فعالان حوزه زيست فنآوري كشور خواستار شدند:
تاسيس سازمان نظام بيوتكنولوژي
تصويب سريعتر لايحه شركتهاي دانش بنيان
دانشگران و فعالان حوزه زيست فنآوري كشور در قطعنامه پاياني ششمين همايش ملي بيوتكنولوژي كشور با استقبال از تشكيل ستاد توسعه زيست فنآوري و تاكيد بر ضرورت تصويب و اجراي هر چه سريعتر لايحه حمايت از شركتهاي دانش بنيان، تشكيل سازمان نظام بيوتكنولوژي را پيشنهاد كردند تا تمام امور مرتبط با اين حوزه به متخصصان سپرده شود.
به گزارش خبرنگار فناوري خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در قطعنامه پاياني همايش با تشكر از حمايتهاي معاونت علمي و فنآوري رياست جمهوري، ستاد توسعه زيست فنآوري و شهرداري تهران از برگزاري همايش آمده است: « بيوتكنولوژي راهي نوين در ايجاد اشتغال و افزايش ثروت ملي بوده و يكي از محورهاي توسعه دانايي محور با ماهيت و ديناميسم تغيير و تحول سريع ميباشد. با توجه به مزيتها و ظرفيتهاي عظيم كشور و دستاوردهاي ناكافي، ضروري است كه ساختار و مديريتي چالاك، منسجم، هوشمند، به هنگام ، كارآمد و علمي براي نقد فرصتهاي ملي تدارك ديده شود تا تك اتفاقهاي عرصه بيوتكنولوژي تبديل به يك جريان پيوسته، پويا، مؤثر شده و در اختيار مردم قرار گيرد. در اين راستا از معاونت علمي و فنآوري رياست جمهوري كه از يك طرف با تشكيل ستادهاي فنآوريهاي راهبردي و از طرف ديگر با تهيه و تدوين لايحه حمايت از شركتهاي دانش بنيان گامهاي اساسي را در جهت جهش به سوي چشم انداز ايران 1404 برداشته است، تشكر و قدرداني ميشود.
از مجلس شوراي اسلامي انتظار دارد هر چه زودتر با حفظ مباني اساسي اين لايحه كه تجميع مراجع ذيربط در يك مرجع واحد و ارائه تسهيلات قابل توجه و سريع به شركتهاي مزبور است، به تصويب برساند و اميدواريم با تعامل خوب مجلس و دولت اين لايحه هر چه سريعتر به اجرا در آيد.
انجمن بيوتكنولوژي با تمام توان علمي تخصصي خود نيز آماده رايزنيهاي لازم با مجلس شوراي اسلامي ميباشد.
انجمن حركت به سوي قله هاي علمي و توليد ثروت ملي و اقتدار علمي را به عنوان يك سياست اصلي و اساسي خود قلمداد ميكند و بر جهاد علمي در راستاي چشم انداز و توجه به نقش مهم زيست فنآوري در كسب اقتدار ملي به خصوص امنيت غذايي و ايمني زيستي تاكيد مي ورزد، در اين راستا اصالت علمي، پژوهشهاي اصيل و كاربردي و فنآورانه را براي حضور و رقابت فعال در عرصه ملي، منطقهيي و بينالمللي ضروري ميداند.
انجمن از تشكيل ستاد توسعه زيست فنآوري در سال 1387 خرسند بوده و حمايت آن ستاد از دانشگاهها و مراكز پژوهشي دولتي از يك طرف و شركتهاي خصوصي دانش بنيان از طرف ديگر، در راستاي ماموريتهاي بزرگ ملي در حوزه زيست فنآوري كه باعث افزايش انگيزه و اميد پژوهشگران شده است را گامي مهم در توسعه زيست فنآوري ميداند و انتظار دارد كه اين حمايت هر چه بيشتر و جديتر تداوم يابد و در تعامل با دستگاهها و وزارتخانههاي اجرايي ذيربط به برنامههاي راهبردي و مؤثر براي ارتقاء زيست فنآوري تا جايگاه شايسته خود با هدف افزايش همگرايي و هم افزايي ملي اهتمام ورزد.
تصويب قوانين كارآمد توسعهاي در افزايش سرعت فرايند تبديل ايده به محصول و سپس گسترش بازار، كليدي بوده و در اين خصوص اقداماتي مانند ، روز آمد كردن قانون تجارت و مقررات مرتبط با حمايت از محصولات داخلي، اصلاح قانون مالكيت معنوي، قوانين مرتبط با توسعه نيروي انساني نظير افزايش بهرهوري دانشآموختگان و اعطاي مسووليت فني امور توليد و الزام دولت در حمايت از ثبت بينالمللي اختراعات مورد انتظار است.
در خصوص راهبرد ظرفيت سازي و آمايش سرزمين، اقدامات زير مطالبه ميشود:
الف: حمايت از برنامههاي بلند مدت و پژوهشهاي كنسرسيومي در چارچوب نقشه جامع علمي كشور بر اساس رويكرد به كارگيري ويژگيهاي جغرافيايي، مزيتهاي رقابتي، ظرفيتهاي استاني و تقسيم كار ملي با بهرهگيري از تمام توانمنديهاي كشور به دور از بخشي نگري و موازي كاري.
ب: متناسب با تحقق اصل «44» قانون اساسي، به كارگيري و توسعه توانبخشي غير دولتي در همه ابعاد بيوتكنولوژي نظير برنامهريزي، ماموريتهاي ملي و فراملي، ايمني زيستي، انتشار دانش و ثبت پتنت، پژوهش و آموزش.
پ: توسعه ظرفيت نظام مديريت اطلاعات و يكپارچه سازي نظام آمار و تسهيل دسترسي عادلانه به اطلاعات در راستاي سياستهاي عدالت محور.
ت: حمايت و ارائه تسهيلات ويژه به انجمنهاي تخصصي ميان رشتهاي مرتبط با زيست فنآوري مانند بيوتكنولوژي، ايمني زيستي و ايجاد زمينه تعامل هر چه بيشتر بين انجمنهاي علمي و ستادهاي فنآوري راهبردي.
راهبرد توسعه منابع انساني و كارآفريني نيازمند اقدامات زير است:
الف: تكريم شايسته دانشگران در ابعاد معنوي و مادي، حمايت از اساتيد كارآفرين و در اختيار گذاري ظرفيت خالي مراكز دولتي در راستاي تقويت پژوهشهاي توليدي آنان.
ب: يكپارچگي نظام آموزش بيوتكنولوژي و حمايت از محيط آموزشي چند ظرفيتي و حوزههاي نوين دگرگون ساز مانند زيست شناسي سامانهيي.
پ: حمايت مالي و تشويق از بخش غير دولتي در جذب دانشآموختگان دورههاي تخصصي و نخبگان.
در راهبرد توسعه پايدار و به كارگيري همه فرصتهاي كليدي لايحه وزين حمايت از شركتهاي دانش بنيان، تاسيس سازمان نظام بيوتكنولوژي پيشنهاد ميگردد كه تا كليه امور مرتبط مانند شناسايي اولويتها و محورهاي انتقال به هنگام فنآوري ، توزيع عادلانه فرصتها، افزايش كيفيت محصولات و تعيين روابط حرفهاي بين اشخاص حقيقي و حقوقي، مديريت و راهبردي هماهنگ و نظارت بر فعاليتها به جامعه متخصصين سپرده شود.
ضمن تشكر و قدرداني از همكاري نمايندگان مجلس شوراي اسلامي ايران و خصوصا رياست كميسيون كشاورزي در تصويب قانون ملي ايمني زيستي، خواستار تدوين آييننامههاي اجرايي با نگاه توسعهيي در كنار ملاحظات زيست ايمني مي باشيم و انتظار داريم كه دبيرخانه آن در سازمان حفاظت محيط زيست بتواند با كمك و استفاده از همه ظرفيتهاي پيشبيني شده در قانون مانند پتانسيل دو انجمن بيوتكنولوژي و ايمني زيستي، آييننامههاي مناسبي را تدوين كند.
9ـ شركت كنندگان در همايش از تلاشهاي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي ، كه كمر همت به توسعه بيوتكنولوژي در حوزه سلامت بستهاند، تقدير و تشكر نموده و اميد دارند كه اين رويكرد در همه دستگاههاي اجرايي كشور عموميت يابد.
از رسانههاي مختلف اعم از نوشتاري و تصويري انتظار دارد كه در گسترش فهم عمومي از دانش بيوتكنولوژي به عنوان موتور محركه توسعه در دنياي جديد اهتمام جدي مبذول دارد كه اين كار ميتواند از طريق برگزاري نشستهاي تخصصي در اين حوزه، اطلاعرسانيهاي گسترده در مورد رويدادهاي مرتبط با بيوتكنولوژي نظير همايشهاي ملي، تهيه برنامههاي آموزشي متناسب با عامه مردم و نظاير آن صورت پذيرد.»
در ششمين همايش ملي بيوتكنولوژي جمهوري اسلامي ايران كه از 22 تا 24 مرداد ماه در سالن همايشهاي برج ميلاد برگزار شد 196 سخنراني علمي، پنج ميزگرد تخصصي، يكهزار و 100 مقاله علمي و پژوهشي در حوزههاي مختلف كشاورزي، پزشكي، محيط زيست، صنايع و ايمني زيستي ارائه شد.
در اين كنگره بيش از يكهزار و 400 نفر از متخصصان كشور، اساتيد دانشگاهها، پژوهشگران موسسات تحقيقاتي، دانشجويان و مسوولين بخشهاي اجرايي و بخش خصوصي شركت داشتند.
١٤:٠٤ ٢٥/٠٥/١٣٨٨