کنترل نانوموتورها از راه دور ميسر شد
جوزف وانگ از دانشگاه کاليفرنيا، سان دياگو و همکارانش براي اولين بار کنترل الکتروشيميايي يک نانوموتور داراي نيروي محرکه سوختي را شرح دادهاند.
به گزارش سرويس فنآوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اين محققان اکنون ميتوانند حرکت اين نانوموتور را از راه دور کنترل کنند.
وانگ و همکارانش نسل جديدي از نانوموتورهاي کاتاليستي داراي نيروي محرکه سوختي طراحي کردهاند. آنها همچنين مي توانند سرعت اين نانوموتورها را کنترل کرده و حرکت آنها را شروع کرده و خاتمه دهند.
نانوموتورها افزارههاي مولکولي ريزي هستند که قابليت تبديل انرژي به حرکت را دارند.
وانگ نانوموتوري توسعه داده است که در آن مکانيزم روشن و خاموش کردن بوسيله يک الکترود طلا کنترل ميشود. اين الکترود که نزديک موتور قرار دادهميشود، ميتواند توانهاي بالقوهي مختلفي اعمال کند. اين توان در اين ميکروالکترود، واکنشهاي الکتروليتي اجزاء سازندهي سوخت را کنترل ميکند.
وانگ توضيح ميدهد که يک توان بالقوهي مثبت يا منفي در اين الکترود به ترتيب منجر به توليد يا مصرف اکسيژن ميشود. توليد يا مصرف اکسيژن نيز به ترتيب باعث کاهش يا افزايش شتاب حرکت ميشود. با کنترل کردن توان بالقوهي منفي، سطح اکسيژن و بنابراين سرعت اين موتور کنترل ميشود.
هنري هس، متخصص در زمينهي طراحي کاربردهاي موتورهاي نانومقياس در دانشگاه فلوريدا، ميگويد که اين اصل ممکن است در نهايت منجر به شبکههايي از الکترودها شود که سرعت و جهت اين نانوموتورهاي کاتاليستي را هدايت ميکنند؛ همانند برجهاي ديدباني راديويي که هواپيماها را در طول مسيرشان هدايت ميکنند.
به گزارش ستاد ويژه توسعه فناوري نانو، وانگ که بدليل تواناييهاي اين کار هيجان زده شده است، ميگويد: راهاندازي کنترلشده اين نانوموتور و کنترل سرعت آن اولين مرحله به سمت طراحي نانوماشينهاي عملکردي ميباشد.
کار آينده اين محققان شامل تلاش در رسيدن به فعاليت روشن - خاموش سريعتر و الگوهاي حرکت پيچيدهتر، خواهد بود.
نتايج اين تحقيق در مجلهي Chem. Commun. منتشر شدهاست.
٠٩:٢٥ ٠٧/٠٥/١٣٨٨