محققان ايراني موفق به طراحي نرم افزار شبيه سازي مخازن نفت و گاز شدند
پژوهشگران دانشگاه صنعتي شريف موفق به طراحي و ايجاد نرم افزار شبيه سازي مخازن نفت و گاز شدند که دانش آن تاکنون در اختيار چند شرکت معدود خارجي بوده است.
دکتر مهرداد تقي زاده منظري، مجري طرح با اعلام اين مطلب به خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) گفت: اين نرم افزار با عنوان «پارسي» به همت محققان قطب علمي تبديل انرژي طراحي شده است که قابليت شبيه سازي مخازن نفتي به صورت سه بعدي با هر هندسه و هر تعداد چاه تزريق را داراست.
وي افزود: «پارسي» توانايي تحليل ميزان برداشت از هر يک از چاه هاي نفت را هم دارد تا امکان بهره گيري از آن به صورت بهينه صورت گيرد.
رييس قطب علمي تبديل انرژي دانشگاه صنعتي شريف به قابليتهاي ديگر نرم افزار «پارسي» اشاره کرد و اظهار داشت: اين نرم افزار علاوه بر اجرا در رايانههاي شخصي، قادر به اجرا بر روي ابررايانهها نيز ميباشد و در همين راستا قطب علمي تبديل انرژي اقدام به ساخت يك كلاستر با 32 پردازنده نموده است كه در حال حاضر سخت افزار لازم براي اجراي موازي برنامه پارسي را در اختيار مي گذارد.
وي اضافه کرد: «پارسي» توانايي مشخص کردن توزيع فشار در مخزن و اطلاعات كامل مربوط به اجزاي هيدروكربني آن را نيز داراست، هم چنين از خروجي هاي اين نرم افزار مي توان به دبي و فشار چاههاي توليد و تزريق اشاره كرد.
عضو هيات علمي دانشگاه شريف در ادامه گفت: از ديگر قابليت هاي اين نرم افزار بهينه سازي استخراج نفت از چاه مي باشد که به عنوان مثال مي تواند الگوهاي لازم را ارائه دهد که چاه هاي نفت در کجاي مخزن قرار گيرد تا بهترين برداشت از آن صورت گيرد.
وي با بيان اين مطلب که «پارسي» نرم افزار شبيه ساز مخزن با مدل «نفت سياه» است، اظهار داشت: با توجه به اين که بخش عمده اي از تاسيسات نفتي منطقه پارس جنوبي بر اساس «مدل ترکيبي» فعال است، محققان اين دانشگاه در تلاشند تا نرم افزار «پارسي» را به مدل تركيبي كه مورد نياز بخشهاي زيادي از صنعت نفت ميباشد، توسعه دهند.
دکتر تقي زاده منظري تصريح کرد: قطعا با توجه به توان علمي موجود، در صورت انجام حمايت هاي لازم از سوي مسئولان ذيربط دسترسي به اين امر كاملاً امكان پذير خواهد بود که مي تواند صرفه جويي ارزي قابل توجهي براي کشور به همراه داشته باشد.
وي تاکيد کرد: ما پس از سه سال تلاش توانسته ايم با يک گروه منسجم در اين زمينه گام هاي مثبتي برداريم و در صورت توجه بخش هاي دولتي و صنعتي قادريم در آينده نزديک به ديگر کشورها نيز در اين زمينه خدمات ارائه كنيم.
اين پژوهشگر با انتقاد از كند بودن روند تصويب پروژه ها و عدم حمايت سيستماتيك از فعاليتهاي علمي صنعتي گفت: اين امر موجب اتلاف سرمايه هاي انساني كشور شده و دستيابي به خودكفايي را به تاخير مي اندازد.
٠٨:١٩ ١٩/٠٢/١٣٨٨