش اولترا فيلتراسيون توسط فيلترهاي با منافذ DK 30 و 10 تخليص و پروتئينDK 45 با روش كروماتوگرافي ژل فيتراسيون با تخليص شد. سلولهاي دندريتيك از طحال موش با استفاده از محيط گراديان نايكودنز و خصوصيت چسبندگي اين سلولها به پليت پلاستيكي و شناور شدن آنها بعد از كشت شبانه جداسازي و تخليص شده (خلوص بالاي 90درصد) و پروتئين تخليص شده DK 15– 14و DK 45 غضروف كوسه ماهي به محيط كشت آنها افزوده شد.
پژوهشگر دانشگاه تربيت مدرس در خصوص نتايج به دست آمده اظهار كرد: نتايج كسب شده از آناليز فلوسايتومتري، افزايش بيان ماركرهاي بلوغ را در سلولهاي دندريتيك تيمار شده با هر دو پروتئين نشان داد. نتايج حاصل از تست RL M نيز افزايش ميزان جذب واندكس تحريك را در چاهك سلولهاي T تحريك شده با سلولهاي دندريتيك تيمار شده با پروتئين DK 14غضروف كوسه ماهي را نشان داد.
وي تاكيد كرد: بنابراين تحقيق پروتئينهايDK 14 و 45 غضروف كوسه ماهي سبب بلوغ و فعالسازي سلولهاي دندريتيك ميشود و درصد بيان شاخصهاي بلوغ در سلولهاي دندريتيك تيمار شده با هر دو پروتئين تفاوت معنيداري ندارد. از طرفي پروتئينهايDK 14 و 45 غضروف كوسه ماهي از طريق افزايش بيان شاخصهاي بلوغ سلولهاي دندريتيك باعث تحريك و تكثير بيشتر لنفوسيتهاي T آلوژن ميشوند.
در نتيجه پروتئينهاي موجود در غضروف كوسه ماهي از طريق افزايش بلوغ و فعالسازي سلولهاي دندريتيك باعث تحريك لنفوسيتهاي T و ايجاد پاسخ قوي ضد توموري ميشود.
صفري تصريح كرد: اين مطالعه بايد با فراكنشهاي ديگر غضروف كوسه ماهي و پروتئينهاي ديگر به عنوان كنترل ادامه يابد ويا ساير مسيرهاي تحريككنندگي سيستم ايمني مثل مسيرها انتقال سيگنال بررسي شود.
گفتني است اين پژوهش با راهنمايي دكتر سيد محمد مؤذني، عضو هيات علمي دانشكده علوم پزشكي دانشگاه تربيت مدرس انجام شده است.
١٣:٤٥ ١٤/٠٢/١٣٨٨