در دانشگاه تربيت مدرس محقق شد؛
طراحي و بررسي ساختار يك پپتيد با استفاده از الگوي سم مار كبري
به همت پژوهشگران بيوفيزيك دانشگاه تربيت مدرس، يك پپتيد با ساختار غالب بتا با استفاده از الگوي سم نوروتاكسين مار كبري طراحي و بررسي شد.
به گزارش سرويس پاياننامه خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، طراحي پروتئين و تعيين كمترين مصالح لازم براي شكل گيري ساختارهاي پايدار شبه پروتئين، هم اكنون موضوع بسياري از تحقيقاتي است كه در سراسر دنيا انجام ميشود و طي سالهاي اخير دستاوردهاي بسياري به همراه داشته است.
دكتر آداك نصيري پور ــ دانشآموخته رشته زيست شناسي (بيوفيزيك) دانشگاه تربيت مدرس - كه اين پژوهش در قالب رساله دكتري تخصصي وي ارائه شده است با اعلام اين مطلب افزود: آلفا نوروتاكسين سم مار داراي چارچوب سرشتگي مشخص متشكل از يك هسته دي سولفيدي و سه حلقه است كه هر يك از اين حلقهها يك دمين عملكردي مجزا محسوب ميشوند. اين مولكول به علت پايداري و اختصاصي بودن زياد براي گيرنده هدف، گزينه مطلوبي براي مطالعات ساختاري ــ عملكردي محسوب ميشود.
وي با اشاره به تحقيق خود، گفت: در اين پژوهش با اين فرض كه هر يك از حلقهها يا انگشتهاي سم آلفا نوروتاكسين قابليت اين را دارند كه همانند يك دمين مجزا سرشته شده و احتمالا واجد عملكرد نيز باشند، با تقليل ساختار نوروتاكسين سم مار كبري به پپتيدهاي 18 و 31 اسيد آمينهيي با استفاده از روشهاي كلون كردن و سنتز پپتيد، ساختار و عملكرد اين پپتيدها در محيط آبي به صورت In vitro و In silico مورد بررسي قرار گرفت.
پژوهشگر دانشگاه تربيت مدرس در ادامه تصريح كرد: ساختار پپتيدهاي 18 و 31 اسيد آمينهاي در حالت محلول به ترتيب به بتا-TURN و مخلوطي از بتا-SHEET و مارپيچ آلفا متمايل شد و اثر آنها بر روي گيرندههاي استيل كولين عضله جوجه با سم نوروتاكسين مادر مقايسه شد.
وي در پايان خاطرنشان كرد: دادهها نشان ميدهند كه اين مولكولها با غلظت بيشتر از 5/0 ميكرومولار اثر خود را اعمال ميكنند و اين اثر به شدت وابسته به دوز است، در حالي كه سم نوروتاكسين ماركبري با غلظتهاي زير 50 نانومولار اثر برگشت پذير نشان ميدهد و هر دو نوع اثر از نوع پس سيناپسي است.
گفتني است، اين پژوهش با راهنمايي دكتر بيژن رنجبر و با مشاوره دكتر حسين نادري منش از اعضاي هيات علمي در دانشكده علوم پايه دانشگاه تربيت مدرس انجام شده است.
٠٩:١٦ ٠٤/٠٣/١٣٨٨