موفقيت پژوهشگران دانشگاه صنعتي شريف در طراحي ربات هاي سگوي
پژوهشگران دانشگاه صنعتي شريف با ارائه روش هاي جديد موفق به طراحي ربات سگوي شدند که قابليتهاي نرمافزاري بيشتري نسبت به نمونههاي مشابه خارجي دارد.
به گزارش خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دکتر سعيد باقري شورکي، عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي شريف و مجري طرح گفت: مشخصه اين ربات اضافه کردن قابليت هاي نرم افزاري هوشمند بر روي آن است تا بتوان در حد امکان عناصر سخت افزاري را تقليل داد، بدون اين که کارايي آن کاهش يابد.
وي افزود: طراحي انجام شده مي تواند قيمت اين گونه ربات ها را نسبت به مشابه هاي خارجي آن کاهش دهد، ضمن اين که امکان استفاده آن را در محيط هاي مختلف فراهم ميكند.
عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي شريف اظهار داشت: رباتهاي سگوي، وسيله نقليه دوچرخي است که علاوه بر عدم مصرف سوخت هاي فسيلي، فضاي بسيار کمي را اشغال مي کند که اين موضوع جنبه بسيار مهمي در امر انتقال به حساب مي آيد.
وي در ادامه گفت: نکته مهم در ساخت اين رباتها نحوه برقراري تعادل آن بر روي يک محور است که اين نيازمند داشتن تعدادي حسگر ژيروسکوپ و شتابسنج دقيق براي تعيين زاويه ربات و وجود کنترلري سريع و دقيق است که در جهت بهبود آن در حال انجام فعاليت هاي تحقيقاتي هستيم.
دکتر باقري شورکي اضافه کرد: در دهه اخير در مورد بهينهسازي رفت و آمدهاي شهري فعاليتهاي بسياري انجام شده که ساخت ربات هاي سِگوي در کنار ساخت خودروهاي برقي، هيبريدي و خورشيدي از اين فعاليتها به شمار مي آيد.
وي به کاربردهاي اين ربات اشاره کرد و گفت: قابليت حرکت اين رباتها و قدرت مانوردهي زياد آنها در محيطهاي کوچک مانند فضاهاي اداري، بيمارستاني و کارگاهها و فضاهاي بزرگ مانند پارکها، کارخانهها و ساير اماکني که در آنها جابجايي کالا و انسان زياد است و همچنين پاک بودن، بيصدابودن و عدم آسيب به محيط زيست از مزاياي اينگونه رباتها است.
اين پژوهشگر برجسته کشور خاطرنشان کرد: چنين وسيلهاي ميتواند مورد استفاده گشتهاي امنيتي و مرزي هم باشد و يا در صورت کنترل خودکار به وظايف ديدهباني و يا جابهجايي و پشتيباني و حتي راهيابي در ميادين مين بپردازد.
وي با اشاره به سابقه طراحي ربات هاي سگوي اظهار داشت: نخستين وسيله نقليه (ربات) از اين جنس که Segway نام دارد و توسط Dean Kamen در آمريکا در سال 2002 اختراع شد و از آن زمان تاکنون به صورت تجاري به فروش ميرسد. هم چنين چند شرکت خارجي ديگر مانند تويوتا و جنرال موتورز در زمينه اين طراحي و ساخت اين ربات ها فعاليت دارند.
باقري شورکي تصريح کرد: قطعا با توان علمي پژوهشگران دانشگاه شريف و در صورت انجام حمايت هاي لازم از سوي مسوولان ذيربط، امکان ساخت اين گونه ربات ها در داخل کشور دور از دسترس نخواهد بود.
٠٩:١٦ ٠٤/٠٣/١٣٨٨